Kari Bremnes - Alle bildene til den nye plata er tatt i Lofoten i november. - Foto: Siren Lauvdal /

Alle bildene til den nye plata er tatt i Lofoten i november.

Foto: Siren Lauvdal

En "passelig dose" med Kari

'Ly' heter den 13.plata til Kari Bremnes, som slippes mandag 19.januar. Og det er mye Nord-Norge i plata.

Alle bildene til coveret på platen og den lille boken inni er tatt i Svolvær.

- Det er akkurat det lyset som er i november, på en god dag når en får det blåe og helt vidunderlige lyset. Og på kvelden var vi så heldig å få den røde himmelen rett før sola ble borte. Det er mye Nord-Norge i denne plata. Jeg glemmer aldri hvor jeg kommer fra, og det er noe av det som banker sterkest i hjertet mitt, det at jeg er fra Nord-Norge, sier Kari Bremnes.

Passelig dose

Kari Bremnes - Jeg liker ordet 'ly'. Jeg liker det enkle med det, og så liker jeg sånn som som det ser ut, sier Kari Bremnes. - Foto: Sire Lauvdal /

Jeg liker ordet 'ly'. Jeg liker det enkle med det, og så liker jeg sånn som som det ser ut, sier Kari Bremnes.

Foto: Sire Lauvdal

En av sangene på den nye plata heter "Passelig dose".

- Denne teksten handler om hvor vanskelig det er en å få en god kombinasjon av det vi ønsker oss og det vi trenger. Det er en rastløshet i denne teksten, men det er jo litt humor i den også. Og kanskje en slags livsfølelse fra meg, det å finne rett dosering i livet, mellom kaldt og varmt, for mye og for lite, den er ugrei å finne, sier kari Bremnes.

Du har kalt plata for "Ly". Er det når du er på besøk hjemme i Lofoten at du søker ly?

- Blant annet. Jeg liker ordet "ly". Jeg liker det enkle med det, og så liker jeg sånn som som det ser ut. Det er et slags ord som handler om noe som er veldig basic for oss alle, og den har en lengsel etter tilhørighet og et sted å gjemme seg. Samtidig er ordet ganske tøft, så jeg synes det er et fint og fyndig ord.

Tysk publikum

Halvparten av konsertene er i Tyskland.

- Jeg har et publikum i Tyskland, og det er fantastisk. Jeg kommer fra et lite land, som er langt, og jeg kan jo ikke komme til Bodø eller Svolvær fire ganger i året heller. Så det å ha et annet land og et annet publikum, er helt fantastisk, sier Bremnes.

Synger du på tysk?

- Nei, jeg synger på norsk, og noe på engelsk. Jeg har sittet i lag med en irsk mann som har gjendiktet noen av sangene på engelsk. Hurtigruten og alle de tingene, de er også på engelsk. Men en del av det tyske publikummet liker veldig godt norsk, så jeg bruker å snakke til folk på en ymse blanding av tysk og engelsk, og så synger jeg mye på norsk og noe på engelsk.

Kari Bremnes gir tre konserter i Nordland.

  • Øksnes 25.februar
  • Bodø 26.februar
  • Narvik 20.mars

I ettermiddag sendes programmet ”Musikk under polarhimmelen” på "Nordland i dag", der Kari Bremnes er intervjuet, og her kan du også høre noen av sangene på hennes nyeste plate. Du kan også høre programmet her: Lyd: "Musikk under polarhimmelen - Kari Bremnes 15.01.2009"

Flere nyheter

Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken
Fartsskriver mnipuleringsutstyr skjermbilde - 600 euro koster utstyret som på flere måter kan manipulere vogntogenes digitale fartsskrivere. - Foto: Birger Kjølberg / NRK

Betal fem tusen kroner, og du kan lure fartsskriveren

Statens vegvesen har avdekket at de nye digitale fartsskriverne i bruk i tungtransporten langt fra er sikre. For fem tusen kroner kan hvilken som helst europeisk lastebilsjåfør kjøpe utstyr som gjør det mulig å manipulere fartsskriverne, både mens de kjører og i ettertid.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Banen i Hanarøy idrettshall ble to meter for kort
Raymond Kolbjörnsen har brukt denne uken på å lage denne spektakulære nordlysvideoen.

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her