Hopp til innhold

Frykter at liv kan gå tapt

Fagpersonellet på Nordlandssykehuset er redd at flyttingen av fortidligføtdte til Tromsø kan få dramatiske konsekvenser.

Kjemper for prematuravdelingen

Fagpersonellet på Nordlandssykehuset er redd at flyttingen av fortidligføtdte til Tromsø kan få dramatiske konsekvenser.

Det spøker for prematuravdelingen ved Nordlandssykehuset i Bodø.

I morgen skal styret i Helse Nord vedta om de vil legge avdelingen for fortidligfødte barn i Bodø og flytte den til Universitetssykehuset i Tromsø.

NRK skrev i går om Jan Holt som har advart mot å legge ned avdelingen.

Kjemper for avdelingen

28 år gamle Anette Åsland fødte en datter for tidlig. Idag tok hun turen fra Røst og til Bodø for å møte Else Maren Slåttøy. Sammen har de laget en Facebook-gruppe mot nedleggelsen av prematur-avdelinga, og de har brukt svært mye tid i det siste på å stoppe nedleggingsprosessen.

– Det er en for stor påkjenning for de premature barna å bli flytta på. Det er en stor nok påkjenning for dem bare det å komme til verden, sier Anette Åsland.

Kjemper mot nedleggelse

Anette Åsland og Else Maren Slåttøy kjemper mot nedleggelse av avdelingen.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Else Maren er mamma til lille Olivia, som kom til verden altfor tidlig. Hun kan ikke få gitt nok ros til prematuravdelingen i Bodø

– Jeg skjønner ikke hvorfor man skal forandre på et tilbud som fungerer så bra, forteller hun.

– Avstandene er for store

Avdelingsoverlege ved kvinne-barn-klinikken Ingebjørg Fagerli, frykter en nedbygging.

– Når vi bor i Nord-Norge med de geografiske forholdene vi har, med store avstander, og de værforholdene som er her, så tror jeg det er viktig med to likeverdige, velfungerende avdelinger.

Helse Nord-sjef Lars Vorland, har likevel bestemt seg for at de aller minste må flys helt til Tromsø.

– Hadde vi trodd at tilbudet ville forbli like bra ved å være på to plasser, så hadde det fått være på to plasser. Jeg tror at framtiden vil gjøre at det er riktig å sentralisere det. Ti unger er ikke mer enn vi bør ha på en plass, sier Helse Nord-sjefen.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord
Foto: Barbro Andersen / NRK

Redd for å miste fagmiljøet

Men ved Nordlandssykehuset er de redd for at fagmiljøene skal forvitre. I verste fall frykter de at liv kan gå tapt når avstandene blir større.

– Ja i ytterste konsekvens, kan det være det. Tenk om det blir født et bittelite barn på et av lokalsykehusene på Helgeland. Eller kanskje en mamma som ikke rekker å komme seg til Tromsø på grunn av avstandene og tidsbruk.

Men Helse Nord-sjefen mener at dette er dårlige argumenter.

– Hvis tilstanden er så hyperakutt, at det er kortere å dra en annen vei, for eksempel til St.Olavs i Trondheim, så kan de gjøre det.

Tør ikke å få flere barn

For de som risikerer å føde for tidlig er fremtiden uviss dersom Helse Nords styre i morgen vedtar å sentralisere avdelingen. 28-årige Åsland vet ikke om hun tør å få flere barn.

– Jeg er veldig utsatt for å få barn for tidlig. Om jeg da skal bli flyttet til Tromsø for å ligge der i flere måneder alene, uten familie, så vet jeg ikke om jeg vil gjennomføre det. Det er for risikabelt, sier hun.