Hopp til innhold

Har fått ja til å starte oppdrett av stør i Norge

Selskapet Polarfisk har fått klarsignal til å drive oppdrett av russisk og sibirsk stør i Norge. Det er første gang myndighetene gir en slik tillatelse.

Stør fanget i Oslofjorden

Flere størarter er lenge blitt overbeskattet og er nå på den internasjonale rødlista over kritisk truede arter.

Foto: Fjordfisk

Anker Bergli, daglig leder i Polarfisk

Anker Bergli, daglig leder i Polarfisk, skal bygge Norges første anlegg for oppdrett av stør og produksjon av russisk kaviar på Storåga i Meløy kommune i Nordland.

Foto: Edmund Ulsnæs / NTB scanpix

– Det er fantastisk. Det har vært en lang prosess, sier daglig leder Anker Bergli i selskapet Polarfisk til NRK.

Bergli startet arbeidet allerede i 2009. Planen var å bygge et lukket, landbasert anlegg i Bjærangsfjord i Meløy kommune i Nordland, men han måtte først overbevise myndighetene om at fisken ikke ville skade norsk natur.

– Jeg fikk etter hvert tillatelse fra Fiskeridirektoratet, men Miljødirektoratet sa nei. Nå har Klima- og miljødepartementet sett på saken på nytt, og gitt medhold.

– Et gourmetprodukt

Sibirsk stør

Sibirsk stør, eller «Acipenser baerii», som den også heter.

Foto: "Acipenser baerii" by © Citron / Via Wikimedia Commons

Rogna fra den sibirske støren brukes til en kaviar som markedsføres som et alternativ til den klassiske og mest eksklusive russiske kaviaren. Sistnevnte er en ettertraktet delikatesse som lages av rogna fra belugastøren i Det kaspiske hav.

Flere størarter er derfor lenge blitt overbeskattet og er nå på den internasjonale rødlista over kritisk truede arter.

– Til dette anlegget skal rogna imidlertid importeres fra et landbasert anlegg i Nederland. Produksjonen berører derfor ikke arten i sitt naturlige habitat, forklarer Bergli.

Det blir produkter av både rogna og kjøttet, legger han til. I prospektet opererer Polarfisk med en kilopris på kaviaren på mellom 8.000 og 12.000 US$ (60.000-90.000 kroner).

– Rogna er selve diamanten i dette prosjektet, men også kjøttet er regnet som et gourmetprodukt, sier Bergli.

– I utgangspunktet ulovlig

Sonia E. Kleven Jakobsen i Fiskeridirektoratet

Jurist Sonja Elin Kleven Jakobsen i Fiskeridirektoratet forteller at import av fremmede arter i utgangspunktet ikke er lov.

Foto: Privat

I utgangspunktet er det forbudt å importere fremmede fiskearter uten spesiell tillatelse, forteller jurist Sonja Elin Kleven Jakobsen i tilsynsseksjonen hos Fiskeridirektoratet.

– Vi har vurdert skadepotensialet. Produksjonen skal foregå i et lukket, landbasert anlegg, noe som gjør at det er liten fare for rømming. Vi tror heller ikke at fisken vil klare seg ute i naturen hvis rømming skulle skje, sier Jakobsen til NRK.

Hun legger til at det er første gang man sier ja til et slikt anlegg i Norge.

Trenger investorer

Det nye anlegget vil kunne gi 10-12 arbeidsplasser. Nå starter arbeidet med å skaffe investorer, forteller Anker Bergli.

– Først må investorer på plass, så blir det å bygge anlegg og importere befruktet rogn fra Nederland. Jeg er allerede ett år forsinket på grunn av lang saksbehandlingstid, og jeg håper derfor at ting skjer fort nå.

Bergli satser på at byggingen av anlegget er i gang før årsskiftet.