Hopp til innhold

Hvalfangere rasende over You Tube-video

Dyrebeskyttelsen hevder hvalfangere lot hval lide i to timer før den døde. – Tull og oppspinn, svarer skytteren.

Hvalbåt

23. mai i år skjøt skuta 'Rowenta' etter en hval. - Den led i 2 timer, hevder Dyrebeskyttelsen. - Nei, vi bommet totalt, svarer skytteren.

Foto: Dyrebeskyttelsen

Dyrebeskyttelsen i Norge mener at de har avslørt at det gikk minst 22 minutter før en hval døde etter en skadeskyting i Lofoten 23 .mai. Videoen på nettsidene deres viser skuta «Rowenta» som skyter etter en stor hval.

Men harpunen bommer og de neste 20 minuttene gjør skuta ingen forsøk på å ta livet av hvalen mener Dyrebeskyttelsen.

Senere viser videoen at skuta etter to timer skyter en hval. Det får Dyrebeskyttelsen og Society for the Protection of Animals (WSPA) til å konkludere med at hvalen led i to timer før den ble tatt livet av.

– Filmen viser tydelig at hvalfangst er upålitelig og grusom, sier Joanna Toole, sjøpattedyr programkoordinator for WSPA.

– Vi var også vitner til at «Rowenta» avfyrte en annen harpun mer enn to timer senere. Det er derfor mulig at denne hvalen led av grusomme skader fra harpuneringen i mer enn to timer før den til slutt døde.

– Vi forventer ikke at et moderne og sivilisert samfunn som Norge vil behandle dyr slik. Dette er absolutt ikke noe IWC bør vurdere å legitimere.

Se videoen fra dyrebeskyttelsen her:

– En skivebom

Det var skipper Tommy Sedeniussen som skjøt harpunen. Han mener derimot det dreier seg om to forskjellige hvaler, og at den første hvalen overhodet ikke ble skadeskutt.

– Jeg innrømmer gjerne at jeg bommet stort. Nedslaget til harpunen var ikke i nærheten av hvalen. At hvalen slår med halen betyr bare at den ble skremt, rett og slett.

Han sier de dro inn harpunen og fulgte etter hvalen ei stund, fram til det ble for høye bølger og de mistet den av syne.

– Dersom det hadde vært ei skadeskyting ville harpunen likevel festet seg i hvalen, og vi kunne ha dratt den inn til skutesida for å tatt livet av den.

Video KVALVIDEO-160610-NO-174811-SI_NO.mp4

– Redd for hvalfangstmotstanderne

Senere skjøt skuta en mindre hval, og det er denne som er kryssklippet inn i filmen, hevder Sedeniussen. Han mener ikke noen av hvalene ble pint.

– Jeg blir sint og frustrert når det kommer slike filmer. Vi vet jo at de er i stand til å senke hvalskuter, så vi føler oss ikke trygge.

-Dyrebeskyttelsen tar sterk avstand fra aksjonsformer som går ut over hvalskuter, sier leder Carl-Erik Mastad til NRK Norland.

Han legger til at det viktige for organisasjonen er å få satt en stopp for norsk fangst, og ikke oppfordre til ulovlige handlinger.

Skipper Sedeniussen mener uansett at det er ubehagelig at hvalfangerne blir filmet på avstand når de jobber.

Sedeniussen sier han har skutt 12 hval i år, og kun bommet to ganger.

- Desperat etter oppmerksomhet

Leder i Norges Småkvalfangerlag, Bjørn Hugo Bendiksen, mener videoen kommer fordi det er møte i IWC, Den internasjonale kvalfangstkommisjonen snart.

- Hele videoen er ei grov forfalskning og viser bare desperasjonen hos hvalfangstmotstanderne. I tillegg klipper de samme to ulike båter, båten som drar inn hvalen på slutten av videoen er en annen båt enn de som skyter, sier Bendiksen til NRK.

Han innrømmer at det av og til skytes bomskudd, men viser til statistikk over syv år, der kun et fåtall hvaler ikke døde innen et minutt.

- Jeg blir ikke så veldig urolig over informasjonen som Dyrebeskyttelsen her legger fram, den er lett å motsi, mener han.