Hopp til innhold

Ikke lenger superprofitt på laks

Etter en turbulent periode med store svingninger i lakseprisen, må norske oppdrettere regne med å tjene mindre penger i årene som kommer.

Roger Øksheim

TJENER GODT: Roger Øksheim i Saltdal har bak seg mange gode år med stor fortjeneste. Han mener laks er billig sammenlignet med annen mat.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Oddretter Roger Øksheim fra Saltdal i Nordland, som i flere gode år har hatt en fortjeneste på over 30 øre for hver krone han har tjent, ser nå for seg at laksen vil kaste mindre av seg økonomisk.

Men det er ikke krisa i verdensøkonomien som er årsaken. Årsaken er at flere ønsker å kjøpe norsk laks, og nå etterspørselen, vil prisene gå ned, sier Øksheim.

– Forbrukerne må ha mat, krise, eller ikke krise, og laks er faktisk billig i dag sammenlignet med annen mat, sier han. Roger Økseheim leder selskapet Edelfarm, som har to konsesjoner.

Fantastisk fjord

Lakseoppdretter Roger Øksheim er tydelig stolt over at han driver et selskap som har den perfekte beliggenheten.

Hovedkvarteret til Edelfarm ligger et stykke utenfor Rognan, og selskapet har anlegg i fem kommuner. Han og selskapet han samarbeider med, Wenberg fiskeoppdrett i Fauske, setter sin ære i å unngå lakselus, rømming og sykdom. Til nå har de plettfritt rulleblad.

Sven Inge Skogvoll og Roger Øksheim

STYRER EDELFARM: Driftsleder Sven Inge Skogvoll og Roger Øksheim.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

I år har lakseprisen varier fra 45 kroner kiloet i vår, til 17 kroner i høst, og der oppdretterne tapte penger. Øksheim kjenner situasjon, men siterer et visdomsord fra en tidligere styreleder.

– Det er i de gode tidene en legger grunnlaget for de store konkursene. Dette er sant, og dette har jeg lagt meg på minnet, sier han.

Vil sikre prisene mer

Han har alltid likt spenningen ved å selge fisk i spot-markedet, men nå vil han, etter at han bommet litt på prisutviklingen, selge mer på lange kontrakter.

– Svingningene i prisene var ventet, også at de ville stupe fra det høye nivået, men vi bommet stygt på når nedgangen kom, sier Øksheim.

Lakseanalytiker i Eksportutvalget for fisk, Paul Aandal, har en god illustrasjon på konsekvensene av at prisene varierer. Hans eksempel er fra Frankrike, der nedgangen i salget ble på 25 prosent da lakseprisene steg første halvår i år. Men i sommer da prisene gikk ned økte salget med 42 prosent.