Hopp til innhold

Holder æresvakt for de døde 24 timer i døgnet

Både dag og natt, 24 timer i døgnet, har norske soldater holdt æresvakt ved minnealteret til sine døde kollegaer i Sverige.

Det blåser kraftig og det er ti minusgrader i lufta. Men de norske soldatene vil likevel gjøre ære på de fem offiserene som omkom i flyulykken i Sverige.

– Æresvakt er noe vi gjør for å hedre de omkomne, sier styrkesjef Stig Laursen, som er sjef oppe på breen til NRK.no.

De norske soldatene står med det norske flagget til ære for sine døde kamerater.

– Dette gjør vi hele døgnet, uansett vær. Det er en lang tradisjon i Forsvaret, sier Laursen.

Soldatene står minst en time hver før de overlater jobben til nestemann.

– Et meningsfullt oppdrag

Æresvakt

Det blåser kraftig og det er ti minusgrader i lufta. Men de norske soldatene vil likevel gjøre ære på de fem offiserene som omkom i flyulykken i Sverige.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK/MMS

– Hva synes soldatene om denne jobben?

– Det er vanskelig å vite hva de som står æresvakt tenker, men det jeg hører er at de synes det er meningsfullt.

– Blir det kaldt?

– Akkurat nå blåser det 10 sekundmeter vind, og da blir det er kaldt å stå ute når det er 10 minus. Men det har ingenting å si, våre soldater gjør jobben som skal gjøres, sier Laursen.

– Flagget har fulgt oss hele veien

Major Stig Laursen i minneteltet i Kebnekaise

Major Stig Laursen i minneteltet i Kebnekaise.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flagget de norske soldatene bruker i æresvakten, er det samme som har fulgt soldatene under hele letearbeidet.

– Dette flagget ble satt opp når vi fant funnstedet, og det har fulgt oss siden. Det blir med oss helt til vi avslutter letearbeidet, sier Laursen.

Torsdag klokka 12.00 blir det holdt minneseremoni hos 335-skvadronen på Gardermoen, hvor flere av offiserene som omkom var tilhørende.

På samme tidspunkt blir æresvakten offisielt avviklet.

– Men flagget vil fremdeles være med oss. Når vi er ferdige i Sverige blir det levert til 335-skvadronen som en gest og en hyllest til de falne.

Utsetter søket

Flagget har fulgt soldatene

Det norske flagget har vært med soldatene hele veien under letearbeidet.

Foto: Forsvaret / Scanpix

Kraftig vind, store snømengder og skumle bresprekker under snøen i leteområdet på Kebnekaise, tvinger letemannskapene til å avbryte søkene.

En radar har avdekket store bresprekker under snøen i leteområdet på Kebnekaise, noe som gjør arbeidet etter Hercules-ulykken livsfarlig.

Mellom 1 og 2 tonn vrakdeler ble fraktet ned fra fjellet, før en bakkeradar tirsdag kveld avdekket at arbeidet var langt farligere enn tidligere antatt.

– Vi kan ikke grave der bresprekkene er, og må sikre området før vi fortsetter arbeidet. Sprekkene er så store at mennesker kan falle ned i dem. De må derfor merkes, slik at ingen kjører eller går der de er, sier etterforskningsleder Agne Widholm i den svenske havarikommisjonen.

Dårligere vær

Letemannskapene intensiverte tirsdag søket fordi været ventes å bli dårligere onsdag. For å hindre at noen av letemannskapene faller utfor kanten besto arbeidet også i å sikre den såkalte toppkammen på Kebnekaise. Arbeidet utføres av 15 fjellklatrere.

Samtidig jobbes det på isbreen nedenfor.

– Værutsiktene ser dårligere ut for morgendagen, så i dag arbeider vi intensivt for å rekke så mye som mulig, sa det svenske politiets innsatssjef David Ögren tirsdag formiddag.

Svensk politi har sperret av Kebnekaise-området helt til 15. april.