Hopp til innhold

Her gjenreises fyrstikkfurua

Lokalbefolkningen på Grønøy reagerte med vantro, tårer og sinne da pøbler sagde ned den kjente fyrstikkfurua. Her blir kjendisfurua gjenreist – og satt på sokkel.

Her gjenreises fyrstikkfurua på Grønøy

Her gjenreises fyrstikkfurua på Grønøy. – Denne gangen skal vi passe godt på den, sier entreprenør Roger Kildal

Foto: Stian Myrvang

– Vi har brukt samme metode som når vi setter opp høyspentmaster. To stag i stål vil holde furua oppe. En vanlig kreosotmast har ei levetid på rundt 50 år, og regner med at denne kan stå omtrent like lenge. Dersom ingen sager den ned igjen da. Denne gangen skal vi passe godt på den, sier entreprenør Roger Kildal, som i morgentimene fredag fikk reist furua.

Kjendisfurua på Grønøy – som mange mener er motivet på Nitedals fyrstikkesker – ble saget ned natt til 23. august. Ifølge Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim ble den nedsagde fyrstikkfurua på Grønøy «født» i 1705 – og altså var 310 år gammel da det ble offer for hærverk utført med motorsag.

Fyrstikkfurua på Grønøy

Mange var møtt fra for å få med seg den store begivenheten.

Foto: Stian Myrvang
Dette gamle bildet av Grønøy-furua er tatt før vegetasjonen ble tettere rundt furua på Grønøy.

KJENDIS-FURU: Dette gamle bildet av Grønøy-furua er tatt før vegetasjonen ble tettere rundt furua på Grønøy.

Furua på Grønøya

SLIK SÅ DEN UT: Fyrstikkfurua var trolig 300 år gammel og har i 70 år preget Nitedals fyrstikkesker.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Hærverket etterlot bygda i sinne og sorg, og en opprørt ordfører Per Swensen kalte det «en forferdelig handling». Vandalismen fikk bred omtale i norske medier, og politiet satte umiddelbart i gang etterforskning.

Gjenreises på dugnad

Da det verste sinnet var lagt seg holdt øyfolket på Grønøy krisemøte, hvor det ble bestemt at den 310 år gamle Grønøyfurua skulle gjenreises. Forslaget om å sette furua på sokkel var ikke det eneste som har vært lansert. Noen mente man kunne lage sittebenker.

– Det har selvsagt også vært spøkt med at vi burde lage fyrstikker, forteller Sissel Meløysund i Grønøy Velforening.

Totalt ville dugnadsprosjektet kostet cirka 500.000 kroner. Planen var å støpe et fundament som vil fungere som en slags sokkel for furua, som da igjen vil stå høyreist ute på Grønøya.

Det jobbes også med å etablere sti og parkeringsplass for publikum, samt informasjonstavler som forteller fakta om treet satt inn i et historisk perspektiv.

To menn siktet

En måned etter motorsagmassakren siktet politiet to menn for ugjerningen. Hvorfor de to mennene angivelig gikk løs på turistattraksjonen har ikke politiet fått et godt svar på.

– De har innrømmet forholdet. Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvorfor furua ble saget ned, sier lensmann Jim Kristiansen til NRK. Han regner med de vil foreligge en tiltale i saken over nyttår.

Fyrstikk-furua, Daniel Meløysund og Stian Myrvang (IKKE BRUKT)

MOTORSAGMASSAKRE: Slik ble den kjente fyrstikkfurua funnet søndag morgen 21. august. Daniel Meløysund og Stian Myrvang fra Grønøy var oppgitte over hærverket.

Foto: Benjamin Fredriksen