Hopp til innhold

Håper nytt lovverk kan få hans bortførte sønner hjem

Hele bygda markerte sin støtte til en rørt Tommy Hoholm, som i åtte år har kjempet for å få tilbake sønnene sine som ble bortført av ekskona. I like mange år har han vært pålagt til å betale bidrag. – Staten finansierer kidnapping, mener han.

Fakkeltog Alsvåg Øksnes

Omtrent 80 mennesker fra hjembygda Alsvåg i Øksnes kommune møtte frem til fakkeltog søndag kveld til støtte for Tommy Hoholm. Her er han sammen med minstesønnen Fillip.

Foto: Tommy Hansen / Øksnesavisa

I kveld ble det arrangert fakkeltog i hjembygda Alsvåg i nordlandskommunen Øksnes til støtte for Hoholm, som snart skal feire sin åttende jul uten sønnene sine.

Omtrent 80 mennesker fra det lille tettstedet med noen hundre innbyggere møtte opp for å stille seg bak sambygdingen.

– Det er rørende å se engasjementet fra sambygdingene. Jeg er både ydmyk og utrolig glad. For første gang på åtte og et halvt år føler jeg at jeg ikke står alene, men har hele bygda i ryggen, sier hovedpersonen selv til NRK.no etter fakkeltoget søndag kveld.

– Her var både unger fra skolen som egentlig skulle vært klassekameratene til barna mine, og foreldrene deres. Dette var over all forventning, legger han til.

Nytt lovforslag på vent

Tommy Hoholm med sønnene

ÅTTE ÅRS KAMP IKKE OVER: Siden 2005 har Tommy Hoholm kjempet en forgjeves kamp for å få sine bortførte sønner hjem til Norge.

Foto: Privat

Nå håper Tommy Hoholm at den nye regjeringa viser det samme engasjementet i kampen for å få barna hans hjem.

Kort tid før valget fremmet den rødgrønne regjeringa et lovforslag for å stanse utbetalingen av bidrag til barnebortførere. Men den nyutnevnte arbeids- og sosialministeren Robert Eriksson (Frp) har trukket forslaget fra de rødgrønne.

– Proposisjonen ble trukket for å se på muligheten for strengere regler og ytterligere virkemidler. Lovforslaget vil bli lagt frem så fort dette er avklart, forklarer statssekretær Torkil Åmland i Arbeidsdepartementet til NRK.no.

Det er et lovforslag Hoholm ser frem til. Og han håper det kommer snart.

– Vi må få et lovforslag som sier at vi ikke betaler penger til folk som gjør kriminelle handlinger. Det er den eneste preventive muligheten vi har, nemlig å stoppe utbetalingene, sier han.

Åtte års lang kamp

I 2005 opplevde ungdomsskolelæreren Tommy Hoholm marerittet, da hans ekskone bortførte deres to sønner, Timothy (13) og Joachim (11), til hennes hjemland Slovakia.

– Siden 2006 har jeg sett guttene mine to ganger, og det var korte, hektiske møter i rettslokaler i Slovakia. Savnet er stort, og verst er det nå før jul, forteller Tommy Hoholm til NRK.no.

I åtte år har han krevd barna utlevert, og etter seier i både tingretten og lagmannsretten, har Hoholm foreldreansvaret for guttene.

– Jeg har vært i Slovakia for å hente guttene flere ganger, men hver gang har jeg måtte reise tomhendt hjem. Ifølge slovakisk rett er det barnas mor som har alle rettigheter, forteller Hoholm til Øksnesavisa.

Krever mer penger

I disse årene har Tommy Hoholm betalt barnebidrag for de to sønnene – til tross for at kona er siktet for barnebortføring og etterlyst gjennom Interpol i 50 land.

Både norsk og slovakisk rett er gjentatte ganger kommet fram til at Tommy Hoholm er best skikket til å ha daglig omsorg for de to sønnene. Men hver gang har moren anket, og en slovakisk domstol har nå slått fast at barna skulle bo hos moren.

– I november fikk jeg brev fra slovakisk domstol. Den slovakiske staten krever at jeg fraskriver meg foreldreretten og i tillegg betaler flere hundre tusen kroner i straffebidrag.

Tommy Hoholm trodde brevet var en spøk. Men skjønte raskt at kravet var alvorlig ment.

– NAV kan bekrefte at jeg har betalt barnebidrag i alle disse årene. Jeg antar også at ekskona mi mottar barnetrygd for guttene. I disse årene har jeg hatt 1,2 millioner kroner i utlegg til barnebidrag, reiser, advokatregninger og annet i forbindelse for de kriminelle handlingene ekskona mi har begått, forteller Hoholm til NRK.no.

