Hopp til innhold

Norske gruveselskaper kan gå glipp av milliardinntekter

Nord-Norge kan stå foran en gullalder innen gruvedrift, men både Staten og norske gruveselskaper kan gå glipp av de enorme verdiene.

Tunnelboring på Grytøya

MANGE OPPDRAG: Leonard Nilsen & Sønner AS har mange oppdrag flere steder verden. Her er fra arbeidet med Liantunnelen på Grytøya.

Foto: Stian Klaussen

Nordland regnes som Norges mest spennende mineralfylke. Men det betyr nødvendigvis ikke at det er norske gruveselskaper som får boltre seg.

Dagens lovverk gjør at selskaper fra hele verden kan gjøre krav på mineralforekomster i norske fjell, om de er først ute.

– Useriøse aktører

Administrerende direktør i gruveselskapet Leonard Nilsen & sønner, Frode Nilsen sier lovverket gjør at useriøse aktører kan ta seg til rette.

– Det finnes eksempel på at «postboks-selskaper» har sikret seg store rettigheter her i Norge som de har solgt videre til canadiske selskaper. Historien viser at det er få bransjer som trekker til seg mer useriøse aktører enn nettopp gruveindustrien, sier Nilsen.

Verdier for 1500 milliarder

Verdien av norske mineralressurser ligger i størrelsesorden 1500 milliarder kroner.

Da er det tatt hensyn til dokumenterte forekomster, sannsynlige forekomster og antatt potensial.

1500 milliarder kroner utgjør om lag et halvt oljefond i dagens kroneverdi.

Skal kartlegge forekomster

I flere regioner i Nordland er det rikelig med mineraler å utvinne. Ofoten er full av interessante jernmalmforekomster, og i Vesterålen er det så mye grafitt at det kan føre til gruvedrift.

I Lofoten er det funnet kobber, og i fjellene på Hamarøy er Europas største forelomst av talk.

– I sommer skal Norges Geologiske Undersøkelser kartlegge forekomstene av mineraler og metaller i store deler av Nordland, sier Jan Sverre Sandstad i NGU.

– Settes på sidelinjen

Administrerende direktør, Frode Nilsen, i Leonard Nilsen & sønner, er klar på hvem som må få utnytte mineralressursene.

– Skal man få til gruvedrift er det entreprenørselskap som må inn. Der ligger den nødvendige kompetansen og interessen.

Frode M. Nilsen, administrerende direktør i LNS

Frode M. Nilsen, administrerende direktør i LNS.

Foto: Leonard Nilsen & Sønner AS

Men han frykter at de norske gruveselskapene vil gå glipp av de enorme inntektene som ventes.

– De som er seriøse blir satt på sidelinjen dersom de ikke er tilstrekkelig på hugget. Staten må endre lovverket slik at vi får en god og effektiv gruvedrift, sier Nilsen.

– Må gi ringvirkninger

Senterpartiets Irene Lange Nordahl inviterer Nilsen til å være med og diskutere hvordan man best kan gå i møte det som blir omtalt som en gullalder innen gruvedrift.

– Vi vet at det er snakk om verdier på rundt 1500 milliarder, og vi må legge til rette for de private og få utviklet næringen slik at den gir ringvirkninger i nord. Verdier som ligger i nord må også gi ringvirkninger i nord. Det vil alltid være viktige innslag av utenlandske selskaper, men vi er opptatte av er at det er balanse og at vi får nasjonale ringvirkninger i nord, sier Lange Nordahl.

Store forekomster i Nord-Norge

Norges geologiske undersøkelse (NGU) og fylkeskommunen samarbeider med å kartlegge hva som finnes av mineralforekomster i Nordland.

I alt er det nå mellom fem og ti store prosjekter som venter på å bli realisert de neste 20 årene.

Men det er ikke bare i Nordland det kan ligge store penger i grunnen. Hele Nord-Norge kan se lyst på fremtiden i en verden hvor kampen om mineralene hardner til.

– Den internasjonale kampen om både tradisjonelle materialer og sjeldne mineraler hardner til. Med sine rike naturressurser har Norge, og spesielt Nord-Norge, store muligheter framover, sier forskningsdirektør Jack A. Ødegård i Sintef til ngu.no.

Mineraler er den «nye» oljen

Ødegård mener at dersom ressurene som ligger i norsk berggrunn forvaltes riktig, kan de sørge for å opprettholde velferdssamfunnet etterhvert som oljeaktiviteten trappes ned.

– I løpet av de neste 40 årene vil klodens befolkning øke fra 6,5 til 9 milliarder mennesker. Det forventes også at en stadig større andel av befolkningen vil øke sin levestandard. Dette betyr økt forbruk av varer og tjenester, og økt press på verdens ressurser. Norges forekomster av metaller og mineraler blir dermed høyinteressante, fastslår Ødegård.