Hopp til innhold

Kirken har fått fellingstillatelse på hakkespett

– Det er nesten litt synd, det er jo en koselig fugl. Men nok er nok, sier prosjektleder Anders Masterdalshei hos Kirkevergen i Rana om fuglen som har gått løs på Guds hus.

Nevernes kirke utsatt for hakkespettangrep

KIRKE PERFORERT: Da kirkevergen kom på befaring på Nevernes kirke etter vinteren var kirka perforert med små hull høyt opp på veggen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Da Masterdalshei og kirkeverge Idar Johnsen kom på befaring på Nevernes kirke som ligger ved E6 nord i Rana talte de 15 hull i kirkeveggen og på kirketårnet, skriver Rana Blad.

– Kirka er perforert, sier en oppgitt prosjektleder Anders Mastedalshei hos Kirkevergen i Rana til NRK.no.

Det var i fjor høst at det først ble oppdaget et mystisk hull høyt oppe på kirkeveggen. Ikke lenge etter ble synderen observert.

Satte opp hakkesikker metallplate

– En svartspett ble sett hakkende på veggen. Ved nærmere undersøkelse fant vi ut at det var snakk om flere hull.

Hakkelydene kunne ikke høres inne i kirka, så gudstjenenestene har ikke blitt forstyrret. Ei metallplate ble spikret over hullene og malt hvit. Det trodde Kirkens menn skulle stoppe den nebbete plageånden.

Men den driftige fuglen lot seg ikke stoppe så lett.

– Den har regelrett herjet i vinter. Det var hull over alt. Det må ha rablet for den, konstaterer Masterdalshei.

Og den bevingede røveren likte ikke å bli forstyrret i arbeidet.

– Den fløy rundt og skrek av full hals. Det var tydelig at den markerte at dette var hans revir. Vi var ikke velkomne, sier Masterdalshei til NRK.no.

Nevernes kirke i Rana

Nevernes kirke i Rana ligger langs E6, og ble bygget i 1893. Kirka har 300 plasser.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Ikke vanlig

Hakkespettekspert Ingvar Stenberg forteller at manisk hakking ikke er vanlig svartspett-oppførsel.

– Men det hender av og til at de går berserk på hus og hytter, og det er enkeltindivid som har oppført seg slik sier han til NRK.no.

Skyldes en misforståelse

Nevernes kirke - hakkespettangrep

FLIS OG SPON: På bakken ligger det tydelige spor etter hakkespettens herjinger.

Foto: Frank Nygård / NRK

Stenberg er doktor scient på hvitryggspett, men har også god greie på svartspetten. Han tror herjingene er et resultat av en misforståelse.

– Om høsten leter de gjerne etter en plass å overnatte på vinteren. Da hakker de på veggen og hører at det er et hulrom, men finner fort ut at det likevel ikke er et egnet sted. De forstår imidlertid ikke at det er nytteløst å prøve på nytt, og det er derfor de ødelegger veggen, sier han.

Gode råd

Stenberg har ingen gode råd for hvordan du kan forebygge hakkespettskader.

Men Norsk ornitologisk forening har noen gode tips:

  • Å sette opp fuglekasser rundt om på tomten kan lokke hakkespetten til å hakke på dem, da det gir en hul og høy lyd.
  • Man kan også finne et tørrtre (ev. avbarket stamme) som man sager ned og plassere det i utkanten av eiendommen slik at spetten kan markere sitt territorium fra denne.
  • I Sverige har man funnet ut at spettene skyr blåfarge. Opphenging av blått fargebånd kan være et forsøk verdt!
  • Det er også en mulig løsning å skjære ut en rovfugl- eller uglesilhuett, enten helfigur eller bare et hode, og så male på to sterkt gulfargede øyne. Fuglen vil kunne reagere med stor skyhet overfor silhuetten, da rovfugler og ugler er blant spettenes fiender.
  • En annen mulighet er å skjære ut en silhuett av en sittende stor hakkespett (svartspett, ca. 50 cm) og feste denne til et hjørne av veggen. Respekten for silhuetten kan da føre til at mindre spetter holder seg borte. Vi har fått tilbakemeldinger om at dette fungerer.

Skal skyte fuglen

Svartspett

Av og til går svartspetten løs på hus og hytter. Denne har imidlertid funnet seg et tre...

Foto: Marie B. Johnsen

I Matteusevangeliet heter det at «Ikke en spurv faller til jorden uten at Gud vet det». Men Kirken i Rana har ikke lyttet til verken til Bibelen eller ekspertråd.

– Vi har søkt om fellingstillatelse, og fått det. Vi har vært i kontakt med Rana jager og fiskeforening, og der finnes mange dyktige jegere. Så snart som mulig vil vi sette ut en snikskytter.

Masterdalshei sier Kirken ikke ser noen annen utvei ennå skyte den ivrige fuglen.

– Det er litt vemodig. Svartspetten er en spesiell fugl man ikke ser så ofte. Men skadeverket vil koste Kirken flere titusen kroner å reparere, sier Anders Masterdalshei.

Hvordan mener du Kirken burde løse hakkespettproblemet?