Hopp til innhold

– Ikke alle klarer det samme som Ole

Et regjeringsutvalg vil kutte store deler av de varige tilrettelagte arbeidsplassene i landet for å få delvis uføre ut i ordinært arbeid. Mange vanskeligstilte frykter nå et liv uten et arbeid å gå til.

Video Vil kutte vernede bedrifter

Se video: Ole Bringsli stortrives i jobben sin hos Coop på Fauske. Se reportasje!

Ole Bringsli er egentlig ansatt i den verna bedriften Siso Vekst i Sørfold, men har en tilrettelagt arbeidsplass på bygningsavdelinga hos Coop på Fauske i Nordland.

– Her hadde jeg vært i sju år. Jeg trives som en hund, sier Bringsli.

– Stort utbytte

Han klarer seg veldig bra i det ordinære arbeidslivet og har stort utbytte av det, men er glad for at han har en vernet bedrift i ryggen og ikke er fast ansatt i det ordinære arbeidslivet.

– Hvis det plutselig skulle bli forandringer i arbeidsforholdene eller andre problemer, er jeg veldig glad for at jeg har Siso Vekst i ryggen, sier Bringsli.

Men i fremtiden er det ikke sikkert at det vil fungere slik som Bringsli ønsker.

Vil kutte vernede bedrifter

For å få flere med funksjonshemninger og delvis arbeidsuføre ut i ordinært arbeid foreslår et regjeringsutvalg å kutte store deler at de varige tilrettelagte arbeidsplassene rundt om i landet.

De mener blant annet at ordinære bedrifter sammen med NAV kan gi arbeidstreningen til de som har nedsatt arbeidsevne.

– Vi har basert oss på internasjonal forskning som sier at det gir mye bedre effekt å bruke ordinære arbeidsplasser for folk med funksjonshemninger. Med tett tilrettelegging har folk mye større sjanse å utvikle seg og til slutt bli ansatt i en ordinær bedrift, mener Øystein Spjelkavik i arbeidsforskningsinstituttet.

– Ikke alle vil klare det

Hos Siso Vekst i Sørfold synes de det er bra at de delvis arbeidsuføre kommer seg ut i ordinært arbeid, men er bekymret for hva som vil skje med dem som ikke er i stand til det dersom det kuttes kraftig i de vernede bedriftene.

Ole Bringsli

VERNET BEDRIFT: Ole Bringsli er glad han har en vernet bedrift i ryggen og ikke er fast ansatt i det ordinære arbeidslivet.

Foto: NRK

Attføringsleder Lise Jensen

Attføringsleder Lise Jensen.

Foto: NRK
– Å jobbe mer mot ordinære bedrifter er bra, men det vil kanskje tjene de som er mest arbeidsklare. De som trenger mer spesielle tilrettelegging står kanskje i fare for å miste sitt tilbud, sier attføringsleder ved Siso Vekst, Lise Jensen.

Hos Siso Vekst jobber halvparten av de ansatte som Bringsli i private bedrifter. Jensen mener det viser at systemet slik det er i dag fungerer.

– Rapporten tar utgangspunkt i at man skal jobbe mer ute i det ordinære arbeidslivet, men det gjør vi allerede i dag, både i vekst- og attføringsbedrifter. Hvorfor skal vi gjøre om på noe vi synes fungerer godt allerede i dag?, spør Jensen.

– For store krav

Øystein Bergholt er ansatt hos Siso Vekst og ikke i det ordinære arbeidslivet. Det har han prøvd, men ikke fått til.

– Her får jeg alt tilrettelagt på en måte slik at jeg faktisk kan gjennomføre en jobb. Mange klarer ikke det fordi det er for stort krav til arbeidsmengde og arbeidshastighet.

Det er 240 attføringsbedrifter i Norge. Mange at frykter omstillingen tvinger dem til å legge ned. Det vil gi dystre konsekvenser for de med dårligst arbeidsevne.

– Uten denne jobben så hadde jeg tok sittet hjemme. Jeg var så langt nede etter å ha vært en kasteball i systemet og jeg kom aldri ut i det ordinære arbeidslivet, sier Bergholt.

Øystein Bergholt

Øystein Bergholt har prøvd seg i det ordinære arbeidslivet, men ikke fått det til. Han er glad det finnes bedrifter som Siso Vekst.

Foto: NRK