Hopp til innhold

Kystvakten får ikke hente inn folk - frykter de må legge båter til kai

Den indre kystvakten sier de må kutte 99 seilingsdøgn ut året fordi de ikke lenger får hente inn erstattere ved sykdom og annet fravær.

Kystvaktens KV Farm

Kystvaktskipet «KV Farm» ligger til kai. Nå frykter Kystvakten at det kan skje langt oftere, fordi de ikke lenger får hentet inn folk ved fravær.

Foto: Vegard Breie / Kystvakten

Det er generalinspektøren for Sjøforsvaret som har pålagt Kystvakten å bruke færre stillinger enn de har gjort de siste årene, skriver Fiskeribladet Fiskaren, som først omtalte saken.

Totalt får de bruke 375 offisershjemler, noe som er 20 færre stillinger enn hva som har vært vanlig.

Steve Olsen_lysere

Kommandørkaptein Steve Olsen ved basen på Sortland hevder båter må legges til kai.

Foto: ANE HØYEM / NRK

Enkelt forklart betyr det at Kystvakten ikke får hente inn ekstra mannskap ved sykdom, kursing og annet fravær. Ifølge avisa betyr det 99 færre seilingsdøgn ut året for Den indre kystvakten.

– Det nytter ikke å ha penger når vi ikke får lov til å ansette folk, sier kommandørkaptein Steve Olsen ved basen på Sortland og sjef for Kystvaktens stab til Fiskeribladet Fiskaren.

– Dette handler verken om mangel på økonomi eller folk. Vi har masse folk som vil jobbe, men vi får ikke hente dem inn, utdyper han overfor NRK.

– Har disse 20 færre stillingene så mye å si?

– De har veldig mye å si for oss.

Frykter dårligere beredskap

Indre kystvakt disponerer i dag seks fartøy, fem av dem har hatt doble besetninger. Ifølge Fiskeribladet Fiskaren kuttes nå doble besetninger på to av fartøyene.

Olsen ved basen på Sortland frykter nå for beredskapen langs kysten, og mener de ikke får støttet de andre etatene like godt.

– Konsekvensen er at vi blir mindre til stede på havet, noe som gir dårligere beredskap. Noen av båtene våre har så lite besetning at de kommer under minimumstallet. Ergo må båten legges til kai, sier han til NRK og legger til:

– Vanligvis har vi hentet inn ekstra folk når våre ansatte er syk, på kurs eller utdanning. Det får vi ikke lov til lenger når vi må forholde oss til de 375 stillingshjemlene.

– Kunne vært unngått

Kystvaktrådet (ekstern lenke) er et samarbeids- og kontaktorgan for Forsvarsdepartementet og kan gi råd til langtidsplaner og årlige budsjetter.

Kommandørkaptein Steve Olsen mener denne situasjonen kunne vært unngått.

– Vi burde fått styre antall stillingshjemler selv. Det er vi som kjenner situasjonen best, hevder han.

NRK var torsdag ettermiddag i kontakt med Forsvarsdepartementet, som foreløpig ikke har hatt anledning til å kommentere saken.