Hopp til innhold

Ber politikerne flytte inn på demenshjem

Pårørende i Rana frykter politikerne vil rasere omsorgstilbudet til demente, og ber politikerne selv flytte inn på sykehjem for å lære.

Rana kommunestyre. Kai Henriksen og rådmann Robert Pettersen

Ordfører Kai Henriksen (H) og rådmann Robert Pettersen ved starten av tirsdagens kommunestyremøte, der politikerne vedtok å halvere antall sykehjemsplasser til demente. Ordføreren hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Med knappest mulig flertall vedtok politikerne i Rana tirsdag budsjettet for neste år, med 41 millioner kroner i innsparinger.

Blant dem som vil merke kuttene er de eldre. Kommunestyret har vedtatt å kutte 17 plasser i eldreomsorgen for demente, og fjerne 27,5 årsverk innen omsorg.

– Jeg synes politikerne i Rana er veldig korttenkte. De har tenkt til å legge ned sykehjemsplasser for demente, når man vet at eldretoppen i Rana kommer i år 2020, sier talsperson Elin Nilsen i pårørendegruppen.

– Politikerne bør prøve demenshjem

Hun er urolig for kuttene, og sier innsparingen vil ramme de aller svakeste.

Sju plasser ved Gruben bofellesskap og 12 plasser ved Tjærahåhen bofellesskap skal bort.

Begge sykehjemsplassene er spesialisert for å gi omsorg til demente. Nå skal til sammen 19 av 36 plasser fjernes.

– De trenger ordentlig kompetanse. Politikerne bør ta seg en tur og tilbringe noen dager på disse plassene, så får de se hvordan de demente er, sier Nilsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hilde Rønningsen, SV i Rana

Rana kommune befinner seg i et uføre, sa SV-representant Hilde Rønningsen tirsdag. SV og Rødt var uenig i kuttene.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Lover forsvarlig tilbud

Ordfører i Rana, Kai Henriksen fra Høyre, har ikke hatt anledning til å kommentere saken.

Men omsorgssjef i Rana, Ann Jorid Virik, sier alle fortsatt skal ha et forsvarlig tilbud.

– Det er ingen som blir skrevet ut ifra sykehjemmene. De vil få en annen sykehjemsplass, og vi trenger noe tid i Rana nå til å se hvordan vi skal gjøre dette, forklarer hun.

Virik viser til at vedtaket ble fattet tirsdag, og at de derfor trenger å bruke tid. Hun understreker at avgjørelsene skal gjøres i samarbeid med de pårørende.

– Og vi skal gjøre det beste vi kan for at dette skal gå smidig.

– Vi er videre nødt til også å se på om det er andre sykehjemsplasser som skal omgjøres til denne målgruppa. Derfor har vi sagt at vi trenger minst fire år på å gjøre denne omstillinga som vi nå skal gjennomføre, for å kunne møte framtida og de utfordringene som kommer da, legger hun til.

– Helt forferdelig

Rana har nemlig en høyere andel eldre enn sammenlignbare kommuner, og 22 personer står allerede i dag i kø for å få sykehjemsplass.

– Det som er sikkert er at de som er i sykehjem nå, vil få sykehjemsplass. Samtidig er det klart at for dem som i dag står på vent så må de, inntil vi får orden på omsorgstrappa, måtte vente noe lengre, sier omsorgssjef Ann Jorid Virik.

Hun medgir at det vil ta noen år å få omstillingen på plass.

– Men i den ventetiden skal vi gi dem et forsvarlig tilbud. Enten ved hjelp av hjemmesykepleier, korttidsplasser eller andre virkemidler som vi har i omsorgstjenesten.

Talsperson Elin Nilsen i pårørendegruppa frykter likevel nedbemanning og kutt i demensplasser skal gå ut over kvaliteten i omsorgen.

– Det er helt forferdelig. Jeg synes det er trasig at de skal skalte og valte med folk på det viset, avslutter hun.