– Grønne lys for over himmelen

Geir Svendsen var egentlig ute for å fotografere nordlyset da han ble overrasket av noen kraftige grønne lysglimt lørdag kveld.

– Jeg ble svært overrasket da jeg plutselig så glimtene fare over himmelen, forteller Geir Svendsen fra Digermulen i Lofoten lørdag kveld mellom klokka 22 og midnatt.

Skyet raskt over

Det var neppe mange nordlendinger som fikk med seg meteorsvermen lørdag kveld. Og det varte ikke lenge i Lofoten heller.

– Nei, like etter jeg tok disse bildene skyet det over. Da forsvant både nordlyset og stjerneskuddene, sier Svendsen til NRK.no.

– Et spektakulært syn

Lørdag kveld passerte Jorden gjennom et støvbånd fra en komet, og resultatet ble et kraftig utbrudd av flotte og spesielle, saktegående stjerneskudd.

– Dette kan bli et virkelig sjeldent og spektakulært fenomen som er verdt å få med seg, skrev astronom Knut Jørgen Røed Ødegaards på sin astroblogg fredag.

– Kraftig aktivitet

Klokka 22.30 i går kveld oppdaterte han bloggen:

– Det har periodevis vært kraftig aktivitet med mange, sterke meteorer. Det pågår fortsatt! Selv om meteorene ser ut til å stråle ut fra et punkt høyt på nordvesthimmelen, kan de sees på alle deler av himmelen. Jeg så selv kveldens sterkeste lavt på østhimmelen, under Jupiter, skriver Røed Ødegaard.

Stjerneskudd under Karlsvogna

Stjerneskuddet ses rett under Karlsvogna. Bildet er tatt på Steinkjer. - Stjerneskuddet ses rett under Karlsvogna. Bildet er tatt på Steinkjer. - Foto: Bjørn Sørhøy /

Stjerneskuddet ses rett under Karlsvogna. Bildet er tatt på Steinkjer.

Foto: Bjørn Sørhøy

Også Bjørn Sørhøy på Steinkjer var ute med kamera lørdag kveld – for å se etter meteorsvermen.

– Ettersom månen var såpass lyssterk og nordlyset danset i nord så var sjansen liten for å se meteorsvermen, forteller han.

Men han fikk ett «skudd», der en liten meteor lyste opp i et lite sekund.

– Med høstbjørk i forgrunnen og nordlys i bakgrunnen, så ble bildet ganske greit. Jeg fikk tatt noen bilder av himmelen før regnskyene atter en gang fylte trønderhimmelen, forteller Sørhøy.

Støvkorn som brenner opp

Ifølge astrobloggen oppstår en meteorsverm når støvkorn i verdensrommet kommer inn i atmosfæren og brenner opp på grunn av luftmotstanden. Fra bakken ses dette som en lysende prikk eller strek som farer over himmelen – et stjerneskudd.

Meteorer begynner som regel å lyse når de er 120–130 kilometer over bakken og slukner før de kommer ned til 40–60 kilometers høyde.

– De raskeste meteorene farer inn i atmosfæren med hele 272 000 km/t, men det finnes også noen som er sinker i forhold–slike får vi fikk lørdag kveld, skriver Røed Ødegaard.

Har du bilder av meteorsvermen eller nordlys? Da kan du sende det til nordland@nrk.no.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Flere nyheter

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
- Det norske luftforsvaret er på et lavmål, sier tidligere øverstkommanderende for luftstridskreftene i Nord-Norge. Sprekkdannelser i skroget på F16 setter stadig flere fly på bakken.
Kreftsyke Ken Åge Hansen i Meløy har siden i vår gått gjennom svært tøffe behandlinger og operasjoner. Da han kom hjem på permisjon nå nylig fikk han seg litt av en overraskelse.

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her