Hopp til innhold

Forsvarsbygg gir etter for massiv kritikk

Forsvarsbygg utsetter nå fristen for å komme med innspill til hva som skal skje det atomsikre fjellanlegget Anlegg 96 i Bodø. Forsvarsbygg har fått kritikk for at de ikke vil verne det spesielle anlegget fra den kalde krigen.

Her inne på Bodø hovedflystasjon ligger hagaren fra den kalde krigen. En hangar som er bygd for å tåle et atomangrep.

Her inne på Bodø hovedflystasjon ligger hagaren fra den kalde krigen. En hangar som er bygd for å tåle et atomangrep.

– Vi har forlenget høringsfristen for Landsverneplan for Forsvaret fase 2 fram til 23. februar, sier direktør for eiendom Haakon Øberg i Forsvarsbygg til NRK.

Det skjer etter kraftig kritikk fra konservatorhold om elendig saksbehandling og en klage fra Nordland fylkeskommune, hvor de ber om at arbeidet med rapporten stanses inntil det foreligger en grundigere dokumentasjon om fjellhangaren i Bodø.

Haakon Øberg, eiendomsdirektør

– Forsvarsbygg har svært høy kompetanse på vern av bygninger, sier Haakon Øberg i Forsvarsbygg.

Foto: Forsvarsbygg

Forsvarsbygg er ikke enig i at Landsverneplanen er så svakt fundert som kritikerne hevder.

– Forsvarsbygg har svært høy kompetanse på vern av bygninger. Vi er nok landets beste til å ivareta vern av militære anlegg. I tillegg samarbeider vi med Riksantikvaren, så jeg er helt trygg på at vi faglig står på solid grunn, sier Øberg.

I bruk under den kalde krigen

På 1960- og 70-tallet fryktet norske myndigheter en atomkrig med Sovjetunionen som kunne legge store deler av landet øde. Derfor ble den atomsikre fjellhallen Anlegg 96 ved Bodø Hovedflystasjon bygget, for å kunne verne en jagerflyskvadron under et angrep.

I en hemmeligstemplet rapport som nå er ute på høring, går det fram at Forsvarsbygg ikke ønsker å frede hallen. Dermed kan Norges største fjellhangar bli revet.

– Har svært høy kompetanse

Både Norsk Luftfartsmuseum, Bodø kommune og Nordland fylkeskommune krever at anlegget må vernes.

Forsvarsbyggs plan er unndratt offentlighet og høringsfristen har vært så kort at fylkestinget i Nordland og bystyret i Bodø ikke fikk tid til å behandle saken.

Øberg forstår reaksjonen som har kommet på den korte svarfristen og graderingen.

– Jeg forstår at de finner det problematisk å behandle graderte dokumenter. Men vi kan ikke gå på akkord med sikkerhet. Høringsfristen er nå forlenget.

Nå håper han at Norsk Luftfartsmuseum, Bodø kommune og Nordland fylkeskommune bruker tida fram til 23. februar godt.

– Jeg anmoder dem å sende grundige og gode høringskommentarer, så vil vi ta dem med i det videre arbeidet.

– Må se på helhetsbildet

Anlegg 96 i Bodø, atomsikker fjellhangar fra den kalde krigen

Norges største fjellhangar «Anlegg 96» fra den kalde krigen skulle beskytte mot et atomangrep, men kan nå bli revet.

Foto: Ola Helness / NRK

Øberg mener det er mange gode argumenter for å verne anlegget i Bodø.

– Men vi må se på helhetsbildet og finne en løsning som ivaretar vernebehovet samtidig som man forsøker å gjøre dette på en kostnadseffektiv måte.

Når høringskommentarene er kommet inn, skal Forsvarbygg lage en anbefaling, som skal sendes over til Forsvarsdepartementet. Der skal planen vurderes før en ny anmodning om hvilke bygninger og anlegg som skal vernes oversendes Riksantikvaren.

Forsvaret ønsker ikke å verne et unikt anlegg fra den kalde krigen i Bodø, det kommer fram i en hemmeligstemplet rapport som NRK kjenner innholdet til. Nå frykter flere at det betyr kroken på døra for luftfartsmuseets planer om å gjøre anlegget om til et museum for den kalde krigen.