– I 2014 var vi i fullt fiske fra midten av januar. Det kom torsk hele tiden. Nå kjører vi og leter, men finner nesten ingenting, fortviler Svein Tobiassen, som leder sammenslutningen av fiskerlagene i Vesterålen.
For mens skreien de senere årene har kommet senest i midten av januar, er det såkalte lofotfisket nå halvveis, uten mye skrei å se.
– Vi står her som store spørsmålstegn. Vi er vant til variasjoner i fisket, men vi ble forespeilet det samme innsiget som i fjor. Derfor er dette veldig mystisk, sier Tobiassen.
Halvering fra i fjor
Skreifisket varer vanligvis fra januar til april. Når torsken ikke kommer, taper fiskerne store penger.
– Konsekvensene blir at kravene kommer, men at pengene uteblir. Mange har tatt opp lån til investeringer som de vil få problemer med å betjene, sier Tobiassen.
Tall fra Norges Råfisklag viser at det kun var solgt torsk for 724 millioner kroner så langt i år. Det er nesten en halvering, sammenlignet med samme tid i fjor. Da var det solgt torsk for 1,3 milliarder kroner.
– Ikke dyrere fisk
Bransjesjef og analytiker for torskefisk i Norges sjømatråd, Ove Johansen, forteller at lavere kvantum betyr at fiskerne får bedre betalt.
– Fiskerne får nå betalt cirka fem kroner mer per kilo sammenlignet med samme periode i fjor, sier han.
Men det betyr ikke nødvendigvis at det vil bli dyrere for forbrukerne, legger han til.
– Det tar gjerne både to og tre måneder før prisøkning i produksjon når forbruker. Mange kjeder bruker dessuten skreien som lokkemiddel for å få forbrukere i butikk, og selger gjerne med tap i kampen om kundene.
– Naturlige svingninger
Havforsker Erik Berg ved Havforskningsinstituttet i Tromsø, tror skreien kommer, selv om den er sen.
– Hvis man går tilbake i historien, så har innsigene vært sene før også, sier Berg.
Han minnes at det ikke er så mange år siden skreien uteble i flere år i Lofoten.
– Hvis vi går ti år tilbake i tid, så gikk den ikke inn i Lofoten. Da trodde man at det var slutt, men etter noen år kom den tilbake i Vestfjorden som den brukte. Så det skyldes nok naturlig variasjon, mener Berg.