Hopp til innhold

Hva gjør du når bamsen våkner?

Bamsefar og bamsemor er i disse dager på tur ut av hi, sultne og gretne. Vet du hva du skal gjøre om du treffer på en bjørn i skogen?

Brunbjørn - bjørn i Saltdal

Du vil helst ikke at denne bjørnen skal gnafse på deg. Dette bildet av en brunbjørn i Saltdal er tatt av viltkamera.

Foto: Remi Olsen og Andreas Diset (vilt-kamera)

 Ellen Hambro

Ellen Hambro råder deg til å være svært forsiktig rundt bjørn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

De fleste bjørner i Skandinavia gjør som Bjørnstjerne Bjørnson, de velger seg april. Men hva skal du gjøre om du møter en bjørn i skogen?

Ellen Hambro er direktør for Miljødirektoratet, og på bloggen sin har hun skrevet noen tips til deg som skal ut på tur i bjørneland.

– Bjørnene er svært vare for forstyrrelser i denne perioden, sier Hambro.

På tur ut av hi

Nå om våren varsler den biologiske vekkerklokka om at det er på tide å våkne, og den skandinaviske brunbjørnen gnir soverusket ut av øyekroken og vandrer ut i skog og mark for å lete etter føde.

I Sør-Skandinavia er 4. april gjennomsnittsdatoen for å forlate hiet. Bjørner i nord er litt seinere ute, trolig fordi vinteren varer lenger der. Binner som har fått unger sist vinter, kan ligge i hiet til langt ut i juni.

Unngå å forstyrre

Bjørnejakt i Saltdal, en av jakthundene

Denne jakthunden vet hva den skal gjøre rundt bjørn.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Siden i fjor høst har bjørnene overvintret, uten å ta til seg vått eller tørt. De bruker opptil tre uker på å få stoffskiftet i normalt gjenge igjen etter at hiet blir forlatt om våren. Derfor er bjørnene svært vare for forstyrrelser i denne perioden.

Ikke minst er det viktig å ha kontroll på hunden sin i områder hvor det er bjørn. Hunder kan følge etter og jage en bjørn de får kontakt med.

For bjørnen er slike møter svært stressende, og det fins en risiko for at bjørnen, hunden eller andre involverte blir skadet. Husk også at det er båndtvang for alle hunder mellom 1. april og 20. august.

Selv om du har våpen, kan det gå fort hvis bjørnen kaster seg mot deg, og det er ikke sikkert at du klarer å avfyre et bra skudd i mellomtiden.

Det opplevde den svenske jegeren i videoen under, han fikk omfattende bittskader etter møtet med bjørnen.

  • Se video:
    Ørjan ble angrepet av en brunbjørn ved norskegrensa.

Ikke løp!

Susanne Hanssen, seniorrådgiver ved viltseksjonen Miljødirektoratet, vil på det sterkeste fraråde deg fra å gjøre noe drastisk når du treffer bjørn.

Bjørn

I 2010 greide sauegjeter Frank Hepsøe å fotografere en bjørn som snuser på et sauekadaver i Svenningdalen i Grane i Nordland.

Foto: Frank Hepsøe

– Dersom en er på fisketur eller på bærtur i skogen og oppdager en bjørn i nærheten, skal en opptre rolig. Om bjørnen ikke har oppdaget deg skal du forsiktig trekke deg tilbake. Ikke løp. Dersom bjørnen har oppdaget deg skal du signalisere at du har fredelige hensikter.

En bjørn vil ikke angripe en som ikke provoserer den, sier Hanssen.

Hanssen forteller også at du ikke skal bli redd hvis den reiser seg på to bein. Det betyr vanligvis at den er usikker og forsøker å se og lukte bedre for å få oversikt over situasjonen.

Hvis du blir angrepet, eller bjørnen gjør et skinnangrep mot deg, er det anbefalt å legge seg på magen og skjerme hode og nakke med hendene eller sekk.

Bjørnespor i Saltdal

Bjørnespor i Saltdal, Nordland. Ser du slike spor, kan det være greit å trekke seg tilbake.

Foto: Vegard Pedersen, SNO

Hold roen

På flere amerikanske nettsider blir du anbefalt å ikke få panikk om du står overfor en bjørn. Trekk deg langsomt bakover, mens du snakker mildt og rolig, står det på denne siden.

Det er heller ikke lurt å se direkte på bjørnen, da dette kan oppfattes som en trussel.

Skulle du se bjørnen, og den ikke har sett deg, trekk deg rolig tilbake, mens du snakker høyt, så den har sjanse til å skjønne at du er der.

Trekker seg unna mennesker

Nordmenn ferdes mye i naturen, også i områder hvor brunbjørnen finnes. De fleste bjørner i Norge oppholder seg i Hedmark, Nord-Trøndelag, Troms og Finnmark – nærmere bestemt grenseområdene til Sverige, Finland og Russland.

I fjor ble det totalt registrert 147 bjørner her i landet ved hjelp av DNA-analyser.

– Siden bestanden ikke er større, er det lite sannsynlig at du møter en bjørn i skogen, mener direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Gruer seg til sommeren

Samtidig som bjørnen går ut av hi, er det mange sauebønder som begynner å grue seg til sommeren, når sauene skal slippes ut på beite.

Bjørnen er blant de rovdyrene som forsyner seg godt av saueflokkene, og det utløser store lidelser blant dyra, og store økonomiske tap for bøndene.

Nå er altså bjørnen på tur ut av hi. Men noen ønsker å drepe den mens den ligger og sover.

Janne Sjelmo Nordås