Hopp til innhold

Jegerne jubler over blyhagl

De borgerlige partiene kan sammen med Senterpartiet fjerne forbudet mot bruk av blyhagl på jakt.

Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund

Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund

Foto: Norges Jeger- og Fiskerforbund

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har i flere år drevet en målrettet kampanje for å få opphevet forbudet, og nå ser det ut til at det kan gi resultater. På Stortinget er bare SV imot å se på forbudet på nytt.

– Vi har jobbet hardt og målrettet siden 2009 for å få opphevet forbudet. Det er ikke faglig godt begrunnet, og vi har fått alle partier bortsett fra SV til enten å oppheve forbudet eller i hvert fall behandle saken på nytt, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Bredt flertall for å fjerne forbudet

Torgeir Trældal

– Jeg har vært med på jakt siden jeg var seks år, sier Torgeir Trældal. Her på vinterjakt.

Foto: Privat

Fremskrittspartiets Torgeir Trældal støtter Jeger- og Fiskerforbundets kamp for å få opphevet forbudet.

– Stålhagl er lettere og gir mer skadeskyting. Det er også større fare for å rikosjettere og treffe mennesker, sier han.

Totalforbudet mot blyhagl kom i 2005. Da hadde det allerede vært kraftige restriksjoner på bruk av bly. Det er bare totalforbudet NJFF er imot.

– Forbudet mot bruk av blyammunisjon på skytebanen og i våtmark kan jeg godt forstå. 80 prosent av bruken var jo på bane, så det er egentlig det viktigste. Forbudet i våtmark kan jeg også forstå fordi vadefugler går der og spiser haglet om det ligger der, sier Farstad videre.

Han sier Norge er et av svært få land som har forbud mot blyhagl og at de andre landene har helt andre jaktforhold.

– Det er bare Norge, Danmark og Nederland som har dette forbudet. I de to andre landene er det stort sett våtmark man har å jakte i, det er ikke tilfellet her, sier jegeren videre.

Naturvernere for fortsatt forbud

Mens jegerne i NJFF gleder seg, er stemningen helt annerledes i Naturvernforbundet. Der ønsker de fortsatt forbud mot bruk av blyhagl.

– Problemet er at fugl blir skadeskutt og blir blyforgiftet. Når de blir tatt av rovdyr går blyet med, og det blir større konsentrasjoner høyere opp i næringskjeden, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet
Foto: Naturvernforbundet

Han er frustrert over at denne saken nå dukker opp igjen etter at forbudet ble innført for åtte år siden.

– Det er ingen grunn til å ta en omkamp på denne saken. Det er nok sant at 80 prosent av bruken var på bane, men det er fortsatt ikke riktig at jegerne skal få bruke blyhagl, sier Håpnes.

Farstad i NJFF synes derimot det er all grunn til å ta en omkamp.

– Når man er på jakt er det meningen å ta liv. Det er viktig at vi gjør det så effektivt som mulig, og blyhagl er ideelt, sier han.

Torgeir Trældal i Fremskrittspartiet er enig i dette og mener at miljøfaren også er overdrevet.

– Bilene i Trondheim slipper på en dag ut like mye bly som alle jegerne på et år. Jeg har vært på jakt i de samme områdene siden jeg var seks år, men så å si aldri skutt på samme plassen to ganger. Det er snakk om små mengder bly over veldig store områder, sier han.

For dyrt med gull

Som eneste parti på Stortinget er SV motstandere av å vurdere forbudet på nytt. Statssekretær i Miljøverndepartementet og tidligere landsstyremedlem i SV, Ellen Øseth, mener det finnes mange gode alternativer til blyhagl.

– Siden 2006 har NJFF selv vært med å finansiere en rapport som slår fast at det finnes fullgode alternativer til blyhagl, sier hun.

Farstad i NJFF sier det stemmer at det finnes alternative metaller, men at prisen blir et problem.

– Bly har utmerkede kvaliteter som jaktammunisjon, det er tungt og mykt. Gull har de samme egenskapene, men det blir dyre middager om vi skal bruke det, sier han.

I dag bruker jegerne både sink, stål, tungsten og ulike legeringer. Men alle disse typene er enten for dyre eller dårlig egnet til jakt, mener jegeren. Det er Fremskrittspartiets Torgeir Trældal skjønt enig i.

– Jeg måtte ut med seks hundre kroner for 25. skudd. Det er altfor mye. Blyammunisjon koster fire-fem kroner skuddet, sier Trældal.

I Naturvernforbundet deler de SVs oppfatning om at jegerne bør være beredt til å betale mer for ammunisjon.

– Jeg synes absolutt jegerne må finne seg i å betale mer for ammunisjonen. Jeg er selv jeger og bruker tungstenammunisjon, sier Håpnes.