Hopp til innhold

Hjelper 4.500 ukrainske soldater til nye jobber

4.500 ukrainske offiserer ble forvist da Russland annekterte Krim-halvøya. Nå får de uventet hjelp fra nord for å skaffe seg nye jobber.

ukrainske offiserer

OMSKOLERES: Noen av de ukrainske offiserene tidligere har blitt utdannet under omskoleringsprogram fra Bodø.

Foto: Kari Skeie / NRK

Utenriksdepartementet har gitt Universitetet i Nordland ved Handelshøgskolen en million kroner ekstra til videreutdanning av arbeidsledige offiserer i Ukraina.

– Dette er et viktig og positivt prosjekt som Handelshøgskolen har drevet i flere år. Skolen har bidratt til å gi etterutdanning til tidligere offiserer slik at de kan kvalifisere seg for sivile jobber og karrierer, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet.

Da Russland annekterte Krim tidligere i år ble prosjektet satt på vent.

Fruktbart samarbeid

– Handelshøgskolen har da sett etter andre muligheter, og fant at mange forviste offiserer nå befinner seg i byene Nikolajev og Odessa. Vi har bevilget en million kroner for å komme raskt i gang med et prosjekt der. For oss er det viktig å støtte Ukraina i den krevende tiden både politisk og økonomisk. Dette prosjektet vil bidra til økonomisk vekst og utvikling.

Det er viktig at tidligere offiserer fortest mulig kommer inn i sivile jobber og bidrar til økonomisk utvikling i landet. Det vil også bidra til å styrke forholdet mellom Norge og Ukraina, sier Bård Glad Pedersen. Universitetet i Nordland har fått en ekstra penger for å utdanne tidligere offiserer i Ukraina.

Utdanningsprogrammet viktig for at flere tusen skal få seg jobb i det sivile.

 Anatoli Bourmistrov

Professor Anatoli Bourmistrov.

Foto: Martin Steinholt / NRK

– Siden annekteringen av Krim har 4.500 offiserer forflyttet seg til Sør-Ukraina. De har ikke bolig og må finne seg ny jobb i det sivile. Derfor søkte vi om en ekstra bevilgning, sier professor Anatoli Bourmistrov ved Handelshøgskolen i Bodø.

Ble hotellsjef

Universitetet i Nordland, tidligere Høgskolen i Bodø har i mange år drevet omskolering av tidligere offiserer i Russland og Ukraina. I 2008 besøkte NRK Nordland Ukraina, og møtte Sergej Lebedev, som fikk omskolering og startet jobb som hotellsjef. Den tidligere offiseren savnet ikke Forsvaret.

– Dette er en interessant jobb. Jeg er svært fornøyd, sa Lebedev til NRK.

(artikkelen fortsetter under)

Omskolering av russiske offiserer

Se da NRK møtte Sergei Lebedev i 2008.

Håper flere kan få normalt liv

Denne omskoleringen er blitt enda mer aktuell etter at tusenvis av ukrainske offiserer måtte flykte fra Krim, forklarer Bourmistrov.

– Nå kan hele familier kan få sosial tilpasning, begynne å arbeide og få et normalt liv, sier han.

Stadig verre situasjon

Minst 2.200 mennesker er drept siden kampene startet i midten av april, ifølge en ny FN-rapport. Det betyr at konflikten i gjennomsnitt koster 36 mennesker livet hver dag.

Den humanitære situasjonen i de krigsrammede områdene blir dessuten stadig verre, etter hvert som ukrainske styrker har strammet grepet om og omringet opprørsbastionene Luhansk, Donetsk og Horlivka.

– Behovet vil bli mindre

Årsaken til at Universitetet startet omskolering av ukrainske offiserer, er at de ble overflødig i den russiske nordflåten.

I utgangspunktet omskolerte Universitetet offiserer i den russiske nordflåten. Dette var så suksessfullt at utdanningsintusjonen ble invitert til Ukraina for å gjøre det samme.

– Det har vært veldig stort behov for det helt fra sovjetisk tid. Det kan nok hende at behovet blir noe mindre nå. Ukraina har siden sovjetisk tid omtrent ikke har brukt penger på forsvaret, men med annekteringen vil det forandre seg radikalt, sier forsker Tor Bukkvoll, ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Utdanning av ukrainske offiserer