Hopp til innhold

Oppdrettstopp: – Frykter at utlendinger tar over kysten

Både lokale politikere og aktører i oppdrettsnæringen er bekymret for at asiatiske interesser plutselig kan eie opp mot halvparten av kysten i løpet av få år. – Dette er bare begynnelsen, sier Tarald Sivertsen.

cermaq

Staten vil selge ett av verdens største oppdrettsselskap, Cermaq. Cermaq driver med oppdrett av laks og ørret og fôrproduksjon til oppdrettsfisk. Det norske hovedkvarteret ligger i Seigen i Nordland.

Staten vil selge ett av verdens største oppdrettsselskap – med norsk hovedkvarter i Seigen i Nordland. I dag ble det kjent at det japanske selskapet Mitsubishi har lagt inn et bud på 8.8 milliarder kroner for aksjene i oppdrettsselskapet med hovedkontor i Steigen Nyheten satte fart i Cermaqs omsetning på Oslo Børs mandag morgen.

– Mitsubishi er et stort konsern som har holdt på med sjømat i mange årtier. De er seriøse og godt kjente i det norske miljøet, sier tidligere leder for Norske Fiskeoppdretteres Forening, Tarald Sivertsen til NRK.

Tarald Sivertsen var en av eierne av oppdrettsfirmaet Follalaks i Steigen som ble overtatt av Cermaq i 2005. Selskapet har vokst og fusjonert og i dag er Cermaq ett av verdens største oppdrettsselskap i med merder og anlegg hovedsakelig i Nordland, Finnmark, Chile og Canada. I fjor hadde selskapet et resultat før skatt på nesten 3 milliarder kroner.

Sivertsen mener Mitsubishi er gode på sjømat, noe som vil gagne det Steigen-baserte selskapet.

– Mitsubishi trenger administrasjonen i Steigen og tjenestene som er bygd opp langs kysten av Norge, sier han.

Frykter kysten kjøpes opp

Tarald Sivertsen

– Det jeg er bekymret for er at de selger ut den såkalte ressursrenten og bestemmelsesretten for kysten. Nå tenker jeg ikke i morgen eller neste år, men for de neste generasjonene, sier Tarald Sivertsen.

Foto: Gorm Kallestad/NTB
Arve Knutsen, fylkesråd for næring, Nordland

Fylkesråd Arve Knutsen (KrF) mener det er feil av staten å selge seg ut.

Foto: Bjørn Leirvik

Til tross for at Sivertsen er positivt innstilt til en utenlandsk oppkjøper, frykter han at kysten kjøpes opp av store, internasjonale selskaper.

– Det er beklagelig at staten går nå i front, og selger til utlandet. Jeg spådde at asiatiske interesser plutselig kunne eie opp mot halvparten av kysten i løpet av få år. Det vi ser nå er trolig starten. Når staten viser vei er det en kultur som vil spre seg, sier Sivertsen til NRK.no.

Den tidligere Follalaks-gründeren mener Mitsubishi vil kunne overta store kystarealer i Norge, og ikke betale ressursskatt for dette.

– Det er betenkelig. Men konsesjonssystemer sikrer at steder med oppdrettsvirksomhet beholder sine konsesjoner. Verdien er arealet, kysten og vannet. Og denne rettigheten kan Mitsubishi kjøpe for livstid, sier Tarald Sivertsen.

Urolig fylkesråd

Staten er i dag den største aksjonæren i selskapet, med 59,2 prosent av aksjene. I Norsk oppdrettshistorie har det vært norske selskaper som har kjøpt konkurrenter i Skottland, Chile, Færøyene og Canada. Nå er rollene byttet om. Fylkesråd Arve Knutsen (KrF) mener det er feil å selge seg ut.

– Samtidig kan vi ikke annet enn å akseptere det som skjer. Nå må vi bare spille på lag med de nye eierne og håpe at hovedkontoret forblir i Steigen, sier fylkesråde for næring Arve Knutsen til NRK.no.

Det er 30 arbeidsplasser på hovedkontoret av de til sammen 400 som jobber i Cermaq.

Jeg er urolig over at utenlandske aktører skal styre en så viktig næring. Det kan gi føringer og konsekvenser vi ikke tenker over i dag. Når det utelukkende er bunnlinja som skal styre utviklingen av en næring, er det ikke sikkert at ansvaret for et lokalsamfunn som Steigen stikker dypt, sier Knutsen.

Han understreker at Cermaq og arbeidsplassene betyr mye for oppdrettsfylket Nordland.

Disse verdiene skal nå ut av Nordland. Andre skal styre og sette dagsorden. Det går nok bra i dag og i morgen, men vi vet ingenting på sikt.

Samtidig er han villig til å gi japanerne en sjanse.

– Mitsubishi er en kjempegod aktør, og de må få lov å prøve seg. Men det har skjedd mye de fem årene jeg har vært næringsråd, sier Arve Knutsen.

Holder døra åpen

Cermaq sitt anlegg i Steigen i Nordland

Det er 30 arbeidsplasser på hovedkontoret i Steigen av de til sammen 400 som jobber i Cermaq.

Foto: Gunnar Grytøyr

Mitsubishis bud er på 96 kroner per aksje. Nyheten satte fart i aksjens omsetning på Oslo Børs mandag morgen. Ved 11-tiden var aksjekursen oppe i 97,25 kroner og aksjen var den nest mest omsatte på hovedindeksen.

Det at Cermaq-aksjen omsettes for en høyere pris enn Mitsubishis bud, tyder på at markedet tror prisen vil stige ytterligere. Nærings- og fiskeridepartementet sier de holder døren åpen for andre som ønsker å by over Mitsubishi i løpet av tilbudsperioden.

Analytiker Alexander Auker i DNB Markets sier til E24 at han tror Marine Harvest, Salmar og Lerøy kan være interessert i å overby Mitsubishi.

Nest størst i verden

Ifølge selskapene vil Mitsubishi bli verdens nest største lakseoppdrettsselskap, dersom de kjøper det norske selskapet. Cermaq skal etter planen få en nøkkelrolle i Mitsubishis oppdrettsvirksomhet.

– Vi er glade for at Mitsubishi ønsker å ivareta dagens struktur og lokasjon for Cermaq. Det er ikke planlagt noen oppsigelser i forbindelse med overtakelsen, sier styreleder Rebekka Glasser Herlofsen under en pressekonferanse med Mitsubishi i Oslo mandag.

Mitsubishi har over 60.000 ansatte innenfor bank og finans, energi, maskineri, kjemikalier og matindustri over store deler av verden. Selskapet driver allerede lakseoppdrett i Chile, Thailand og Vietnam.