Hopp til innhold

Frp-politiker langer ut mot kommuner som ikke vil bosette flyktninger

Frp i Andøy er oppgitt over kommuner som nekter å ta imot flyktninger. – Nå må kommunepolitikerne ta seg sammen og bare ikke skylde på bolig- og jobbmangel, sier Halvar Rønneberg (Frp).

Halvar Rønneberg, Frp Andøy

VIL BOSETTE FLERE FLYKTNINGER:- Vi har hatt en enorm tilstrømming av asylsøkere de siste årene. Jeg ser at vi kanskje må stramme inn på tilstrømmingen, men det blir en helt annen debatt. Denne saken gjelder mennesker som bor i Norge. De er ikke lenger asylsøkere, sier Halvar Rønneberg, her i kommunestyret mandag.

Foto: Tony Gulla Sivertsen, Andøyposten

Da kommunestyret i Andøy behandlet bosetting av flyktninger mandag denne uka var Rønneberg sentral da kommunen vedtok å omgjøre et tidligere vedtak og bestemte seg for å bosette 30 flyktninger i stedet for 10, skriver Bladet Vesterålen.

Over halvparten av kommunene i Norge nekter å bosette flere flyktninger. Totalt sitter over 4500 og venter i asylmottak. Det opprører Frp-eren.

– Mange tenker kanskje at jeg bryter med Frps politikk. Men det gjør jeg slettes ikke. Dette handler ikke om økt innvandring. Disse menneskene har fått lovlig opphold, og har de samme rettigheter som oss. Da er det uverdig å la dem sitte midlertidig i norske asylmottak fordi norske kommuner ikke vil ta imot dem, sier lokalpolitikeren til NRK.no.

– Skylder på boligmangel

Hvert år ber Integrerings – og Mangfoldsdirektoratet (IMDI) norske kommuner om å bosette et flyktninger som får oppholdstillatelse i Norge. I 2013 har over halvparten av norske kommuner enten sagt nei til å bosette flyktninger, eller vedtatt å bosette langt færre enn IMDI ønsker.

Per i dag er det omtrent 4500 flyktninger som venter på bosetting over hele landet. Økningen har vært formidabel, og det har blitt 700 flere bare siden februar.

Hele 27 kommuner i landet har nektet å bosette flyktninger, mens de aller fleste velger å ta imot færre enn IMDI ba om. I går vedtok Bodø kommune å si nei til å ta imot de 90 flyktningene IMDI hadde bedt om.

Nå oppfordrer Halvar Rønneberg kommunene til å gå gjennom situasjonen en gang til for å se om de har mulighet til å ta imot de menneskene som har satt livet sitt på vent i asylmottak rundt om i landet.

– Kommunene skylder på boligmangel, få jobber og skrantende helsetjenester. Noe stemmer sikkert, men likevel må det være bedre å få disse menneskene ut, og integrert i samfunnet slik at de også kan være med og bidra til positivt i en jobb- og skolesituasjon, sier Rønneberg.

– Tvang blir løsningen

Frp-eren tror at dersom kommunene ikke vil kommer Stortinget og regjeringen etter hvert tvinge kommunene på banen.

– 4.500 personer fordelt på 428 kommuner. Da snakker vi om 10–12 personer i hver kommune. Det bør være mulig å se det så enkelt. Svært mange av disse menneskene er mindreårige, enslige og ungdommer som har bodd årevis i asylmottak. Vi må vi ta menneskelige hensyn, sier Halvar Rønneberg til NRK.no.

Pedersen Helga

Nestleder Helga Pedersen (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han ser at det er mange utfordringer med å si ja til flere flyktninger.

– Det kan være mennesker med utfordringer. Det er utfordringer med etniske nordmenn også. Men sammen tror jeg vi kan få et veldig godt samfunn dersom vi tar vare på hverandre.

Andøy kommune har gode erfaringer med de flyktningene som er bosatt i kommunen. Også økonomisk – i form av flyktningtilskudd fra staten.

– Hadde vi ikke tatt imot flyktninger i Andøy de siste årene, hadde vi fortsatt vært på Robek-lista, sier Halvar Rønneberg.

– Nord-Norges mulighet

Nestleder Helga Pedersen (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget mener nordnorske kommuner må gripe muligheten og ta imot flest mulig asylsøkere.

– Nord-Norge har i mange år har vært prega av fraflytting. Nå har kommunen muligheten til å øke innbyggertallet, sier Helga Pedersen til NRK.no.

Pedersen legger til at dette også er et solidaritetsspørsmål

Dulo Dizdarevic, regiondirektøri IMDI

Dulo Dizdarevic, regiondirektør i IMDI

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Dette er mennesker som har fått opphold fordi de ble forfulgt i sitt hjemland eller på andre måter trenger beskyttelse, sier hun.

Dramatisk situasjon

IMDI mener at flyktningsituasjonen nå er så dramatisk at noe må gjøres.

– Venting er det ingen som tjener på. Vi håper at flest mulig av de kommunene vi har anmodet om å ta imot, kommer oss i møte. Til sist skal jo alle bosettes i en kommune, sier regiondirektør i IMDI, Dulo Dizdarevic.

Antallet flyktninger kommunene blir bedt om å bosette blir beregnet ut fra folketallet i kommunen.

– Kan det være en løsning å tvinge kommunene?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, men når kommunene har sagt ja og fastsatt et antall, så forventer vi at de holder det de lover.