Anette Sagen


Av Billy Jacobsen

Anette Sagen (født 10.januar 1985) er en skihopper fra Mosjøen, Vefsn kommune i Nordland.


Den første klubben var Remma IL i Mosjøen, der hun deltok fra tidlige barneår i lokale hopprenn.


Siden har hun vunnet det meste som har vært mulig for henne å vinne som skihopper.

Kamp for kvinnehopping

Hun har samtidig kjempet for likestilling i skihopping mellom kvinner og menn, og det er vel liten tvil om at hun i kraft av både sportslige prestasjoner og gode argumentasjoner i debatter, herunder ispedd noen saftige nordlandske vendinger, har avlevert tunge bidrag i retning full anerkjennelse for jentene.


Det er ikke sikkert skihopp for kvinner hadde kommet på OL-programmet i 2014, hvis det ikke var for innsatsen til Sagen.

Historisk svev

Og det sier mye om Anette Sagens posisjon, da folket massivt stemte henne frem til å bli den skihopperen som skulle få det første svevet da den nye Holmenkollbakken i Oslo skulle innvies 4.mars 2010.


Det historiske hoppet skjedde i lett vind, foran en spent nasjon direkte på Dagsrevyen.


-Jeg syns det var kjempestort. Mange folk jublet, og det var en stor ære, sa Anette Sagen til NRK nede på sletta straks etter hoppet:

Anbefalt radio:

Mesterskap i fleng

I 2004 hoppet Anette Sagen 174,5 meter i Vikersund, og hun har vunnet verdenscupen, kalt kontinentalcupen, fem sesonger på rad fra og med sesongen 04/05.


Pr. sesongslutt 2010 har hun 5 NM-seire i stor bakke, 4 NM i normalbakke. Hun har også vunnet NM i K-65 i Vikersund (2009), samt flere NM på plast.

VM-bronse

Anette Sagen tok bronse i det første verdensmesterskapet i skihopping for kvinner, som ble arrangert i Liberec i 2009..

Første v-cupseier

6. januar 2013 vant Anette Sagen, da 27 år gammel, tidenes første norske verdenscupseier for kvinner. Det skjedde i Schonach i Tyskland.

Prisvinner

Hun mottok YS' (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund) likestillingspris for 2010.


I 2010 ble hun dessuten nominert til Nordland fylkes kulturpris, og til NRK Nordlands kåring av "Årets Nordlending".Anbefalt fjernsyn - Anette Sagens vinnerhopp i tyske Schonach i januar 2013:

Anbefalte artikler:

Vefsn

Mosjøen