Hopp til innhold

– Skremmende med gyro, men galt å stenge elva

– Dersom Ranelva skal rotenonbehandles igjen, må det uansett en bestandsredusering til. Da bør det være greit å fiske, sier laksefisker Svein Gunnar Pedersen.

Fiskere i Ranelva

BEKYMRET: Bekymrede laksefiskere krever nå ei rask avklaring på hvor omfattende spredning det er av lakseparasitten Gyrodactylus salaris i Ranelva. F.v.: Harald Hildrumsen, Kjell Albertsen, Svein Gunnar Pedersen, Erland Henriksen og Svein Inge Johansen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Fem år etter at Ranavassdraget i Nordland ble friskmeldt er lakseparasitten Gyrodactilus Salaris tilbake. I dag kom resultatet av prøvene som Mattilsynet tok av 12 lakseunger i Tverråga 10. august. Parasitten som nå er påvist er av samme genotype som før rotenonbehandlingen i 2004.

– Dette er skikkelig skremmende. Vi som står i elva nå snakker ikke om annet. Det er mange meninger om hva som kan og bør gjøres. Men vi får bare avvente til vi vet hvor omfattende gyrofunnet er, sier laksefisker Erland Henriksen.

Sammen med Harald Hildrumsen, Kjell Albertsen, Svein Gunnar Pedersen og Svein Inge Johansen prøver han fiskelykken i Ranelva onsdag kveld.

Stenger fisket

Fiskere i ranelva

Fra midnatt må dette utstyret pakkes bort. Da stenges Ranelva for fiske.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ved midnatt må de ivrige fiskerne pakke ned fiskesakene, da stenges fisket i Ranelva. Det synes de lite om.

– Det er en merkelig beslutning. Dersom elva skal rotenonbehandles igjen, må det uansett en bestandsredusering til. Da bør det være greit å fiske, sier Svein Gunnar Pedersen til NRK.no.

Ingen av fiskerne NRK.no snakket med i kveld har sett antydning til den fryktede lakseparasitten.

– Nei, ikke så mye som en død yngel. Vi får håpe parasitten stoppet i Revelåga, sier Kjell Albertsen.

Klare til innsats

Dersom skrekkscenarioet slår til for fullt, og det på nytt blir snakk om å rotenonbehandle Ranelva er de fem fiskerne klare til innsats.

– Vi hjalp til sist. Skal det skje igjen, blir vi med. Dersom de betaler godt. Det gjorde de ikke sist. Men betalingen var jo at vi fikk ei friskmeldt elv, sier Erland Henriksen.

Blir spist levende

Fiskere i Ranelva

Ved midnatt må de ivrige fiskerne pakke ned fiskesakene, da stenges fisket i Ranelva. Det synes de lite om.

Foto: Frank Nygård / NRK

I snart 40 år har en liten parasitt plaget livet av laksestammer i 48 norske vassdrag. Den dødelige ferskvannsparasitten regnes for å være en av de største truslene mot den nordatlantiske villaksen. Laksen som blir angrepet blir spist levende. Noen få parasitter formerer seg til flere tusen i løpet av kort tid og lakseungene dør langsomt.

Da prøvene fra Veterinærinstituttet om gyrofunnet ble kjent i dag, kom det som et sjokk.

– Ei sjokkmelding

Seksjonsleder Tore Vatne i miljøvernavd, Fylkesmannen i Nordland

Seksjonsleder Tore Vatne nøler ikke med å kalle nyheten om gyro nederst i Ranavassdraget for ei sjokkmelding.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Det slo ned som en bombe. Dette er det nærmeste man får et sjokk i jobbsammenheng. Vi har trodd vi var ferdig med gyro i Nordland, sier seksjonsleder Tore Vatne i miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland.

Ifølge seksjonslederen vil mange svar ligge på bordet i løpet av de to neste ukene.

Så lenge vil ikke fiskerne i Ranelva vente.

– Vi kan ikke vente flere uker. Disse undersøkelsene må gjøres raskt, slik at vi kan få et svar, sier Erland Henriksen.

Det kan ikke Vatne love fiskerne i Ranelva.

– Enn så lenge er situasjonen uavklart. Først må vi få avklart smittestatus i Ranavassdraget og nabovassdragene. Så får vi vurdere tiltak på bakgrunn av disse undersøkelsene. Hovedfokuset vårt er å utrydde parasitten og hindre smittespredning.

Frykter spredning

Leder Steinar Høgaas i Rana Jeger og fiskeforening støtter fiskerne i at man øyeblikkelig må komme i gang med å analysere funnet.

– I det store arbeidet med å berge norsk villaks er dette funnet en katastrofe. Derfor haster det med å komme i gang. Er det bare gyro i de nedre deler eller går det opp til Reinforsen. Det andre som må gjøres er å undersøke de andre elvene i Ranavassdraget. Dersom hele elva er infisert er det en smittebombe. Parasitten kan også spre seg i brakkvannslagene i Ranfjorden, sier Steinar Høgaas.