Hopp til innhold

Frykter kommunereformen skal havarere

Politikerne har altfor puslete mål for kommunesammenslåing, mener NHO-direktør Ivar Kristiansen i Nordland.

Erna Solberg

AVSLAPPET: Erna Solberg (bildet) er ikke ambisiøs nok når det kommer til å slå sammen kommuner, mener Ivar Kristiansen i NHO.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

De siste femten årene har det kun vært syv sammenslåinger av kommuner her i landet. De fleste politiske partier mener det er ønskelig at kommunene bør bli større, og i Nordland er det satt i gang prosesser for å få det til.

Regiondirektør i NHO Nordland, Ivar Kristiansen

SKEPTISK: Regiondirektør i NHO Nordland, Ivar Kristiansen.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Men i valgkampen kan det se ut som om at bremsene settes på. 428 norske kommuner skal bli til maksimalt 400 i fremtiden, sa Høyre-statsminister Erna Solberg nylig til Aftenposten. Arbeiderpartiet har på sin side presisert at sammenslåing må skje ved frivillighet.

– Hvis Stortinget skulle ende med et slikt resultat, så er det en altfor veik ambisjon. Ordet frivillighet har vi gått og lansert i 55 år, uten at det har ført til noen ting som helst, sier NHO-direktør Ivar Kristiansen i Nordland.

Han mener det er stor fare for at hele kommunereformen vil havarere.

– Sist, under Stoltenberg, registrerte vi at regionreformen kollapset midt i Stortingsperioden. Hvis det skjer også denne gangen, så er det antakelig supert for de største og sterkeste kommunene i Norge, mens man i de små, svake utkantkommunene vil gå fra vondt til verre.

– Et brukbart tall

Jardar Jensen

IKKE BEKYMRET: Jardar Jensen, (H), statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Foto: Linda Reinholdtsen

I Kommunal- og moderniseringsdepartementet jobber statssekretær Jardar Jensen (H) fra Evenes med kommunesammenslåing. Han mener statsministeren ikke drar i bremsa selv om hun bruker tallet 400.

– Med tanke på hva som har skjedd siden 2000, hvor vi har hatt syv sammenslåinger, så er kanskje det et brukbart tall, men jeg tror ikke tallet er det viktigste her – det er heller hva vi greier å få til av tilbud til innbyggerne i fremtiden.

– Så du er ikke redd for at arbeidet vil stoppe opp?

– Nei, det er jeg ikke.

77 kommuner er nok

Selv mener NHO at 77 kommuner bør være nok.

– Våre utredninger viser at det er den beste løsningen, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til VG.

I dag har Norge 428 kommuner. Skogen Lund innser at det dermed kan virke urealistisk å foreslå så store kutt at man sitter igjen med 77 kommuner, men hun viser til at man har klart å kutte før også.

På 1960-tallet ble antall kommuner redusert med 290. På spørsmål om hvorfor NHO mener at akkurat 77 er det ideelle tallet, svarer NHO-sjefen slik:

– Vi har satt i gang alle våre regionkontorer, analysert befolkningsutviklingen og vurdert pendlingstall for å se hvilke innbyggere som tilhører samme arbeidsregion. Ett bo- og arbeidsmarked danner grunnlaget for kommunen, sier hun, og slår fast at man da i realiteten ender opp med et norgeskart bestående av regionkommuner.