Hopp til innhold

Byggeklare Kurt har sikret seg mot nabokrangel

Nye regler gjør at du ikke lenger må ha naboens velsignelse for å bygge garasje og uthus. Mens Konfliktrådet venter flere konflikter, har Kurt Olsen fra Bodø gjort mer enn nødvendig for å unngå det.

Endringer i plan- og bygningsloven

Kurt Olsen er innom en byggevareforretning i Bodø for å handle byggemateriale til ny veranda. Han har sett fram til endringene i plan- og bygningsloven som trer i kraft i dag.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

– Det er viktig med et godt forhold til naboene. Ellers blir det bare tøv, slår bodøværingen fast.

Olsen har fått godkjennelse av kommunen til å sette opp ny garasje. Han har ventet på endringene i plan- og bygningsloven, som trer i kraft i dag.

Endringene innebærer at du ikke lenger trenger å be verken kommunen eller naboene om tillatelse før du bygger garasje eller uthus på inntil 50 kvadratmeter.

Fra i dag kan du i tillegg bygge én meter fra nabogrensa, mot de gamle reglene som sa at avstanden måtte være på minimum fire meter.

– Endringene vil gjøre det mye enklere å forholde seg både til regler og naboer, mener Kurt Olsen.

Tror på flere konflikter

Derfor har den byggeklare bodømannen allerede tatt de nødvendige forholdsregler. Til tross for at han etter loven ikke trengte, har Olsen informert kommunen og naboene om sine garasjeplaner.

Leder i Konfliktrådet

Leder Mona Hammerfjeld i Konfliktrådet i Salten tror på flere nabokrangler.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Samtlige har akseptert det, så det blir ikke noe problem, forsikrer han.

Men, ikke alle naboer er nødvendigvis like smidig. Leder i Konfliktrådet i Salten, Mona Hammerfjeld, tror de nye reglene kan skape trøbbel i nabolagene.

– Jeg tror dessverre det blir flere nabokrangler med disse endringene. Det er lett å bli kreativ, og tenke at «det er ikke så farlig hva jeg setter opp». Spesielt når ingen andre stiller kritiske spørsmål i forkant, og man i tillegg får lov til å bygge nærmere naboen enn man fikk tidligere, sier hun.

Hittil i år har Konfliktrådet meklet i 361 nabokrangler over hele landet. Typiske konflikter er trampolinestøy, for høye trær, og oppførsel på fellesarealer.

– Dialog er viktig

Nå tror Hammerfjeld at også byggesaker vil ta opp mer av tiden deres.

– Denne lovendringen gir nok åpning for det, ja, sier hun, og får støtte fra Kurt Olsen i Bodø:

Kurt Olsen

Kurt Olsen har allerede fått aksept fra både naboer og kommunen, selv om han ikke trengte.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

– Riktig nok ikke i vårt tilfelle, men det blir nok flere konflikter. Det er ikke alle naboer som aksepterer nye bygg i like stor grad, påpeker han.

Det er likevel ikke fritt fram hvis du går rundt med byggeplaner. Du er selv ansvarlig for å følge reglene for hva og hvor mye. (ekstern lenke)

For å unngå nettopp en konflikt med naboen er oppfordringen fra Konfliktrådet enkelt. Mona Hammerfjeld ber flere gjøre som Kurt Olsen.

– Ring på hos naboen, vis dem tegningen og forklar hva du har tenkt. Dialog er alltid lurt, spesielt hvis dere har tenkt til å være naboer i ettertid.