Hopp til innhold

Tidenes største giftbehandling

I dag startet norgeshistoriens største giftbehandling mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Fra før er parasitten utryddet fra en rekke vassdrag i Nordland. I dag var det sideelvene til det enorme Vefsnavassdraget som sto for tur.

Vemodig syn

De første dråpene av plantegifta rotenon pumpes ut i elva Fusta. Like etterpå kjemper laks og sjøørret sin siste kamp. Vefsna aksjonene er i gang for fullt. Og selv for de største forkjemperne av rotenonbehandlinga er ikke dette noe hyggelig syn.

– Nei, det er en todelt følelse. Vi er glad for at etter 30 år endelig er i gang. Men det er jo også vemodig å se fisk som kjemper for livet. Fustna er mi egen elv. Så dette er ikke noe stas. Og hadde det vært en annen utvei så hadde vi valgt den, sier Thomas Bjørnå, prosjektleder for Vefsnaprosjektet.

Ei vond tid

Død fisk etter rotenonbehandling

Død fisk etter rotenonbehandlinga.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Fusta er et av de største sidevassdragene til Vefsna som behandles med plantegifta for å ta knekken på parasitten Gyrodactylus salaris.

– Det er denne tida som er vond. Men dette er det som skal til for at det skal bli slik det skal være. Laksen som nå dør er de uheldige som vi ikke greide å ta vare på. Vi har på forhånd flyttet tusenvis av laks, sier seksjonsleder for Veterinærinstituttet, Ketil Skår.

Video Rotenonbehandlinga av Vefsna er startet

Rotenonbehandling

Godt anvendte penger

Siden 1978, da elvene ble smittet, har parasitten utryddet laksestammene i Vefsna og sideelvene. En lang kamp for å få satt i gang behandling var over da regjeringa bevilget penger over statsbudsjettet. 156 millioner kroner skal i løpet av tre år brukes for å få elvene i Vefsnregionen fri for Gyrodactylus salaris.

Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Dette er veldig godt anvendte penger. Gyro er en dødelig trussel og må bekjempes, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Friskmeldes i 2017

Og behandlinga med rotenon hjelper.

– Vi ser hvordan laksen har kommet tilbake på Sørlandet. Nå håper vi å ta tak i Tana sammen med Finland. Og da skal norske lakseelver igjen bli det eldorado de har vært langt tilbake i tid.

Operasjonen som pågår i disse dager gjentas til neste år. Da skal i tillegg tre innsjøer der røye er smittet av parasitten, behandles. Målet er at elvene i Vefsnregionen skal friskmeldes i 2017.

Idyll ved Vefsnavassdraget

BRUTT IDYLL: Plantegiften rotenon dreper det meste av livet i elvene, for ei stund. Helt nødvendig for idyllen skal gjenopprettes, mener de som står bak prosjektet.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK