Hopp til innhold

Hver fjerde asylsøker bosettes i nord

Hver fjerde asylsøker som kommer til Norge ender opp på et asylmottak i et av de tre nordligste fylkene. Nordland huser fire ganger så mange asylsøkere som Akershus.

Asylsøkere i Vestleiren

Til ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes kommer flyktningene før de sendes videre til mottak andre steder i landet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser hvordan norske fylker har blitt svært ulikt rammet av høstens akutte flyktningstrøm, skriver Klassekampen.

– Vi har ikke besluttet at vi skulle ta imot så mange, men vi har fått det presentert fra UDI etter at de har gjort avtaler med private akuttmottak i Bodø, sier varaordfører i Bodø, Synne H. Bjørbæk (Rødt) til avisa.

Synne Bjørbæk

Synne H. Bjørbæk, varaordfører i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I november kom det 200 flyktninger til nordlandskommunen.

– Vi fikk beskjed om at 100 asylsøkere var på vei, to timer før de var her. Da var avtalen allerede i boks uten at vi hadde blitt involvert, sier Bjørbæk.

Hoteller og campingplasser tilbyr plasser

Et særtrekk ved fylkene som innkvarterer færrest asylsøkere, er at tallet nesten ikke har økt i løpet av året. Andre fylker har fått en mangedobling i løpet av få måneder.

– Når vi skal opprette et akuttmottak, er vi avhengig av å få inn tilbud fra private, kommuner, eller organisasjoner som både har plass og bemanning til å drive mottak. Det er altså hvor tilbyderne holder til som avgjør hvor mottakene kommer, sier presserådgiver Martin B. Andersson i UDI.

I Nord-Norge har mange hoteller og campingplasser kontaktet UDI for å tilby plasser som kan brukes som asylmottak. Mens de ellers måtte holdt stengt, gjør flyktningekrisen at de nå tjener gode penger som asylmottak. Og UDI trenger ikke lenger lete etter interesserte hotelleiere.

– Vi gjorde det en stund, men nå ringes vi opp og får tilbud. Så reiser vi rundt og ser på anleggene, sier Sturla Valderaune i UDI region nord.

Ved inngangen av 2015 var 360 asylsøkere bosatt på et asylmottak i Finnmark, ti måneder senere viser UDIs statistikk at det bor 1579 flyktninger på mottak i fylket, med andre ord en økning på 438 prosent.

– Jeg er ikke så overrasket over at mange kommer til asylmottak i nord. Vi har en tradisjon her oppe, og i Sør-Varanger har vi tatt imot flyktninger siden vinterkrigen i 1939, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til Klassekampen.

Rune Rafaelsen på Storskog

Rune Rafaelsen på grensestasjonen på Storskog.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Bedre plass i distriktene

I Akershus er situasjonen en annen. I oktober var det 644 asylsøkere boende i fylket, et tall som har vært stabilt siden mai.

Der mener fylkesordføreren at befolkningsvekst og pressproblemer er årsaken til at Akershus ikke har tatt imot flere flyktninger.

– Det er bedre plass i de utpregede distriktsfylkene, sier fylkesordfører Anette M. Solli (H).

Kanskje har den største strømmen avtatt. I går kom nyheten om at UDI stopper etableringen av nye akuttmottak på grunn av nedgang i antall asylsøkere.