Hopp til innhold

Her er Norges eldste ski

Den eldste skien som er funnet i Norge er «Drevjaskia», og er 5200 år gammel. – Kanskje var det i Nordland skisportens vugge sto?, undrer lokalhistoriker.

Norges eldste ski

NORGES ELDSTE SKI: – Veldig spesielt å holde Norges eldste ski. Enda artigere er det at den er funnet i mi hjembygd, sier Martin Vatshaug fra Drevja i Nordland.

Foto: Kari Dahl, NTNU Vitenskapsmuseet/ Lotte Strøm Solli

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Når nasjonen i dag benker seg foran TV-skjermene for å se VM på ski, er det en aktivitet nordmenn har bedrevet i over 5000 år. Men hvor var det den første nordmannen spente ski på beina? Det eldste skifunnet som er gjort i Norge skjedde i 1959 på hustomta til Johan Kleivhaug i Holandsvika i nordlandskommunen Vefsn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Han skulle grave en dreneringsgrøft ved huset sitt. To meter ned i myra finner han et terstykke som han syntes var veldig interessant. Funnet ble sendt inn til Vitenskapsmuseet i Trondheim, forteller lokalhistoriker Ørnulf Kibsgaard fra Mosjøen til NRK.no.

Men det gikk 30 år før man satte i gang med en aldersbestemmelse etter C14-metoden.

– Da viser det seg at den skibiten som Klevhaug fant i myra skriver seg fra 3200 år før Kristus, eller er 5200 år gammel. Det betyr at denne skien har vært i bruk i eldste del av yngre steinalder, sier Kibsgaard.

Gammel historie

Norges eldste ski

I 2006 fikk skiløper Martin Vatshaug se skien fra hjembygda da han deltok Junior-NM.

Foto: Lotte Strøm Solli

Dette er ikke det eneste arkeologiske funn av «skifragmenter» på Helgeland.

Av alle de 22 arkeologiske funn av ski eller skifragmenter som er gjort i Norge er åtte gjort i Nordland fylke. Tre av dem stammer fra Helgeland.

Flere av disse funnene ser ut til å være fra middelalderen. Funnet på Steinhaugmoen i Utskarpen i Rana i 1933 har ved radiologiske tidfestingen gitt som resultat at skien er fra 1035 - 1215 e.Kr som er det yngste. Funnet som ble gjort på Østerdal i Rana er fra yngre steinalder.

Det skriver Kjell Jakobsen i artikkelen «Norges eldste ski funnet i Vefsn» i Årbok for Helgeland 1994.

Skisportens vugge?

Vi har alle lært at skisportens vugge stod i Morgedal som er en bygd i Kviteseid kommune i Vest-Telemark. Det var her den moderne skisportens far Sondre Nordheim ble født. Men på Helgeland har man altså hatt kunnskaper om ski i flere tusen år.

Skiløperen på Tro

Skiløperen på Tro
Foto: Eva S. Walderhaug, NFK

På Tro finner vi en helleristning som viser den «første» skiløperen i Norge, nærmere 4000 år gammel og dermed fra yngre steinalder. Ristningen av skiløperen på Tro ga ideen til piktogrammene, OL-symbolene, på Lillehammer i 1994. En kopi av helleristningen er i dag på Skimuseet i Oslo. Det skal være den nest eldste avbildningen av en skiløper i Norge.

Bølamannen i Steinkjer

Ved Steinkjer finnes nemlig en enda eldre skiløper. Bølamannen ble funnet ved en tilfeldighet i 2001. Helleristningen viser tydelig et menneske på ski med én stav i hånden. Dette er vår tidligste dokumentasjon på ski i Norge.

Treskifantast

Norges eldste ski. Funnet i Vefsn. 5200 år gammel

FUNNET I MYRA: To meter ned i ei myr fant en bonde denne treskien i 1959. Lite visste han at den var 5.200 år gammel - og Norges eldste skifunn.

Foto: Kari Dahl, NTNU Vitenskapsmuseet

Johan Kjerringnes fra Hattfjelldal er gammel skiløper, og ar deltatt i mange skilløp på treski. Han er pensjonist og årbokforfatter og sier treski fungerte godt i konkurransesammenheng.

I 1958 deltok han i Holmenkollrennet og gikk fem-mila på treski.

– Det gikk forbausende bra og jeg endte opp på en 10. plass. Man visste jo ikke om noe annet og jeg kom aldri så langt at jeg fikk gå konkurranser på glassfiberski, sier Kjerringnes.

På den tiden var det ulike måter å smøre skiene på og det mest spesielle var at man brukte gramofonplater, forteller Kjerringnes.

– Det var den tiden men brukte å lage smurningen selv, men det gled jo ikke så veldig godt. Hovedingrediensen var tjære og så smeltet man platene opp i. Så kjøpte vi harpiks av nåletre, og det blandet vi i for å få den rette konsistensen på smurningen, sier Kjerringnes.

Heier på Petter Northug

Johan Kjerringnes husker tilbake til dagene som ung skiløper og minnes at det var et rikt skimiljø på Helgeland

– Det var kolossalt mange aktive på den tiden for da var det ikke så aktuelt å drive så mye med trening. Vi deltok i renn selv om vi ikke drev noen effektiv trening, sier han.

Som pensjonist har Johan mye fritid med i de neste uken kommer mye av tiden til å bli brukt foran fjernsynsapparatet og VM på ski.

– Jeg tror det blir Petter Nortug som stikker av med seieren på fem-mila under årets verdensmesterskap i Oslo.

Men det blir ikke på treski.

Den siste som vant VM-gull på treski var Magne Myrmo. Det skjedde i Falun i 1974.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.