Hopp til innhold

Katten Felix ble skutt av naboen

Skogskatten Felix ble skutt av naboen, som hevder han trodde den var en villkatt. Dyrebeskyttelsen mener dyrs rettigheter ikke blir godt nok ivaretatt i Norge.

Katten Felix

SKUTT AV NABOEN: Katten Felix ble skutt av naboen, som hevder han trodde den var en villkatt.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg fant ham rundt 100 meter nedenfor hytta, og da så jeg at han var skutt. Da jeg kom ned så begynte han å dra bakkroppen etter seg, og da så jeg at baklabben var blåst vekk, sier katteeier Andre Aspenes til NRK.no.

Hørte skudd

Den snart ett år gamle Felix var en av fire katter som var med familien til Andre på hyttetur til Vassdalen i Bjerkvik i september. Moren til Andre var alene i hytta og hadde sluppet ut kattene for en siste luftetur på kvelden. Litt senere hørte hun noe som minnet om et våpenskudd.

Hun ante uråd, og da hun kalte på kattene, kom alle foruten Felix.

Da sønnen Andre kom hjem senere på kvelden fikk han oppdraget med å lete etter katten, og like nedenfor hytta fant han katten i live, men stygt skadet.

– Det gikk kaldt ned gjennom ryggen min, og jeg skjønte at det var det skuddet som hun hadde hørt tidligere på kvelden, sier Andre.

Katten ble kjørt til veterinær og avlivet på grunn av de omfattende skadene den hadde fått.

Etterforsker saken

Katt skutt

En veterinær undersøker skadene på Felix.

Foto: Privat

Andre Aspenes anmeldte saken til politiet, både fordi han mener dette er et stygt tilfelle av dyremishandling, hvor naboen har etterlatt dyret i en svært skadet tilstand. I tillegg reagerer familien på at det er brukt våpen i et tettbebygd strøk like nedenfor hytteveggene deres.

Politiet etterforsker fortsatt saken, men påtalejurist ved Narvik politistasjon Kjartan Wiik sier at det er uvisst hvilket utfall saken kommer til å få.

– Naboen har erkjent å ha skutt katta, men han mente det var ei villkatt. Vi ser selvfølgelig alvorlig på saken, men enkel er den ikke, sier Wiik.

Årsaken er at mannen har skutt i mørket på noe han trodde var ei villkatt, han visste derfor ikke hva han skjøt på. Derfor kan det hende at dette ender opp som en ren våpensak, ifølge Wiik. I tillegg var katta skadeskutt, noe som ikke er noen human måte å avlive ei katt på.

– En reaksjon kommer det nok til å bli, men på generelt grunnlag kan jeg si at det er ikke like alvorlig dersom en bonde ute på landet skyter ei villkatt, som at man skyter ei rasekatt i tettbebygd strøk, så aller først må vi få klarhet i faktum om hva som egentlig har skjedd, sier Wiik.

Innrømmer å ha skutt katten

Katten felix skutt

SØNDERSKUTT: Naboen innrømmer å skutt nabokatten, men han understreker at han er svært lei for hendelsen.

Foto: Privat

Både overfor politiet og til NRK innrømmer naboen at han har skutt nabokatten, men han understreker at han er svært lei for hendelsen.

– Vi har hatt problemer med villkatter som skiter i fôret til sauene, det fører til sykdommer som kan være farlig for dyrene. Jeg fôret sauene så jeg en av disse villkattene, eller det jeg trodde var en villkatt, sier naboen.

Så han hentet rifla og skjøt katta som stod rundt 35-40 meter i fra ham på den opplyste gårdsplassen.

– Skuddet traff litt lavt, jeg så den hoppet opp. Så gjorde den et sprang. Jeg la fra meg rifla, og gikk bort i retningen villkattene bruker å trekke. Jeg lette lenge, men det ble mørkt, så det var ikke noe poeng å lete videre, og i fem-tida på morgenen satte jeg i gang et nytt søk.

Han fikk bange anelser da han oppdaget at sporene etter katta førte til hytta like ved, og han kontaktet naboene for å beklage hendelsen. Han innrømmer at skyting er en dårlig metode å avvlive villkatter på, men mener at det er hans rett siden kattene er på hans eiendom. For ettertiden vil han sette opp kattefeller med åte, men han avviser at skytingen var dyremishandling.

– Nei, det har ikke rot i virkeligheten. Dessverre ble katten skadeskutt, men det ble gjort et aktivt søk etter katten, sier han.

Slipper unna med dyremishandling

Odd Harald Eidsmo Informasjonsansvarlig

Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen.

Foto: Dyrebeskyttelsen

Uavhengig av saken i Bjerkvik, sier Dyrebeskyttelsen at mennesker som mishandler dyr risikerer svært lite.

– Ofte blir anmeldelsene henlagt eller straffet med bøter. Vi er bekymret for signaleffekten dette sender, nemlig at dersom du mishandler eller vanskjøtter et dyr, er det liten sjanse for at det skal få noen konsekvenser for deg, sier informasjonsansvarlig Odd Harlad Eidsmo i Dyrebeskyttelsen.

Og mørketallene er store, mener han.

I løpet av en seksårsperiode, ble det bare anmeldt 140 brudd på dyrevernloven i Oslo politidistrikt, viser en rapport fra Dyrebeskyttelsen.

– På bare ett år fikk Dyrevernsnemnda i kommunen 66 meldinger i løpet av ett år, sier Eidsmo.

– Har ikke rettsvern

– Etter vårt syn har ikke dyr rettsvern i noen særlig grad i dag. Vi ser jo også at selv om det er få saker som når fram, så blir de sakene som blir behandlet straffet såpass mildt, at det neppe gir noe avskrekkende effekt, sier Eidsmo.

I dyrevelferdsloven har man en strafferamme som kan gi opptil 3 års fengsel for mishandling og vanskjøtsel av dyr. Men Dyrebeskyttelsen sier at det er svært sjelden de ser at den maksimale strafferammen brukt.

– Dyr er fremeldeles definert som en ting juridisk sett, og de er menneskers eiendom. Men samtidig burde man jo anerkjenne at dyr er følende vesener og ha en større grad av vern enn det en bil, et kjøleskap har. Det er jo levende skapninger som føler smerte og ubehag akkurat som oss, sier Eidsmo.