Hopp til innhold

Laser og nordlys lager lysshow

Slik ser det ut på kveldshimmelen over Andøya når det menneskeskapte laserlyset møter selveste nordlyset.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er ikke alle forunt å få se verdens mest avanserte laser- og radarsystem i sving på en helt vanlig kveldstur. Men det fikk Kenneth Pettersen fra Andøya som i går kveld tok turen opp til atmosfæreobservatoriet Alomar på Ramnanfjellet på Andøya.

– Ja, det var litt av et syn. Spesielt med nordlyset som bakteppe for laserstrålene, sier en entusiastisk Kenneth Pettersen, som fotograferte det spektakulære lysshowet.

Gustige værforhold

Også ved rakettskytefeltet er begeistringen over bildene stor.

– Veldig flotte bilder. Det er svært gunstige værforhold akkurat nå. Og med nordlys i horisonten blir det litt av et skue, sier avdelingsleder Sandra Blindheim ved Alomar Observatoriet ved Andøya Rakettskytefelt.

Alomar (Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research) er et internasjonalt observatorium for atmosfære forskning, og en del av Andøya Rakettskytefelt. Forskere fra hele verden bruker Alomar til å utforske atmosfæren fra bakken til verdensrommet, ved hjelp av verdens mest avanserte laser-og radarsystemer.

Studerer skyene

– Ved hjelp av intenst laserlys og sterke radarsystemer måler forskerne temperaturer og holder øye med verdens høyeste skyer, såkalte nattlysende skyer. De studerer også støvpartikler som blir igjen når små meteorer brenner opp i atmosfæren, forklarer Blindheim.

Målingene fra Alomar brukes også sammen med målinger gjort under rakettoppskytinger.

– Rakettforskerne bestemmer oppskytningstidspunktet basert på blant annet kontinuerlige observasjoner fra Alomar, sier Blindheim.

Studerer jordas fryseboks

Det er det spesielt samspillet mellom atmosfærens øverste lag, solstrålingen og solvinden som studeres. Ved grensen til verdensrommet over Andøya finner forskere jordas fryseboks.

– Selv om sommeren når bakketemperaturen er nokså behagelig på Andøya og midnattsola skinner, blir det kaldere 90 kilometer over Andøya enn på Sydpolen, sier hun.

I laboratoriet kan forskere gjøre detaljerte undersøkelser av temperatur og atmosfærebevegelser ved hjelp av instrumenter som sender laserpulser mot himmelen.

Varsellampe

Tidligere var det vanskelig å hente ned sikre målinger fordi dette sjiktet ligger for lavt for satelittene (de vil gravitere inn mot jorda), og i høyeste laget for ballonger. Men i 1994 ble det installert et nytt instrument ved Alomar, nemlig 'lidar', som er en mellomting mellom laser og radar. Ved hjelp av dette instrumentet kan forskerne nå lese bl.a. temperatur og vindhastighet i dette luftlaget helt nøyaktig.

Alomar på Andøya

Atmosfæreobservatoriet Alomar på Andøya.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

På denne måten blir Alomar ei varsellampe for jorda. Både når det gjelder temperaturøkning og ikke minst hva som skjer med ozon. For i den midlere atmosfære ligger ozonlaget som skjermer oss mot ultrafiolett stråling. Ved Alomar finnes også mange andre instrumenter, og sammen med de kraftige lidarene gjør denne instrumentparken observatoriet til et attraktivt sted for studier av klimaeffekter og ozon, atmosfærens dynamikk og solas påvirkning.

– Alomar studerer også ozonlaget og innholdet av skadestoffer i det laveste atmosfærelaget, troposfæren. Alomar er derfor i stand til å studere de fleste høydelag av den arktiske atmosfæren. Forskningen som utføres på observatoriet har gitt viktige bidrag til forståelsen av de forskjellige atmosfærelagene og koblingen mellom dem. Slik informasjon er også viktig for å bedre forståelsen av observerte klimaendringer, sier Blindheim.