Hopp til innhold

Kysset gulvet på flyplassen i gledesrus

Kvoteflyktningen Behrooz Kafaei Zendehdel (60) bøyde seg ned og kysset flyplassgulvet da han kom «hjem» til Mosjøen i dag.

Created by InfoDispatcher

KYSSET GULVET: – Jeg skylder dere livet mitt. Jeg føler at jeg har kommet hjem. Jeg er så takknemlig for all den støtten og hjelpen jeg har fått fra folk i Mosjøen og biskopen, sa Behrooz Kafaei Zendehdel.

– Jeg skylder dere livet mitt. Jeg føler at jeg har kommet hjem. Jeg er så takknemlig for all den støtten og hjelpen jeg har fått fra folk i Mosjøen og biskopen. Uten deres hjelp ville jeg vært en død mann i dag, sa Behrooz Kafaei Zendehdel før gledestårene tok overhånd på flyplassen i Mosjøen i dag.

Norske myndigheter trodde ikke på at iranske Behrooz Kafaei Zendehdel (60) hadde konvertert fra islam til kristendommen, og tvangssendte han tilbake til fødelandet Iran for to år siden.

Tårevått møte på flyplassen

Iranske Behrooz Kafaei Zendehdel

Mange var møtt fram for å ta imot Behrooz Kafaei Zendehdel på flyplassen i dag. Anne Britt Ravnå hadde med blomster.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Iranske Behrooz Kafaei Zendehdel

Gledesscener i terminalbygningen på Mosjøen lufthavn torsdag ettermiddag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Iranske Behrooz Kafaei Zendehdel

Biskop Tor B. Jørgensen kunne ønske sin venn Behrooz Kafaei Zendehdel velkommen tilbake.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Iranske Behrooz Kafaei Zendehdel med kona Roga, biskop Ole B. Jørgensen og

Behrooz og kona Roja er glade, stolte og takknemlige etter å ha fått opphold i Norge.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Iranske Behrooz Kafaei Zendehdel

Biskopen spanderte middag på Behrooz Kafaei Zendehdel og støttespillerne hans torsdag kveld.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I dag kom 60-åringen tilbake til Mosjøen – etter at han like før jul fikk beskjed om at han hadde fått status som FN-flyktning. I terminalbygget på flyplassen i Mosjøen biskop Tor B. Jørgensen og støttegruppen hans for å ta imot Behrooz..

– Jeg har tenkt på deg hver dag. Det er utrolig at du er tilbake, sa biskop Tor B. Jørgensen da han møtte Behrooz Kafaei Zendehdel etter to år.

Til NRK utdyper en følelsesladet biskop:

– Dette var sterkt, noe det største jeg har opplevd som biskop. Personlig er jeg glad for alle de i Mosjøen som har vært med på å støtte han på alle vis. Han har vært gjennom mye vondt. Det har vært vanskelig for oss å vite hvilken innvirkning dette har hatt på ham. Dette har tatt lang tid, altfor lang tid, men vi er veldig glade for at han har holdt ut. Nå skal vi ta oss god tid til å snakke igjennom dette, sier Jørgensen.

Hadde med seg kona

Med seg hadde Behrooz Kafaei Zendehdel sin kone Roja, og paret skal nå bosette seg i Mosjøen hvor de tilhører pinsemenigheten. Før han ble tvangssendt ut av Norge var han godt etablert med egen produksjon av diverse skinnartikler i et lokale i Sjøgata i Mosjøen.

Fengslet i Teheran

Konvertering kan straffes hardt av dagens myndigheter i Iran. Etter islamsk sharialov er det dødsstraff for personer som endrer sin religion fra islam til en annen religion.

Da Behrooz Kafaei Zendehdel ble tvangssendt tilbake til Teheran ble han kastet i fengsel. Han ble løslatt med meldeplikt etter noen dager, og flyktet deretter til Tyrkia.

– Ble veldig rørt

Det er ikke bare biskopen som var glad i dag – Behrooz har hatt mange støttespillere i lokalmiljøet som har stått hardt på for at 60-åringen skulle få returnere til Norge.

– Jeg ble veldig rørt på flyplassen. Det var en sterk opplevelse. Vi ble gode venner da Behrooz bodde i Mosjøen, sier Arvid Jensen, som er flyktningekomsulent i Vefsn kommune.

Tidligere på dagen var Jensen og kjøpte sengetøy til den tomme leiligheten hvor paret skal bo.

– Bare sengene var på plass. I kveld kjøpte vi både teppe, laken, puter og noen håndklær, forteller Jensen.