Hopp til innhold

Helgelendingen må punge ut for navnet

– Vi er glad for at avisa har innsett hva de har gjort, og er villig til å bøte på skadene.

Faksimie Helgelendingen

Avisen Helgelendingen har kommet til enighet i navnestriden med Helgeland historielag. Historielaget mener avisen har kopiert sitt nye navn fra deres medlemsblad, som også bærer navnet Helgelendingen.

Foto: Faksimile Helgelendingen og Helgeland historielags medlemsblad Helgelendingen

Det vakte stor oppstandelse i Helgeland historielag da lokalavisen skiftet navn fra Helgeland Arbeiderblad til Helgelendingen – navnet som har prydet historielagets medlemsblad i 30 år.

Valgte samme navn

– Mange av medlemmene ble enormt skuffet, og mente vi burde kjøre ei hard linje og ta avisen til retten, sier historielagets leder Olav Håkon Dybvik til NRK.

Helgelendingens sjefredaktør og administrerende direktør Petter T. Stocke-Nicolaisen bekrefter overfor NRK at avtalen er verdt 200.000 kroner.

Dybvik sier at historielaget og avisen er blitt enige om ikke å snakke om beløpets størrelse, men bekrefter av avisen nå punger ut.

– Nå er alle kontroverser ryddet av veien. Vi har inngått en avtale med tidligere Helgeland Arbeiderblad om at de også skal få lov å bruke navnet Helgelendingen, som er navnet på vårt medlemsblad.

I tillegg til pengesummen må også avisen yte tjenester til historielaget.

(artikkelen fortsetter under)

Olav Håkon Dybvik

Olav Håkon Dybvik i Helgeland historielag bekrefter at laget har inngått et forlik med tidligere Helgeland Arbeiderblad om navnet Helgelendingen. Her er han i Bindal i forbindelse med utgivelsen av en bygdebok.

Foto: Bindal kommune

– Det er snakk om diverse trykkeritjenester i tillegg til annonsering verdt 100.000 kroner som avisen må yte til gjengjeld. Vi skal samarbeide litt med avisen i framtiden, sier historielagslederen.

Han håper at avtalen med avisen nå skal føre til to i rekkene innad i historielaget.

– Som sagt, historielaget har ikke tatt lett på denne saken. Noen har vært sinte, mens andre har vært mer pragmatiske. Så skal man veie de ulike meningene opp mot hverandre slik at vi lander på beina. Nå er vi ridd av stormen, og det er jeg personlig glad for, sier Dybvik til NRK.

Han er fornøyd med avtalen, og sier at kompensasjonen er kjærkommen.

– Det er en avtale både vi og avisen er tilfredse med.

Kviet seg for rettssak

Dybvik er glad han slipper en rettsrunde, etter at lokalavisen overraskende snappet navnet.

– Vi ble anbefalt å gå til tingretten, men vi hadde lite lyst å bli uforlikt med lokalavisen. Det ville vært en vanvittig situasjon. Vi er et frivillig lag på Helgeland, og er helt avhengig av goodwill fra alle rundt oss. Derfor måtte vi finne en annen måte å løse det på. Det var avisen med på, sier han til NRK.

Helgeland historielag holder styremøte i dag, hvor avtale med avisen skal signeres.

– Redaktør Petter T. Stocke-Nicolaisen kommer hit i dag for å signere avtalen. Nå er alle kontroverser ryddet av veien.

Skal gi ut historieverk og reise minnesmerke

Dybvik legger ikke skjul på at det føles godt å ha lagt saken bak seg.

– Det føles fantastisk godt. Vi er glad for at avisa har innsett hva de har gjort, og er villig til å bøte på skadene.

Nå skal historielaget bruke til å diskutere hvordan kompensasjonen skal anvendes.

– Flere ting står på ønskelista, men først og fremst til å gi ut fjerde bind av historieverket Helgeland Historie. Her kommer pengene godt med både til trykkeriutgifter og honorarer, sier leder Olav Håkon Dybvik til NRK.

Historielaget vil også reise et minnesmerke over Petra Arntzen fra Vevelstad for hennes innsats under andre verdenskrig.

Fornøyd redaktør

Helgelendingens sjefredaktør og administrerende direktør Petter T. Stocke-Nicolaisen er fonøyd med avtalen som er inngått.

– Vi har vært i god dialog med historielaget lenge, og i dag signerte v i en endelig avtale med dem om felles bruk av navnet. Det er jeg veldig glad for. Det vet jeg også at historielaget er.

Redaktøren sier avisen i navneprosessen var klar over at noen andre allerede hadde navnet.

– Derfor innledet vi en dialog med dem for å komme frem til enighet slik at vi kunne bruke det nye, gode navnet vårt som vi er så stolte av.

Avisen sponser nå utgivelsen neste bindet av Helgeland Historie.

– Vi legger inn 200.000 kroner for at dette skal kunne utgis.Det var viktig for begge parter at saken ikke havnet i rettssystemet. Det var ingen grunn for at saken skulle gjøre det. Det er veldig godt å ha lagt saken bak seg. Vi har et viktig oppdrag på vegne av innbyggerne på Helgeland, og det er der vi skal bruke våre ressurser, sier han til NRK.