Edvard Munchs familie i Vesterålen

Anbefalt radio:


Av Billy Jacobsen

Den norske grafikeren og maleren Edvard Munch (1863-1944), stilte støttende opp for sine slektninger i Vesterålen.


Han ga blant annet penger til utdannelse til niesens barn.

Sendte gaver

-Han sendte oss epler. Og julegaver, erindret Kirsten Falk-Petersen under et radiointervju med NRK høsten 2007. Hun er (sammen med sine brødre) nærmeste dalevende slektning til den berømte norske kunstneren.


Kirsten er barnebarnet til Edvard Munchs bror, og altså datteren til Munchs niese, som var etablert med familie i Sigerfjord.

Ga niesen kunstverker

Verken Munch eller hans søstre fikk barn selv. Men det gjorde altså broren, og den store kunstneren holdt i alle år kontakt med brorens datter; niesen som under et besøk i Vesterålen i sin tid møtte "væreieren" av Sigerfjord, og som hun senere ble gift med. Men som hun også tidlig ble enke etter, og derfor slet økonomisk.

-Edvard Munch sendte jevnlig kunstverker til min mor, forteller Kirsten.

Fikset på Munch-bilde...

Hun har flere historier knyttet til slektskapet med kunstneren; blant annet en om at moren syntes ett av bildene hun fikk var så mangelfullt at moren selv gjorde sine tilføyelser med penselen!

Men dette bildet er i ettertid reparert ved Munchmuseet…

Usignerte

De fleste bildene som kom nordover var dog ikke signerte, noe som blir forklart med at kunstneren anså dette som en måte å spare, enn si unngå, skatt på.

Kirsten Falk-Petersen fikk selv aldri møte sin viden kjente grandonkel.


-Jeg tok et initiativ da jeg kom til Oslo for å begynne på hotellfagskolen, men jeg fikk bare møte søsteren hans, sier Kirsten til NRK.

Søsteren hindret møte

Hun legger heller ikke skjul på at hun mener at det var den samme søsteren som sørget for at det aldri ble noe av et slikt møte.

-Isolerte seg

-Min mor var derimot flere ganger hjemme hos ham. Men etter hvert begynte han å bli mistenksom til det meste rundt seg, og isolerte seg som kjent på slutten, sier Kirsten Falk Pettersen, som med årene gjorde svolværing av seg, og som fikk to sønner med mannen Jarle Falk-Pettersen.

Anbefalte artikler:

Sortland