Hopp til innhold

Frykter ministerens trafikklys vil gjøre det verre for villaksen

Fiskeriminsterens forslag til trafikklys i oppdrettsnæringen, møter motstand. Nordland jeger- og fiskerforening frykter ordningen vil gjøre det verre for villaksen.

Steinar Høgås

Steinar Høgås, leder av Rana jeger- og fiskeforening, mener planene om en trafikklysskala i oppdrettsnæringen er en dårlig ide.

– Det som planlegges vil bety et enormt press på bestanden av villaks i Nordland, sier Steinar Høgås, leder av Rana jeger- og fiskeforening til nrk.no.

I dag kom fiskeriminister Elisabeth Aspaker med tiltak for å legge til rett for at oppdrettsnæringa i Norge kan vokse. En vekst hun vil ha, men som kan bli ulik langs hele kysten, avhengig av miljøstatsuen i hver enkel sone langs kysten.

– Det nye forslaget her er en handlingsregel hvor vi har noen miljøindikatorer som er med på å styre hvordan næringa kan vokse videre, forteller fiskeriministeren.

Elisabeth Aspaker

Elisabeth Aspaker vil ha stor vekst i oppdretten, og skal bruke trafikklysskala for å få det til.

Foto: Dan Henrik Klausen

Mener vassdragene blir ødelagt

I hver sone skal miljøtilstanden måles. Slår målingene dårlig ut med tanke på ting som utslipp og lakselus kan det sette stopp for utvidelse, men er tilstanden god så betyr det klarsignal for videre vekst og utvidelse.

Alt måles på trafikklysskalaen, grønt er bra og betyr vekst, gult er videreføring, rødt er stopp og muligens reduksjon.

Og mens forslaget har blitt tatt godt i mot i fiskerinæringen, møter det motstand hos hobbyfiskerne.

– Det vi opplever er at etableringene av nye oppdrettsanlegg blir mer og mer nærgående de nasjonale laksevassdragene. Det går ut over villaksen, sier Høgås.

Erling Solvang, leder i Naturvernforbundet i Nordland, er positiv til planene om trafikklys, men mener fokuset til fiskeriminsteren er feil.

– Å ha kriterier som gjør at man må stoppe opp i områder som har blitt forurenset er positivt. Problemet er at fiskeriminsteren fremstår som å være mer opptatt av å heie fram ei næring som ikke er bærekraftig. Flere steder har man gått inn i nasjonale laksefjorder for å finne nye områder man kan ha oppdrettsanlegg. Slik kan vi ikke ha det, sier han.

Erling Solvang i Naturvernforbundet i Nordland

Erling Solvang i Naturvernforbundet mener dagen oppdrettsnæring ikke er bærekraftig.

Foto: Bente H. Johansen

Vil seksdoble produksjonen

Tross kritikken mener fiskeriministeren at det er mulig å få til en stor vekst i oppdrettsnæringen i Norge.

– Vi kan bli betydelig større. Forskere har anslått at det er mulig å seksdoble produksjonen, det ønsker jeg å bidra til, sa Aspaker da hun lanserte departementets forslag for havbruk og oppdrettsnæringa.

Mens forskere ser for seg en seksdobling av mat og produkter som kommer fra havet fram mot 2050, mener Solvang at oppdrettsfisket bør reduseres.

– Det som er viktig nå er å få ryddet opp før man forverrer situasjonen. For fulle merder fører til mer sykdom som igjen går ut over lønnsomheten, sier han.

– Hva vet dere som ekspertene i fiskeridepartementet ikke vet?

– Ekspertene vet akkurat det samme som oss, men politikerne drar rundt med visjoner som ikke er realistiske, sier Solvang.

Misliker dagens regelverk

Høgås mener dagens regelverk er ødeleggende. I dag er det fylkeskommunene som gir konsesjon til å drive fiskeoppdrett. Han mener fylkeskommunene ikke er strenge nok.

– Vi har svært dårlige erfaringer flere steder i Nordland, blant annet i Vefsnfjorden, Ranfjorden og Misværfjorden. Kommunene hvor anlegget skal ligge gir tilrådning og så får selskapene konsesjon fra fylkeskommunen, sier Høgås.

10. januar er fristen for å si hva man mener om forslaget. Departementet regner med at saken behandles til våren i Stortinget. Fiskeriministeren understreker at villaksen ikke skal bli skadelidende.

– Vi er helt i startfasen på å utvikle systemet. Lus er selvfølgelig et område vi må følge tett. I tillegg har vi pekt på at utslipp kan være en slik indikator, sier Elisabeth Aspaker.

Fiskeriministeren vil ha trafikklys i fiskerinæringen