Hopp til innhold

Katten Fjøspusi drept av ørn

Bonden Linda Wærstad mistet fjøskatten sin til kongeørna. – Det skjer nok oftere enn folk tror, sier fugleforsker.

Kongeørna tok livet av katten til Linda Sørfjell Wærstad like ved postkassene.

Kongeørna tok livet av katten til Linda Sørfjell Wærstad like ved postkassene.

Foto: Linda Sørfjell Wærstad

Katten Fjøspusi var nesten kommet hjem etter en tur da den ble brutalt angrepet ovenfra. En diger kongeørn slo ned og satte klørne i katta. Dette skjedde lørdag formiddag, og det var Brønnøysund Avis som først omtalte hendelsen.

– Jeg så det fra kjøkkenvinduet, men ørna brydde seg ikke om at jeg åpnet vinduet og ropte. Jeg har en ett åring, og måtte få en av de andre ungene til å passe ungen mens jeg løp ut, forteller Linda Wærstad.

Det var tre ørner ved gården, men bare en av dem satte seg på katten.

Nærgående ørner

De tre ørnene stupte flere ganger også etter de to gjenværende kattene på gården.

De tre ørnene stupte flere ganger også etter de to gjenværende kattene på gården.

Foto: Linda Sørfjell Wærstad

Fjøspusi hadde for vane og være borte en uke i slengen, og var kommet til postkassen da angrepet skjedde.

– Jeg så ørna tok tak i katten, men skjønte at jeg neppe kunne hjelpe den. Det skjedde veldig fort, og katten så nok ikke ørna før den var tatt, sier Wærstad.

Så fort hun hadde sørget for at ett åringen ble passet på løp hun ut for å jage vekk ørnene.

– Det var bare en av dem som satt på katten, og den tok ikke byttet med seg. Det synes jeg var rart, kanskje det er en ung og uerfaren ørn, sier hun.

Hun har to katter til, og forteller at ørnene virket veldig interessert i disse.

– Ørnene fortsatte å sirkle over gården, og stupte flere ganger mot kattene. De er fjøskatter, men jeg tok dem inn i huset, forteller hun.

– Lett bytte

Nils Røv

– Kongeørna er en veldig god kattejeger, sier Nils Røv, fugleforsker ved Norsk institutt for naturforskning i Trondheim.

Foto: Eva Sleire / NRK

Fugleforsker Nils Røv ved Norsk institutt for naturforskning i Trondheim sier kongeørn tar flere katter enn folk tror.

– Kongeørna er en tøff rovfugl og en veldig god kattejeger. Katten er ikke så ulik en hare i størrelse, og harer er blant de viktigste byttedyrene for kongeørn, sier Røv.

– Men katter er også rovdyr, er det ikke risikabelt for ørna og angripe dem?

– Nei, ørna tar også andre rovdyr om de ikke er for store. En katt er ikke for stor, ørna slår ned med voldsom kraft og setter klørne i byttet. Det går veldig fort, sier han.

– Skjer dette ofte?

– Det skjer nok oftere enn folk tror. Katter forsvinner, og så vet man ikke riktig hva som har skjedd. Jeg har hørt om flere som har fulgt sporene etter katter i snøen. Plutselig er det slutt på kattesporene, og det er merker etter digre vinger i snøen. Da er det ørna som har vært på ferde, sier han.

– Men at dette skjer så nært folk, er det vanlig?

– Nei, ørna holder seg stort seg vekk fra folk. Men de unge ørnene ligger helt i grensen for å sulte i hjel, og da blir de desperate. Valget er mellom å ta et byttedyr som kanskje ikke er helt trygt, eller å sulte ihjel, sier han.

– Er det vanlig at kongeørn opptrer tre stykker sammen?

– Det som er vanlig er at to ørner utgjør et par, og at de jakter sammen. Vanligvis forlater ungene reiret i august og i løpet av høsten er de stort sett ute av foreldrenes revir. Men det hender de blir der gjennom vinteren, og da kan de være nær foreldrene også ved jakt, sier forskeren.

– Hva kan det komme av at ørna lot katten bli igjen?

En katt er nok i det øvre sjiktet for hvor mye en kongeørn kan bære med seg. En stor katt kan veie en fire - fem kilo, og det er mye å bære med seg. Så den var trolig for tung, sier Røv.

Denne katten må passe seg godt for å ikke havne i ørnas klør.

Denne katten må passe seg godt for å ikke havne i ørnas klør.

Foto: Linda Sørfjell Wærstad