Hopp til innhold

– Jeg vil bestemme over mitt liv

I ett år har hun gått på kurs for å lære om kristendommen. Påskeaften konverterte Pegah Murtaza Aga (25) og hennes mor Sughra Pakohinejad (44), og lot seg døpe i Bodø domkirke.

Pegah Murtaza

Pegah Murtaza ble døpt i Bodø Domkirke på påskeaften.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Jeg var ikke nervøs for selve dåpen, men for hvordan folk skal se på meg, sier Pegah om hvordan det var å konvertere fra islam til kristendom.

Pegah Murtaza Aga og Sughra Pakohinejad kommer fra Teheran i Iran. De har bodd i Norge i fem år.

Mor og datter oppsøkte kirken for ett år siden fordi de ønsket å bli bedre kjent med kristendommen. Siden har de vært på flere kurs, samlinger, og i mange samtaler med prest. På påskeaften under nattmessa, ble begge døpt i Bodø domkirke.

– Nå føler jeg meg rolig, og glad, sier Sughra.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pegah Murtaza og Sughra Pakohinejad

Pegah Murtaza og Sughra Pakohinejad ble døpt i Bodø Domkirke på påskeaften.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Uvisst om de får bli i Norge

Men Pegah og Sughra har ikke fått oppholdstillatelse i Norge. Dermed risikerer de å bli sendt tilbake til Iran som kristne. Og det kan få konsekvenser.

– Det er farlig fordi muslimer ikke kan bytte religion, forklarer Sughra.

Hun sier at det trolig er flere muslimer i Norge som kunne tenkt seg å konvertere, men at frykten hindrer dem i å ta steget fullt ut.

Konvertering kan straffes hardt av dagens myndigheter i Iran. Etter islamsk sharialov er det dødsstraff for en som endrer sin religion fra islam til en annen religion.

Kapellan i Bodø Domkirke, Magnus Ingvaldsen, sier han synes det har vært vanskelig å skulle døpe dem på samme tid som de er i en prosess hvor det er uvisst om de får bli værende i landet.

– Dersom de blir sendt tilbake synes jeg det er veldig vanskelig. Vi som døper dem kjenner også et ansvar, og vi er bekymra for den situasjonen de er i, sier Ingvaldsen.

Se video fra dåpen her:

Pegah Murtaza Aga (25) og hennes mor Sughra Pakohinejad (44) lot seg døpe i Bodø domkirke på påskeaften.

Her døpes Pegah og Sughra.

– Jeg er ikke redd

Sughra og Pegah er ifølge Ingvaldsen forbundet med den politiske venstresiden i hjemlandet.

– Det er ikke uproblematisk når dåpen og troen også får politiske konsekvenser, men alle har rett til å velge sin egen tro og sitt eget politiske ståsted, sier han.

Selv om de er klar over at det kan bli vanskelig for dem som kristne i Iran, står de to nydøpte fast ved at de har gjort det som har vært riktig for dem.

– Jeg er ikke redd. Kanskje de lager problemer for oss, men jeg er glad for at jeg har byttet religion, sier Sughra.

Flere konvertitter de siste årene

Magnus Ingvaldsen

Kapellan Magnus Ingvaldsen er bekymret for situasjonen til Pegah og Sughra.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I Danmark har antallet konvertitter skutt i været de siste par årene, og det har blitt stilt spørsmål ved hvorvidt muslimer som konverterer til kristendommen gjør det i sammenheng med søknad om oppholdstillatelse.

Men kapellan Magnus Ingvaldsen sier at han ikke har noe inntrykk av at det er dette som ligger til grunn for Pegah og Sughras religionsbytte.

– De har vært gjennom en lang prosess med mange samtaler. Mitt inntrykk er at dette er noe de virkelig ønsker, sier han.

– Jeg vil leve og bestemme over mitt eget liv

Pegah er klar over at enkelte kan komme til å tenke at hun konverterer av andre årsaker enn religiøs overbevisning.

– Men jeg kan ikke tenke på at andre mener at det er feil eller at jeg gjør det på grunn av min situasjon. Jeg vil leve og bestemme over mitt liv, sier Pegah.

Hun understreker at det er hennes personlige valg som har fått være avgjørende

– Jeg er 25 år og jeg kjenner islam, men jeg kan ikke tro på det. For meg er det bra å være kristen. Jeg vet ikke for andre, men for meg er det riktig.