Hopp til innhold

Norske kommuner overser ernæringsråd

Helsedirektoratet anbefalte i fjor at alle norske kommuner bør ansette kliniske ernæringsfysiologer. Men det er det svært få som har gjort.

Ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus

MER AV DETTE: Helsedirektoratet har anbefalt samtlige norske kommuner å ansette flere kliniske ernæringsfysiologer.

Foto: Privat

I fjor skrev NRK en artikkel om mangel på ernæringskompetanse blant helsepersonell.

I tillegg ble kommunene anbefalt av Helsedirektoratet å ansette flere kliniske ernæringsfysiologer for å bistå hjemmetjenesten og andre sektorer der ernæring står sentralt.

Skjønner hvorfor KEF`er prioriterer som de gjør:

Kari Hege Mortensen forteller at ikke alle sykehusene har nok kapasitet til å ta imot alle pasientene med ernæringsbehov.

Likevel har de fleste kommunene valgt å ignorere anbefalingen og sendt pasienter med ernæringsrelaterte sykdommer til sykehusene for behandling.

– Det finnes ingen i Nordland

Seksjonsleder for helsefremmende arbeid i Nordland fylkeskommune, Kari Hege Mortensen mener at det er for få kliniske ernæringsfysiologer til å kunne behandle alle pasientene.

– Vi har ingen kliniske ernæringsfysiologer i noen kommuner i Nordland i det hele tatt, sier Mortensen.

– Jeg vet at det er noen sykehus som ikke har kapasitet til å ta imot andre pasienter enn de som er henvist av legene i sykehuset. Da må du være så syk at du blir henvist av en fylkeslege for å kunne komme til en klinisk ernæringsfysiolog. Det er helt klart at det er utfordringer i forhold til kapasitet, fortsetter hun.

Grunnleggende behov

Kliniske ernæringsfysiologer har som oppgave å tilrettelegge et godt kosthold og lage gode rutiner så pasienters grunnleggende behov blir dekket på en grundig måte.

– Mat er en av de mest grunnleggende behovene menneskene har. For å holde seg frisk lengst mulig, så er rett ernæring en av grunnsteinene, og det må legges til rette slik at folk kan ta de gode valgene selv, sier Mortensen.

Henriette Øien

Henriette Øien fra Helsedirektoratet anbefaler kommuner å ansette flere kliniske ernæringsfysiologer.

Foto: Helsedirektoratet

Til nå har kommunene heller prioritert å kurse sine ansatte innenfor ernæring ved å leie inn klinisk ernæringsfysiolog fra sykehusene.

Henriette Øien, avdelingsdirektør i helsedirektoratet mener at det et positiv tiltak, men det kan gjøres mer.

– Vi anbefaler at kommunene styrker ernæringskompetansen, selv om det er fint at også spesialisthelsetjenesten bidrar med veiledning, men det er ikke nok. Vi kan ikke satse på at de få kliniske ernæringsfysiologene som det tross alt er i sykehusene også skal ivareta ernæringskompetansen ut i kommunene, sier Øien.

– Vi har ikke behov for det

Rana er en av kommunene som ikke har fulgt rådet til Helsedirektoratet. Ifølge Geir Gisnås, informasjonssjef i Rana kommune så har det blitt tatt en grundig vurdering.

Geir Gisnås, informasjonssjef i Rana kommune

Geir Gisnås i Rana kommune mener det ikke er behov for kliniske ernæringsfysiologer i kommunen.

Foto: Privat

– Når vi så langt ikke har fulgt det rådet er det fordi vi ikke har behov for det. Vi er klar over at det er et økende behov i fremtiden så det er vurdering vi vil gjøre videre. Det her er en sak som er vurdert jevnlig og per i dag så har vi vurdert at vi ikke har behov for det, sier Gisnås.

I rapporten Helsedirektoratet kom med i 2013 kom det frem at ved ansettelse av klinisk ernæringsfysiolog og god ernæring vil bidra til økt pasienttilfredshet, sjeldnere pasientinnleggelse og mindre bruk av antibiotika. Men Gisnås stiller seg skeptisk til dette.

– Det er en påstand som jeg ikke kan gå god for. Jeg har tillit til at vår hjemmetjeneste med bidrag fra fastlege vil løse det problemet, sier Gisnås.

Lange køer

Men løsningen kommunene benytter seg av i dag, kan bidra til problemer i helsevesenet, og allerede lange køer kan bli lengre.

Mortensen frykter at pasienter som trenger å snakke med en klinisk ernæringsfysiolog ikke får den behandlingen de trenger.

– Hverken en hjemmepleier, lege eller sykepleier kan gjøre den jobben en klinisk ernæringsfysiolog kan gjøre, og motsatt. Hvis det har oppstått en sykdom som er ernæringsrelatert eller hvis man skal forebygge sykdom generelt så trengs det en klinisk ernæringsfysiolog, sier Mortensen.

– Når det kommer til ernæringsbehandling er det bare en klinisk ernæringsfysiolog som kan gjøre den jobben og da er det mange som sender pasienter til sykehusene for den behandlingen, og ut ifra kapasiteten der vil man se hvem som får behandling og hvem som ikke gjør det. For akkurat nå er det for få kliniske ernæringsfysiologer der ute. Der kan det lett bli lange køer, fortsetter hun.

Også Henriette Øien er bekymret for kapasitetsmangelen til å behandle pasienter med ernæringsrelaterte sykdommer.

– Det er altfor få kliniske ernæringsfysiologer, og det er veldig mye arbeid som kreves av de på sykehusene, det er jo der de primært skal jobbe. Så kan de veilede noe ut mot kommunene. Men det er begrenset hvor mye kapasitet de har tatt i betraktning at de fleste sykehusene ikke har tilgang på så mange kliniske ernæringsfysiologer. Det er viktig at også kommunene bygger opp denne kompetansen. Vi anbefaler at kommunene ser på modellen som Nordland fylkeskommune bruker, sier Øien.