Barnebortførere får stønad

Tommy Hoholm

I 2009 satt Tommy klar på den norske ambassaden i Bratislava og ventet på at politiet skulle utføre en planlagt aksjon for å hente ut barna til ham. En aksjon som ble avblåst i 12. time.

Foto: Privat

I dag får den som ulovlig bortfører sitt barn ut av Norge alle trygdeytelser. Foreldre som bortfører barn til utlandet får hver måned tusenvis av kroner i barnetrygd og bidrag. Selv om slik bortføring er straffbart, åpner nemlig norsk lov for at barnebortførere kan motta barnetrygd og bidrag i utlandet.

– Den norske staten er på denne måten med på å finansiere bortføringen av barna mine. Myndighetene i Danmark, Sverige og Storbritannia er flinkere enn i Norge til å bruke reservasjonsretten de har når det gjelder det internasjonale avtaleverket gjennom Haag- og Lugano-konvensjonen. Der blir pengeoverføringer til barnebortførere stanset i mye større grad enn i Norge, hevder Hoholm.

Tidligere har privatetterforsker Harald Olsen uttalt at økonomi er en vesentlig faktor i bortføringssaker.

– Det er ingen tvil om at flere saker kunne vært løst hvis pengestrømmen ble stoppet, har han tidligere sagt til NRK.no.

Frp varsler lovendring

Statssekretær Torkil Åmland varsler et nytt lovforslag om ikke lenge. Han har forståelse for Hoholms frustrasjon.

– Vi ser svært alvorlig på problemet med barnebortføring. Når det gjelder barnebidrag oppleves dette særlig urettferdig for den som må fortsette å betale bidraget, forklarer Åmland overfor NRK.

Tommy Hoholm øyner nå nytt håp om en lovendring, men veldig optimistisk er han ikke.

– Flere statsråder har jobbet med denne saken de siste åtte årene, uten at veldig mye konkret har skjedd. Man kan jo saktens håpe at den nye arbeids- og sosialministeren skal komme noen vei. Men det gjenstår å se, sier Tommy Hoholm og legger forventningsfullt til:

– Jeg håper den nye regjeringa er rask og effektiv, og banker dette fort igjennom. Da tror jeg det er mange unger som får returnere til Norge.

Furuholmen: – En tragisk sak

Advokat Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Også Hoholms advokat Morten Furuholmen er opprørt over dagens system.

– Denne saken er både kompleks og tragisk. Disse reglene skulle vært forandret for lenge, lenge siden, sier advokaten til NRK.no.

Furuholmen mener man ved å praktisere et slikt regelverk opprettholder en ulovlig handling.

– Jeg kjenner ingen andre eksempler hvor staten går aktivt inn og finansierer en kriminell virksomhet. Dette rammer foreldrene som er fratatt barna sine hardt – både økonomisk og følelsesmessig, sier advokat Morten Furuholmen til NRK.no.

Han bekrefter at i andre nordiske land er de mer restriktive med å betale ut trygd og bidrag til barnebortførere.

– Samtidig er det en vanskelig balansegang. Årsaken til at reglene er slik er hensynet til barnets beste, sier Furuholmen.

Fakkeltog i dag

I dag samles sambygdingene I Alsvåg for å støtte Tommys kamp.

– Vi har fulgt denne kampen lenge, og vil nå vise vår støtte gjennom fakkeltoget. Slik håper vi at det blir litt oppmerksomhet rundt saken. Det er vanskelig å sette seg inn i den avmakten og motløsheten Tommy føler nå, men vi kan ihvertfall vise vår støtte, sier Hjertrud Johnsen, som har tatt initiativ til fakkeltoget.

Posisjonen i Øksnes, som består av Høyre, Tverrpolitisk liste, SV og KrF har også engasjert seg.

De har bestemt seg for å sende en felles uttalelse til sentrale myndigheter søndag kveld.

Gir aldri opp

Tommy Hoholm går mot nok en jul uten guttene sine. Han vet det kommer til å bli smertefullt.

– Jeg vet aldri hvor triggerne ligger. Det kan være en julesang eller et annet minne fra tidligere julefeiringer. I dag var med på julegudstjeneste med åttendeklassen min. I denne klassen skulle min eldste sønn gått. Det gjør det ekstra sårt, sier Tommy Hoholm til NRK.no.