Hopp til innhold

Her stikker oteren av med fangsten til Bjørnar

Bjørnar Husøy fra Rana fikk et helt spesielt møte med en oter på Straumsnes tidligere denne uken. – Et eventyr jeg aldri vil glemme, sier han.

Bjørnar Husøy fra Rana fikk et helt spesielt møte med en oter ved hytta si på Straumsnes tidligere denne uken. – Et eventyr jeg aldri vil glemme, sier han.

FREKKAS: Her stikker oteren av med middagen til Bjørnar.

Bjørnar Husøy fra Rana

Bjørnar Husøy.

Foto: Privat

Det var da Bjørnar Husøy var på hytta til svigerfaren sin på Straumsnes ved Ranfjorden for noen dager siden at han fikk øye på en liten krabat ved strandkanten.

– Det var en fin sommerkveld, og jeg prøvde fiskelykken like nedenfor hytta. Da så jeg en oter som først svømte forbi der jeg fisket, før den tok turen opp på flytebrygga.

Området hvor hytta ligger er godt besøkt på sommeren, men oter har folk ikke observert der tidligere, forteller Husøy videre.

– Det nærmeste må være røyskatt, legger han til.

Fikk nærkontakt

Husøy trodde det var det siste han ville se av oteren, men det uredde dyret skulle komme tilbake igjen dagen etter. Denne gang skulle han få oppleve enda mere nærkontakt.

– Jeg hadde samlet noe fisk i en stamp. Da kom den helt inntil der jeg stod, og tok med seg en torsk.

– Hva synes du om opplevelsen?

– Veldig spennende. Opplevelsen var prikken over i-en når man snakker om fiskeidyll. Det gjorde ingenting at den tok fangsten, fisk har vi nok av.

Dagen i forveien tok oteren blant annet en tur opp på brygga.

Her er oteren filmet dagen i forveien. Her tar den blant annet seg en tur opp på flytebrygga. Om det var for å sole seg, er uvisst.

I hovedsak nattaktiv

Ifølge Store Norske Leksikon er oteren i hovedsak nattaktiv, men i områder der den ikke blir forstyrret kan den også være døgnaktiv.

Petter Bøckman

Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Foto: UiO

Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo forteller at oteren tradisjonelt sett er en sky art, men at den har blitt et vanligere syn i senere år.

– Før ble den jaktet mye på, men etter at den ble totalfredet har det blitt flere av dem. Når det blir flere dyr om beinet, blir det mindre mat på hvert individ, og da må den oppsøke litt mindre trygge jaktmarker, nærmere mennesker.

– Hvordan er bestandssituasjonen i dag?

– Oteren har relativt grei bestand, men er ikke blant vår vanligste dyr.

– Et eventyr

For Bjørnar Husøy ble møtet med dette dyret en opplevelse han sent vil glemme.

– Det var et eventyr jeg aldri vil glemme. Jeg forsøkte å lokalisere hvor den kom fra, men det klarte jeg ikke. Den må nok ha kjent fiskelukta på lang vei, avslutter den ivrige fiskeren.