Hopp til innhold

Kystvakten mister arbeidsgiveransvaret for 11 ansatte

Sjøforsvaret starter flytting av funksjoner i Kystvakten før Stortinget har fått forsvarssjefens fagmilitære råd til behandling. – Veldig spesielt, mener stortingsrepresentant.

Sam Simon og kystvakta

SJEKKER SEA SHEPHERDBÅT: Siden 1994 har kystvakta vært gjenstand for tre flytteplaner. Denne uken kom nyheten om at den tekniske driften skal overføres til Ramsund. I sommer ble det kjent at personell- og sanitetsavdelingen skal flyttes til Bergen.

Foto: Geir Magne Ditlefsen

– Det er overraskende at Sjøforsvaret starter prosessen med å flytte Kystvakten fra Sortland til Bergen før Stortinget har fått Forsvarssjefens fagmilitære råd til behandling, sierstortingsrepresentant for Nordland Arbeiderparti Eirik Sivertsen.

11 ansatte har allerede fått beskjed om at deres funksjoner flyttes til Bergen og Ramsund ved nyttår.

Det var i 2010 at Stortinget vedtok å samle Kystvakten på Sortland, og skvadronsledelsen ved Haaksonvern avviklet. Sivertsen er ikke i tvil om at Kystvakten også i framtiden må opereres fra basen på Sortland.

Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant Ap

– Operativt er det en fordel av basen ligger nært de store havområdene i nord, mener stortingsrepresentant Eirik Sivertsen

Foto: Nina Yong Kviberg

– Nasjonens framtid ligger i Nordområdene. Både den forrige og denne regjeringen har sagt at havområdene i nord er strategisk viktige for Norge. Å flytte militære ressurser sørover og bort fra den nordlige landsdelen gir et feil signal om hva som er Norges interesser i framtiden, mener Sivertsen.

Flytter 11 stillinger

Kystvakten mister arbeidsgiveransvaret for 11 personer i personell- og sanitetsseksjonen når dette ansvaret overføres til ny organisasjon i Bergen.

Tillitsvalgte frykter at dette er starten på en omorganisering der man flytter deler av Kystvakten bit for bit og plasserer avdelinger på ulike steder i Norge. Tillitsvalgte i Kystvakten på Sortland frykter at deler av basen allerede er på vei til Bergen.

  • Les også:

– Intensjonen bak omorganiseringen er god, men vi frykter at Kystvakten blir taperen, sier de tillitsvalgte Pål Pedersen og Frank Ludvigsen til Bladet Vesterålen.

Kommandørkaptein Steve Olsen i Kystvakten deler bekymringene til sine kolleger.

– Fungerer utmerket

Kystvaktens operasjonssentral

– Det er langt fra Sortland til Bergen, sier kommandørkaptein Steve Olsen i Kystvakten.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– En slik flytting er ikke til Kystvaktens beste. Vi er i dag en utmerket kystvakt som opererer på en veldig effektiv måte. Dersom Kystvakten blir spredt på flere steder vil vi ikke kunne være like effektive, tror kommandørkaptein Steve Olsen i Kystvakten til NRK.

Han mener Kystvakten bør holdes utenfor omorganiseringen i Sjøforsvaret.

– De fleste oppdragene våre er sivile. Vi har Nordområdene som hovedpatruljeområde, og har fokus på å ha fartøyene i drift og er ute i så mange døgn i året som overhodet mulig.

Siden 1994 har kystvakta vært gjenstand for tre flytteplaner. Nå er den fjerde på gang. Alle gangene er konklusjonen blitt at Kystvakta bør bli der den er.

Steve Olsen synes det som skjer nå er uheldig.

– Vi har jo vært med på flere prosesser hvor organisasjonen har blitt splittet opp. Det er veldig tungt å jobbe i et miljø hvor de ansatte får beskjed om å rykkes opp med roten. Folk har ikke konsentrasjon bruker ikke ressursene på riktig sted, sier Olsen.

Torsdag 1. oktober skal forsvarssjefens legge fram sitt fagmilitære rådet for Stortinget. Noen dager senere kommer forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hansen både til Sortland og til Andøya flystasjon for å orientere de ansatte.

Kystvakten på Sortland

Kystvakten er én av tre hovedavdeling i det norske Sjøforsvaret, og ble opprettet i 1977.

Foto: Bente H. Johansen / NRK