Nordvik gård

Anbefalt radio:Av Billy Jacobsen

Nordvik gård på Dønna er kanskje Nord-Norges eldste, bevarte handelssted.


Takket være noen målbevisste damer ble det reddet fra totalt forfall.


Etter 12 års innsats, herunder noen solide porsjoner dugnad, kunne endelig hovedbygningen holdes åpen for besøkende sommeren 2009, da Marit Opland Savic fortalte og viste NRK hva som har vært gjort.

Åpent for publikum

-Nå skal Helgeland Museum på Dønna ha Nordvik gamle handelssted som ett av sine prosjekter, og da er det meningen at det iallfall skal være sommeråpent på gården, sa Marit Opland Savic.


Hun er til daglig bibliotekar i kommunesenteret Solfjellsjøen i Dønna, men forholdet til Nordvik gård, som ligger noen få kilometer lengre nord på øya, fikk hun da hun så hvordan forfallet begynte å få tak i bygningene.


Senere kom Savic og hennes medsøstre i ei kvinnegruppe i posisjon til å overta gården, blant annet i samarbeide med Nordland fylkeskommune og Dønna kommune. I tillegg har det også kommet midler til restaureringen via Riksantikvaren.


Fra 1700-tallet

Den eldste delen av hovedbygningen er fra 1700-tallet, og pryder nå Nordvika nymalt i rødt, med hvite vindussprosser og karmer. Lengre innover marka, kloss inntil fjellet, ligger Nordvik kirke, som ble vigslet i 1871.

Severdighet

Gården hadde i 2009 allerede lenge vært i bruk til selskaper, for eksempel konfirmasjon og jubileer, men Marit og de andre entusiastene har sagt at de gjerne vil ha gården enda mer i bruk. Og at den får en plass i reiselivet - som den severdighet den er.


-Men fremfor alt håper vi at arbeidet med restaureringen kan holde frem, sa hun.

Anbefalt radio:

Anbelte artikler:

Dønna

Dønnes gård

Handelsstedet Husby

Handelsstedet Selsøyvik

Familien Coldevin

Brodtkorbene på Tjøtta

Hårek på Tjøtta

Sandnes gård

Inndyrgodset

Zahl på Kjerringøy