Hopp til innhold

– Dette er Norges beste sted for å se sjeldne fugler

Få har sett mer fugl enn Martin Eggen fra Bodø, og han tilbringer gjerne flere uker i strekk når han jakter sjeldne arter på favorittøya i Lofoten. – Det er en samlemani som ligger bak, sier han.

Røst i Lofoten

UTMERKER SEG: Røst har de siste årene utmerket seg i europeisk sammenheng som en av de beste plassene å finne sjeldne fugler, ifølge Martin Eggen.

Foto: (cc) Kent Wang / www.flickr.com/photos/kentwang

Fotografer tar bilde av en haukugle

NORGES BESTE: – Røst har uoffisielt blitt kåret til kanskje Norges beste fuglested. Det er en vurdering jeg er enig i, sier Martin Eggen.

Foto: Håvard Eggen (Lofoten Birding) / lofotenbirding.blogspot.no

I femten år har ornitologer og fugleentusiaster valfartet til den lille øya Røst i Lofoten. I år tok mellom 15 og 20 personer turen til kommunen med knappe 600 innbyggere. Der har de brukt flere uker på å se etter sjeldne fuglearter.

– Enkelte år har vi vært inntil seks uker på øya. Den er unik i Norge, forteller Martin Eggen.

Han er guide i Lofoten Birding, og har sett flere arter enn de fleste. Også sammenlignet med andre entusiaster innenfor miljøet.

– Tidligere brukte jeg mye tid på øyene langs norskekysten i sør. Det var først i 1999 vi startet å undersøke fuglelivet på Røst, fortsetter Eggen, som selv har oppdaget flere nye arter for fylket, og også en helt ny art for landet i 2003.

Blant Europas beste steder

Hvert år trekker milliarder av fugler fra den nordlige halvkule mot sør. Mange finner veien, men en del havner også på ville veier.

Årsaken til at Røst er en populært destinasjon for fugleinteresserte, har med geografi å gjøre.

– Fugler som trekker feil, kommer gjerne forbi Røst. Det kan være fugler fra Asia, Sibir og nordøstlige Skandinavia. Når de treffer havet, så hender det ofte at de snur og går til isolerte øyer langs kysten av Lofoten. Derfor finner vi helt unike arter på denne øya, på grunn av dens lokalitet ytterst i Lofoten, sier Eggen.

Han forteller at da han tok turen til Røst for første gang, resulterte det i overveldende resultater.

– Røst har uoffisielt blitt kåret til kanskje Norges beste fuglested. Det er en vurdering jeg er enig i, sier Eggen.

Han har også har skrevet en artikkel som er publisert på nettsidene til Norsk Ornitologisk Forening, hvor han skriver at Røst de siste årene har utmerket seg i europeisk sammenheng i tillegg.

(artikkelen fortsetter under)

Rustsnipe på Røst

UTE AV KURS: Et av funnene som ble gjort på Røst i denne omgang, var en rustsnipe. Den er sjelden både i Norge og Europa, ifølge Eggen.

Foto: Håvard Eggen (Lofoten Birding) / lofotenbirding.blogspot.no

– Handler om et jaktinstinkt

For de som holder på med dette, er det en evig jakt etter å få tatt de beste bildene og oppdage de mest sjeldne fuglene.

– Det er klart at det er en samlemani som ligger bak. For meg handler det om et jaktinstinkt, der man hele tiden er på jakt etter å finne nye arter.

Eggen forteller at han ofte surfer på nettet etter sjeldne arter.

– Så drømmer man om å se de ute i det fri. Det er alltid målet. Så, etter mye slit, har man kanskje flaks. Da gjelder det å ha kamera med seg.

– Interessen er økende

Denne gangen var det broren Håvard som fikk foto av de mest sjeldne artene. Blant disse en starrsanger og en rustsnipe.

Starrsangeren er det bare gjort rundt 20 funn av i Norge, hvor fem av funnene er gjort på Røst, mens et funn er gjort på Værøy. Fuglen er sjelden også øvrig i Europa, hekker i Sentral-Asia og overvintrer i Sørøst-Asia, forklarer Håvard.

– Rustsnipa er fra den andre kanten. Det er en amerikansk vader, som det er gjort cirka 50 funn av i Norge. Også her står Røst helt spesielt i Norge med ni funn, mens Værøy har et, legger han til.

Brødrene samarbeider tett, og tilbyr ekskursjoner til blant annet turister.

– Interessen er økende. Vi startet i år, og målsettingen er å gjøre dette til et levebrød. Potensialet er stort, og mange tar kontakt, sier Martin.

For brødrene og mange andre pågår jakten fremdeles, og vil gjøre det frem til den første snøen faller. Når NRK ringer er Martin ute og kikker på fugler på Selfjorden i Flakstad kommune.

– Det er en fin høst, og det er fremdeles veldig mye fugl å se, avslutter han.

Sjelden Starrsanger på Røst

SJELDEN: Starrsangeren er registrert rundt 20 ganger i Norge. Fem av disse på Røst.

Foto: Håvard Eggen (Lofoten Birding) / lofotenbirding.blogspot.no