Fiskerminister Per Sandberg frykter prisnivået gjør at færre kjøper laks.
– Prisen begynner faktisk å bli for høy, og vi risikerer å tape noen markeder. Jeg var nylig i Sverige og der var den høye prisen et tema, sa fiskeriministeren torsdag ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Prisen har den siste tiden vært i overkant av 70 kroner kiloen, og hittil i år har snittprisen vært 15–20 kroner høyere enn på samme tid i fjor.
Lavere lønnsomhet på sikt
Høy pris og lav kronekurs er vanligvis godt nytt for oppdrettsnæringen, men Sjømat Norge mener lakseprisen er i ferd med å bli så høy at næringen risikerer å ikke få solgt fisken.
– På kort sikt gjør det at man får en svært høy profitt. Men dersom det fører til at man priser seg ut av markedet, vil det kunne gjøre at man må starte på nytt i mange markeder man har brukt store ressurser på å bygge opp. Det er ikke positivt i et langsiktig perspektiv, sier Geir Ove Ystmark, som er administrerende direktør i Sjømat Norge.
Det løser seg
Fiskeanalytiker Kolbjørn Giskeødegaard i Nordea er enig i at 70 kroner kilo er vel mye.
– Det er ikke så veldig mange marked i uken som kan kjøpe opp mot 20.000 tonn norsk laks i uken til den prisen. Det er helt urealistisk, sier fiskeanalytiker Kolbjørn Giskeødegaard i Nordea.
Men han understreker at prisen er på vei ned.
– Vi har hatt en kortsiktig priskrig som har dratt prisene veldig høyt opp. Årsaken er at det har vært lite fisk tilgjengelig i markedet. Vi ser allerede at prisene er på vei ned, sier Giskeødegaard.
Krever vekst
Men hos organisasjonen som samler mange av de norske lakseprodusentene, er de ikke beroliget. Administrerende direktør Geir Ove Ystmark mener det bare finnes en løsning på situasjonen.
– Det er helt åpenbart at den norske produksjonen av laks bør opp. Den må opp. Vi må få gode rammevilkår som gjør at vi får til den veksten innenfor de rammene som er satt. Der er vi som organisasjon utålmodig for å få på plass løsninger som gir reell vekst.
Giskeødegaard i Nordea er enig i at økt produksjon vil senke prisen. Til nå i år er det produsert fire prosent mindre enn i fjor.
– Fra 2012 til 2016 har det vært nullvekst i norske lakseproduksjon. En mer oppmyking på det vil selvfølgelig føre til mer fisk i markedet og noe lavere priser. Men det vil alltid være en avveing mellom vekst og biologisk risiko, og det er noe myndighetene må vurdere nøye, sier han.