Hopp til innhold

Kirsti måtte helt til Budapest for å bli kvitt tannlegeskrekken

– I tillegg betaler jeg halv pris av hva tannlegebehandling koster hjemme i Norge, sier Kirsti Sundlo, som dro til Ungarn for å gå til tannlegen.

Kirsti fra Nordland får nye tenner i Budapest.

Se video fra da Kirsti fikk tennene undersøkt i Budapest.

– Kom inn! Sett deg i stolen, er du snill.

Med et usikkert smil, gjennomfører Kirsti Sundlo ordren fra den ungarske tannlegen, Tamas Jacab, og setter seg i tannlegestolen. Idag skal implantatene sjekkes, og snart pryder nye tenner munnen til kvinnen fra Leirfjord i Nordland.

– Ikke redd lenger

Tannlege og spesialist i protetikk Dr. Tamas Jacab behandler tennene til Kirsti.

Tannlege og spesialist i protetikk Dr. Tamas Jacab behandler tennene til Kirsti.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK
Daglig leder Morten Leivseth i Budapestklinikken har over 30 ansatte under seg.

Daglig leder Morten Leivseth i Budapestklinikken har over 30 ansatte under seg.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK
Tannlegen viser Kirsti fargen på den nye tannen.

Tannlegen viser Kirsti fargen på den nye tannen

Foto: Håkon Jacobsen / NRK
Pasientene kan slappe av i bassenget mens de venter på behandling.

Pasientene kan slappe av i et basseng mellom timene i tannlegestolen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK
Kirsti Sundlo får nye tenner

Kirsti Sundlo får se fargen på sin nye tann.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Kirsti forteller at hennes tannlegebesøk i utlandet har hjulpet henne.

– Jeg var livredd og hadde ikke vært hos tannlegen på 14 år, forteller Kirsti. Nå er tannlegeskrekken borte, og jeg setter meg med glede i tannlegestolen igjen. Det er helt klart det beste med denne turen, sier hun.

På luksushotell

Kirsti er en av flere tusen nordmenn som hvert år drar til utlandet for å fikse tennene sine. Og mens tilbudene er mange, valgte Kirsti å dra til Budapest for å gjennomføre tannstellet sitt. Her, midt inni et 5-stjerners luksushotell, ligger den Tromsø-eide Budapestklinikken AS.

– Det er ikke mange steder hvor pasientene kan gå på spa, trene eller gå i bassenget mens de venter på tannlegetime. Vi liker å si at vi har verdens fineste venterom, forteller daglig leder i Budapestklinikken, Morten Leivseth.

Stadig flere nordmenn drar

Tannbehandling i utlandet blir stadig mer populært hos nordmenn. Og det er ikke bare Budapest tannpasientene drar til.

– Vi har hatt en voldsom økning av pasienter i det siste. Akkurat nå har vi nesten sprengt kapasiteten og det er en stadig økende tilstrømming.

Det forteller Irene Presterud i Tyrkiatjenester, som sender rundt 500 nordmenn på tannbehandling i Tyrkia hvert år.

Også hos Denpro, som sender mellom 500 og 600 pasienter til Polen hvert år, er tallene tydelige.

– Vi har holdt på i åtte år nå. I 2010 kom det nye regler for pasientbehandling i utlandet, slik at du kan få samme refusjon i EU som i Norge. Spesielt etter det har det vært en eksplosjon i nye pasienter. Vi sender cirka 50 stykker i måneden til Polen, forteller daglig leder i Denpro, Dan Stensen.

Kan bli svært billig

Prisen på tannbehandling i Ungarn kan være inntil 50 prosent billigere enn i Norge. Leivseth forklarer at det er lave lønninger som er hovedårsaken til dette.

– Både lønnskostnader og generelle driftskostnader er billigere her i Ungarn. Det tanntekniske utstyret er like dyrt her som i Norge, så det er i hovedsak lavere lønninger som er grunnen.

Dersom du har rett på refusjon for tannbehandlingene dine, kan det også bli svært billig å gjøre det i utlandet.

– Våre tannleger er godkjente av NAV og HELFO. Dette betyr at du kan få refusjon som om behandlingen ble gjort i Norge, forteller Leivseth.

– For mange kan dette bety at tannbehandlingen blir tilnærmet gratis, sammenlignet med den relativt store egenandelen de må betale i Norge, sier han.

Ikke bare prisen som teller

Selv om mange velger å dra til utlandet på grunn av lavere pris, opplever tilbyderne at folk kommer også av andre årsaker.

– Kanskje den største forskjellen ligger i prisen, men vi opplever likevel at den viktigste årsaken til at folk drar til utlandet er tidsbruken. Vi har samlet alle spesialistene under samme tak, slik at vi blir ferdige veldig raskt. Det forteller Dan Stensen i Denpro.

Også i Budapest opplever Leivseth at folk kommer av flere grunner.

– Først og fremst er det nok prisen som får folk til å dra hit, men det er nok også muligheten til å kombinere ferie og tannbehandling. I tillegg har nok ventetid og kapasitet i Norge noe å si for valget. Dette er jo en norsk tannklinikk som eies og drives av norsk helsepersonell. Dette betyr jo at du kan få refusjon etter norsk standard også.

