Hopp til innhold

Frp-ere i Narvik føler seg mobbet ut av partiet

Fire av Fremskrittspartiets bystyrerepresentanter i Narvik melder seg ut av partiet. – Vi har blitt betegnet som «lobotomert» og «uten ryggrad», sier de.

Torgeir Trældal og Trond Millerjord

Stortingsrepresentant Torgeir Trældal (tv) og varaordfører Trond Millerjord i Frp er i full strid. Millerjord anklager Trældal for å ha mobbet flere Frp-ere i Narvik.

Foto: NRK

Seks Frp-politikere i Narvik trekker seg fra partiet, skriver Fremover.

Fire faste og to vararepresentanter fra bystyregruppa på ni i Narvik Frp, har meldt seg ut av partiet etter angivelig langvarig mobbing og trakassering. En av disse er varaordfører, Trond Millerjord.

Til NRK beskriver de seks det de opplever som langvarig mobbing og trakassering internt i partiet.

– Vi finner oss ikke lenger i en situasjon der vi må tåle betegnelser som «udugelig», som «lobotomert», «tomhjerner», «uten ryggrad» og «inkompetente», hevder de.

Det er Margith Claezon, Frid Opdal, Marianne Opdal, Anita Vik, Johan Lamo og Trond Millerjord som trekker seg.

Pågått i flere år

Utviklingen skal ha pågått over flere år, og det er særlig de to siste årene hvor situasjonen har tilspisset seg.

Millerjord forteller at flere av de som nå melder seg ut, har gruet seg til å gå på gruppemøter.

– Folk har blitt sykemeldt. Folk gråter på jobb, og de gruer seg til gruppemøter, forteller han til NRK.no.

Ba ledelsen om hjelp

Torgeir Trældal (Frp)

Stortingsrepresentant Torgeir Trældal (Frp) får skylden får bråket i Narvik Frp.

I skrivet til avisen forteller de seks at også partileder Siv Jensen og generalsekretær Øystein Lid har fått beskjed om situasjonen. Der fikk de beskjed om at de kunne få et møte i januar, men at situasjonen har vært så uutholdelig at de ikke kunne vente til da.

– Vi har rett og slett ikke hørt noe fra dem, sier Millerjord.

– Nordland Frps leder har vært i Narvik på to møter, og vi har hatt folk fra Narvik nede i Bodø to ganger i møter. Men ingen der er kompetent nok til å sette ned foten, mener varaordføreren.

Anklager stortingsrepresentant

Det er mangeårig leder av lokalpartiet, nå stortingsrepresentant, Torgeir Trældal, som får det meste av skytset rettet mot seg. Han anklages for å ville rydde representantene av veien.

– Trældal har iscenesatt alt dette. Han er arkitekten bak, hevder Millerjord.

– Etter at han dro til Oslo har han fortsatt ikke villet sluppet taket på Narvik. Vi har prøvd å ta kommandoen lokalt, men når han ikke har fått det som han ville, har han bygd opp en fraksjon av enkeltpersoner som følger etter han i ett og alt.

Kjenner seg ikke igjen

Trældal kjenner seg imidlertid ikke igjen i påstandene om mobbing.

– Dette er bare trist. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i påstandene. Jeg bruker ikke et sånt språk, sier han til NRK.no.

Han vedgår at det har vært en del intern strid i Narvik Frp den siste perioden, og mener situasjonen eskalerte etter valget i høst.

– Det har vært to ulike grupperinger i partiet. Etter valget skjedde det forandringer i partigruppa som endret maktbalansen. Nå velger enkelte å gå nye veier, sier han.

– Ingen mobbekultur

Kenneth Svendsen

Leder for Frp i Nordland, Kenneth Svendsen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Leder for Frp i Nordland, Kenneth Svendsen, sier at det ikke er noen mobbekultur i Frp.

– Det de kaller for mobbing og trakassering, er ikke det. Det handler nok om forskjellige virkelighetsoppfatninger. Trældal har fått mye skyld, og det synes jeg ikke er korrekt, sier han til NRK.no.

Svendsen mener det handler om en maktkamp.

– Dette dreier seg om makt i partiet. Den grupperinga som har gått ut, hadde et flertall i bystyregruppa. Etter valget kom de i mindretall og det har de ikke akseptert.

– Samarbeidet blir utfordrende

Etter valget i høst tok Frp makta i Ap-bastionen Narvik, sammen med Høyre og Venstre.

Den nyvalgte ordføreren Tore Nysæter (H) tror saken er ugunstig for samarbeidet.

Tore Nysæter, ordfører i Narvik (H)

Tore Nysæter, ordfører i Narvik (H).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Vi er fortsatt den største partiet i samarbeidskonstellasjonen og vi må prøve å inkludere og få på plass enighet om sakene fremover. Den rollen blir nok ekstra utfordrende når man får enda en part å forholde seg til. Men de har uttrykt vilje for å fortsatt styre, sier han til NRK.

Håper på minnelig samarbeid

Gruppeleder i Narvik Frp, Geir Kristoffersen, kjenner seg, i likhet med Trældal, ikke igjen i anklagene om mobbing.

– Politisk har vi samarbeidet svært godt siden før valget, men jeg har skjønt at det er på det personlige plan at forholdene ikke har vært helt gode. Men at det skulle gå så langt som at de meldte seg ut, uten å gjøre et ærlig forsøk på å rette opp i det, synes jeg lite om, sier han.

– Hva betyr det at Frp har mistet fire av ni bystyremedlemmer?

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å samle de medlemmene som er igjen, og så jobber vi videre med de andre partiene. Jeg håper også vi får et minnelig samarbeid med dem som nå er uavhengige.