Hopp til innhold

Havarikommisjonen: – Mangel på kommunikasjon bidro til ulykken

I januar forliste en fiskebåt utenfor Lofotodden i Nordland. Redningsaksjonen ble av avdelingssjefen ved 330-skvadronen beskrevet som den mest dramatiske han hadde vært med på. Nå er rapporten fra Statens havarikommisjon klar.

Et redningshelikopter har reddet et mannskap på fem fra en fiskebåt som var i trøbbel utenfor Lofotodden. De fem ombord er nå på vei inn til Bodø med helikopter for helsesjekk.

Her er båten i ferd med å synke. Kort tid i forveien har redningsmannskapet hentet opp fem personer. FOTO: 330 / REDIGERING: Benjamin Fredriksen.

Ulykken skjedde den 4. januar i år, da fiskebåten Kim Roger var på tur mot fiskefeltet «Bakken» på østsiden av Lofotodden.

Etter at fangsten var tatt om bord oppdaget dekkmannskapet at noe av poselinet var tatt av vinden. Det ble besluttet å løse dette umiddelbart, før resten av bruket ble tatt inn.

Men skipperen var ikke klar over forsinkelsen, og foretok kort tid etter en kursendring som medførte at fartøyet fikk sitt eget bruk i propellen. Resultatet var at fartøyet mistet framdrift like før halv elleve denne mandags formiddag, skriver kommisjonen i sin rapport.

Havarikommisjonen finner at mangelfull kommunikasjon mellom skipper og dekksmannskap bidro til at ulykken inntraff.

Fra rapporten til Statens havarikommisjon

Dramatisk

Havarikommisjonen mener at mangelfull kommunikasjon mellom skipper og dekkmannskap bidro til at ulykken inntraff. I rapporten kan man lese at dekkmannskapet ikke varslet skipperen om problemet som hadde oppstått og forsinkelsen dette medførte.

Skipperen kontrollerte heller ikke at bruket var om bord før han la om kursen. Båten befant seg nært land og i kraftig pålandsvind idet fartøyet mistet fremdriften. Resultatet var at de drev raskt mot land, før de grunnstøtte og forliste like øst for Lofotodden cirka ti over elleve.

Mannskapet ble reddet om bord i et redningshelikopter kun kort tid før fartøyet sank. Båten lå da med 90 grader slagside, halvveis nedsunket. Besetningsmedlemmene klamret seg fast for livet, og ble berget etter å ha havnet i vannet.

– Dette er absolutt noe av det med dramatiske jeg har vært med på i de årene jeg har vært flyger på 330. Her hadde vi marginene på vår side, fortalte avdelingssjef Per Johan Ødegaard ved 330-skvadronen til NRK.

Ser framover

Skipperen har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser, men fortalte til Lofotposten i mars at de forsøker å legge hendelsen bak seg og at de ser framover.

– Strøm og vind bar mot land. Vi slapp ankeret, men det tok ikke tak. Dermed drev vi hjelpeløst i fjæra. Alt som kunne gå imot oss den dagen gjorde det, med et viktig unntak. Vi berget alle livet, fortalte han til avisa.

Lofotodden