Tannlegene ønsker konkurransen velkommen

Hjemme i Norge sitter norske tannleger som har innsett at utenlandsbehandling har kommet for å bli, selv om de helst hadde sett at behandlingen fant sted på norsk jord.

– Det er fri konkurranse i tannlegemarkedet og folk velger selv den tannlegen de vil gå til, og dette aksepterer vi. Vi har heller ingen grunn til å tvile på den faglige kompetansen til tannleger andre steder i EU, sier kommunikasjonssjef Morten H. Rolstad i Den norske tannlegeforening.

Morten Rolstad

Morten H. Rolstad ber norske tannturister sjekke nøye før de drar til utlandet for å få behandling.

Foto: Tannlegeforeningen

Men de ønsker likevel å presisere at det å dra til utlandet for tannbehandling ikke nødvendigvis er så problemfritt som det fremstilles.

– Som forbruker i utlandet må du selv ta ansvar for å sjekke at tannlegen er godkjent. Du må være klar over at Norsk Pasientskadeerstatning, helsetjenestens forsikringsordning, ikke gjelder ved behandling i utlandet der du er. Og du må vite at klageretten ikke nødvendigvis er den samme der du er, som i Norge. I Ungarn er det ungarske regler som gjelder, i Spania er det de spanske. Det er ikke alltid lett å finne ut av disse tingene, sier Rolstad.

– Oppfølging kan være vanskelig

Han påpeker også at det kan være vanskelig å få oppfølging i Norge, etter omfattende tannlegebehandling utenlands.

– Mange får utført ganske mye behandling. Det er som regel ikke bare undersøkelse, litt tannrens og en fylling eller to det dreier seg om. Da er det viktig å være klar over at all tannbehandling av et visst omfang vil måtte følges opp, kontrolleres og justeres over tid. Det bør gjøres der behandlingen opprinnelige ble utført. Man kan ikke forvente at dette ansvaret bare kan overføres til tannlegen i hjemlandet.

– Mange norske tannleger vil nok være skeptiske til å ta over kompliserte behandlinger som er blitt gjort av andre, og spesielt i utlandet, siden det da vil være vanskelig å kommunisere med dem som har utført behandlingen. Det kan ofte være juridiske problemer knyttet til dette, forteller Rolstad og skisserer nok en utfordring.

– Har du for eksempel fått satt inn tannimplantater av en type som ikke finnes i Norge, blir det vanskelig med oppfølging her. Det finnes flere hundre forskjellige implantatsystemer på verdensbasis, men i Norge bruker vi stort sett bare fire-fem systemer. Har du fått satt inn en noe fra et helt annet systemet, er det ikke sikkert det finnes behandlingstilbud her i landet.

– Mange blir overbehandlet

Til slutt forteller Rolstad at norske tannleger ser en tendens til at pasienter i utlandet blir overbehandlet.

– Mange av våre medlemmer forteller om sjokkerende tilfeller hvor pasienter enten har fått, eller blitt tilbudt, til dels betydelig mer behandling enn de faktisk trenger. Dette bekymrer oss veldig, for når det først er gjort et inngrep i en tann, så er dette ikke mulig å reversere. Dermed blir det heller ikke så fryktelig «billig» som mange påstår.

– Hvorfor er det sånn, tror du?

– Det er sikkert flere grunner til at det er sånn. Noen av klinikkene er vesentlig mer på salgssiden enn vi setter pris på. I tillegg innbyr situasjonen til det at det blir sånn. Hvis man har reist langt for nettopp for tannbehandling, sier man kanskje ja til mer enn man ellers ville ha gjort. Vi råder derfor pasientene til å ta seg tid til å vurdere behandlingstilbudet, gjerne til å ta det med hjem og diskutere det med en tannlege de kjenner og har tillit til. Målet må alltid være at man skal få den behandlingen man har behov for – ikke mindre, men slettes ikke mer, konkluderer Rolstad.

Gleder seg til å bli ferdig

Tilbake i Ungarn er Kirsti Sundlo ferdig med behandling.

– That's it! Tannlegen trekker de siste instrumentene ut av munnen til Kirsti og forteller at nå er hun ferdig. Selv om hun brukte bare ti minutter i tannlegestolen i dag, er hun svært fornøyd med inngrepet.

–Det har vært kjempefint. Bare behagelig, faktisk. Jeg har tatt noen avstøpninger, og så får jeg tennene mine om noen dager.

Selv gjør hun seg noen tanker om hvorfor hun valgte å dra til utlandet fremfor å gjøre behandlingen i Norge.

–Jeg vil heller reise hit enn å dra til tannlegen i Norge. De har en annen måte å være på enn de norske tannlegene som jeg har stiftet bekjentskap med. Dette er jo nesten som et ferieopphold. Det er veldig behagelig fordi du blir hentet på flyplassen, brakt til hotellet og så er tannlegene her helt fantastiske.

Men hun syns også at det er litt merkelig å dra helt til Budapest.

– Ja det er litt rart, spesielt med tanke på at min nærmeste nabo er tannlege, avslutter hun.

Kirsti fikset tennene sine i Budapest

Tannlegeskrekken er nå borte hos Kirsti Sundlo

Foto: Håkon Jacobsen / NRK