Hopp til innhold

Lofoten-ordfører: – Telenors nett er for sårbart

– Vi kan ikke ha dobbel linje til alle steder, svarer Telenor.

Ordfører Jonny Finstad, Vestvågøy kommune

Jonny Finstad, ordfører i Vestvågøy kommune vil at Telenor skal ha backupløsning på plass når nettet faller ut.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Telenors mobilnett i Vest-Lofoten har vært nede i mange timer, og tusenvis av kunder skal være rammet. Telenor kan enda ikke si hvor lang tid det vil ta og reparere sjøkabelen. Selskapet har sagt i mange timer at de jobber med å få på plass alternative løsninger, men har fortsatt ikke lyktes.

– Dette er ikke godt nok. I 2014 burde dette gå mye fortere, de burde hatt en backupløsning på plass, sier ordfører i Vestvågøy, Jonny Finstad (H).

– Lofoten er sårbart

Vestvågøy er Lofotens mest folkerike kommune med over ti tusen innbyggere. Ordfører i kommunen Jonny Finstad sier både de og andre kommuner i Lofoten er sårbare for brudd i mobilnettet.

– Vi har nettopp fått fremlagt en rapport hvor vi kartlegger Lofotens sårbarhet, og den viser at Lofoten er sårbar når det kommer til kommunikasjon og strømnett. Denne hendelsen viser at rapporten stemmer, og at vi er sårbare, sier han.

Ordføreren er fornøyd med måten Telenor har håndtert situasjonen når bruddet først hadde skjedd, men mener det ikke er god nok beredskap for slike situasjoner.

– Det er jeg ikke fornøyd med. Det burde ligget en backupløsning klar når slikt skjer. Sammen med fylkesmannen jobber vi i kommunen nå med å finne løsninger på denne sårbarheten, sier ordføreren.

Han sier kommunen har fått plassert ut satellittelefoner på legevakten.

Vet ikke hvor mange som er rammet

Glenn Mandelid, kommunikasjonsdirektør i Telenor.

Glenn Mandelid, kommunikasjonsdirektør i Telenor.

Foto: Pressebilde / Telenor

I løpet av dagen har både NRK og andre medier skrevet at omtrent to tusen kunder skal være berørt. Nå sier Telenor at de ikke vet hvor mange det er snakk om, men at det er kunder i Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og på Røst som i varierende grad er rammet.

– Det er umulig å si akkurat hvor mange det er. Det er snakk om mobilkunder, og vi vet ikke hvor de er, sier Glenn Mandelid, kommunikasjonsdirektør i Telenor.

– Det bor over ti tusen i Vestvågøy, er anslaget på to tusen for lavt?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men det er nok snakk om tusenvis. Det er påske og folk kan ha reist både til og fra kommunen, sier Mandelid.

Han sier Telenor nå prioriterer arbeidet med å få på plass alternative ruter og få inn signaler.

– Vi har jobbet i hele dag med å rute om trafikk. Vi ser på alternative måter å koble mastestasjoner sammen på. Arbeidet vil fortsette utover kvelden, og om nødvendig i morgen. Stadig flere vil oppleve å få dekningen tilbake igjen.

– Ordføreren i Vestvågøy sier han er fornøyd med måten dere har håndtert situasjonen når uhellet først er ute, men at det burde vært på plass en backupløsning fra før.

– Norge er et langstrakt land, og vi kan ikke ha dobbel linje inn overalt i landet.

– Så når ordføreren sier at kommunen er for sårbar så er det bare noe han må finne seg i?

– Jeg skal ikke jeg ha noen mening eller kommentar til, sier Mandelid.

Kan ta tid å reparere sjøkabel

Sjøkabelen det er brudd i ligger utenfor Moskenes. Det kan ta flere dager å reparere kabelen, forteller Mandelid.

– Utbedringen av sjøkabelen vil komme på plass, men det kan ta litt lenger tid. Hvor lang tid avhenger blant annet av vær og vind, sier han.