Hopp til innhold

Forskere krever forbud mot miljøfarlige plastkuler

Kosmetikk og tannkrem kan inneholde mikroskopiske plastkuler som er farlige for miljøet. Bare i USA havner åtte billioner slike plastbiter i miljøet hver dag – tilsvarende 300 tennisbaner.

Tannpuss og mikroplast

En enkelt tube tannkrem kan inneholde flere hundre tusen kuler med mikroplast, som her er fotografert kraftig forstørret.

Foto: Beat the microbead-kampanjen / NRK (montasje)

Økolog Chelsea Rochman ved University of California

Økolog Chelsea Rochman ved University of California, Davis.

Foto: Privat

Verdenshavene fylles med plast og annet marint avfall. Det får mange til å reagere – forskere inkludert, hvor noen nå krever at en spesiell form for mikroplast forbys.

– Kosmetikk og tannkrem kan inneholde store mengder mikroskopiske plastkuler. De er små, maksimalt 1 millimeter store, men gjør stor skade på miljøet, sier økolog Chelsea Rochman ved University of California til NRK.

Hun er en av forfatterne bak en artikkel som er publisert i Environmental Science and Technology, der hun, sammen med flere andre forskere, tar til orde for et forbud mot disse plastkulene.

Man finner denne typen plast som slipemiddel i en rekke produkter, fra deodorant og tannkrem til rensekremer og kroppsskrubber. De er laget av syntetiske polymerer, inkludert polyetylen, polymelkesyre og polypropylen – stoffer som brytes langsomt ned i vann.

Chelsea Rochman / Økolog

Absorberes av sjødyr

I fjor gjennomførte Naturvernforbundet en butikksjekk, og fant da mikroplast i kosmetikk hos alle dagligvarekjedene som ble undersøkt.

Sjøfugl mage plastikk

Liket til en albatrossunge viser plastikkbiter fra havet som den har blitt matet av sine foreldre.

Foto: Wikimedia Commons / Chris Jordan (CC BY 2.0)

Sjekken avdekket 28 enkeltprodukter med det miljøfarlige stoffet. Mest rensekremer og kroppsskrubber, samt et par typer tannkrem.

Partiklene er så små at de ikke fanges opp av renseanleggene etter å ha blitt vasket ut gjennom avløpet i de tusen hjem. Dermed havner de i sjøen, og bidrar til en «suppe» av plast som flyter rundt i verdenshavene. Der blir de knøttsmå kulene spist og absorbert av sjødyr.

Særlig dyreplankton og andre arter lavt i næringskjeden er utsatt for mikroplast. Kjemikalier i plasten frigjøres, inkludert miljøgifter som har klebet seg til den mens den flyter rundt i havet. Det påvirker både dyrene som spiser plasten, og dyr høyere opp i næringskjeden, ifølge Miljødirektoratet.

Fyller 300 tennisbaner

Seniorrådgiver Erlend Standal hos Miljødirektoratet

Seniorrådgiver Erlend Standal hos Miljødirektoratet.

Foto: Privat

Et forsiktig estimat antyder at hele åtte billioner plastfragmenter fra kroppspleieprodukter og lignende ender opp i marine miljøer i USA alene, hver dag. Hvis man plasserer disse side ved side, vil man dekke hele 300 tennisbaner. I Norge er tallet lavere, men likevel en kilde til 40 tonn mikroplast årlig.

Seniorrådgiver Erlend Standal hos Miljødirektoratet forteller at norske myndigheter så langt ikke har lagt noen begrensninger på bruken av slike stoffer i kroppspleieprodukter, men at de vil vurdere å be EU om å regulere bruken eller innføre forbud dersom ikke selskapene selv finner fram til gode løsninger.

– Forbrukerne har også mye makt. De kan velge bort slike produkter til fordel for produkter som ikke inneholder mikroplast, bemerker Standal.

Kan byttes ut med miljøvennlige alternativer

Ifølge Rochman har flere multinasjonale selskaper allerede innsett problemet, og begynt å redusere bruken i produktene sine. I tillegg jobber mer enn 70 frivillige organisasjoner fra mer enn 30 land med å få på plass lovgivning som forbyr mikrokuler i kroppspleieprodukter.

Hun påpeker at det finnes miljøvennlige alternativer.

– Man kan erstatte dem med aprikoskjerner, sand eller sukker. Det finnes også alternative, naturlige polymerer som kan brukes, sier hun.