Hopp til innhold

Frykter sparetiltak kan føre til at liv går tapt

Anestesioverlege ber styret i Nordlandssykehuset om å stanse kutt i ambulansetjenesten.

Created by InfoDispatcher

Nordlandssykehuset skal totalt spare inn 6,4 millioner kroner i ambulansetjenesten. Anestesioverlege Stig Arild Stenersen er sterkt kritisk til at ambulanser kan bli tatt ut av drift ved sykefravær.

– Dette er uforsvarlig og i ytterste konsekvens kan det være forskjellen på liv og død, sier anestesioverlege Stig Arild Stenersen ved Nordlandssykehuset.

Han omtaler ambulansen som spydspissen når liv skal reddes og liker ikke måten sykehuset har valgt for å spare penger i ambulansetjenesten.

Nordlandssykehusets sparetiltak innebærer at ambulanser kan bli tatt ut av drift ved sykefravær blant de ansatte. Siden sparetiltaket ble innført forrige mandag er fem ambulanser tatt ut av tjeneste.

Skal spare millioner

Når NRK møter den erfarne anestesilegen har han vakt på 330-skvadronen i Bodø. Han påpeker at det ofte er ambulansearbeiderne som starter den første livreddende behandlingen.

– Vi som betjener redningshelikopter og ambulansefly kommer til i andre hånd for å fullføre den behandlingen de har startet.

Ambulansetjenesten skal totalt spare inn 6,4 millioner kroner. Kuttene det reageres på ble vedtatt under Nordlandssykehusets styremøte i mars.

Ambulanser kan bli tatt ut av drift

Ifølge vedtaket skal det ikke leies inn vikar på overtid dersom en av de to ambulansearbeidere på en bil blir syk eller har annet fravær. Bilen skal i stedet tas ut av drift, dersom det anses å være forsvarlig.

Stenersen forstår at ledelsen er i en vanskelig økonomisk situasjon, men er tydelig på hva han mener om sparetiltaket.

– Jeg vil gjøre en dårlig jobb som medisinskfaglig ansvarlig dersom jeg ikke sier ifra om tiltak som går ut over pasientsikkerheten.

Skal evalueres

Randi Angelsen

Kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset sier forsvarligheten vurderes nøye.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Stenersen er ikke den eneste av sykehusets egne som kritiserer tiltaket. Også Nordland legeforening, politikere og privatpersoner har uttrykt sterk skepsis.

I Nordlandssykehusets ledelse er de kjent med kritikken og skal evaluere tiltaket under et styremøte i mai. I mellomtiden mener kommunikasjonssjef Randi Angelsen at de gjør sitt for å opprettholde en forsvarlig beredskap.

– Det blir gjort en nøye vurdering i hvert enkelt tilfelle. Dersom det ikke anses som forsvarlig, skal heller ikke ambulanse tas ut.

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø har tidligere prøvd ut samme sparetiltak, men lagt det på is. Nå krever Stenersen at Nordlandssykehuset følger på.

– Styret må stoppe dette tiltaket og vi må heller styrke den ambulansetjenesten vi har.