Hopp til innhold

Flere permitteres i Nordland

Antall permitterte går opp i Nordland, mens antall bedrifter som går konkurs ligger på samme nivå som i fjor.

Nortura på Bjerka

PERMITTERINGER: Torsdag i forrige ukevarslet Nortura-ledelsen at de permitterer 200 over hele landet, og 30 av de er ved slakteriet på Bjerka.

Foto: Frank Nygård / NRK

Antallet permitterte i Nordland øker jevnt. Sist ut er Nortura, som varsler om 60 permitterte på Sortland og Bjerka. Etter jul har også REC i Narvik permittert 50 ansatte, og REC Wafer Mono i Glomfjord permitterer 15-20 ansatte.

Elkem Salten i Sørfold

Elkem Salten har permittert 50 ansatte.

Foto: Kari Skeie / NRK

Elkem Salten har permittert 50, og fra tidligere var 24 permittert ved bedriften. Rana Gruber merker også at etterspørselen etter jernmalm er lavere, og har derfor sagt opp 20, og rundt 100 personer kan bli helt eller delvis permittert. Og på Nesna er hjørnesteinsbedriften Helgeland Sveiseindustri gått konkurs, med det resultatet at 30 står uten jobb.

Ved utgangen av januar var det totalt 338 helt ledige permitterte i Nordland. Det er en økning på 180 personer i forhold til samme periode i fjor og 227 personer i forhold til desember.

Verst i Vefsn

Fellesforbundet organiserer ansatte blant annet innen verksted- og prosessindustri, trevare, byggfag, havbruk og hotell- og restaurantnæringa. Distriktssekretæren i Nordland, John Karl Eide, sier at det er Vefsn-området som er verst ramma.

- Mange av bedriftene i Mosjøen og Rana driver med eksport, og de er avhengig av marked og pris i Europa. De som er underleverandører til disse bedriftene kan også få problemer, sier Eide.

Men antall permitteringer og konkurser er begrensa i Nordland i forhold til resten av landet.

- Det ser ikke ut til å være voldsomme dimensjoner her i Nordland. Byggebransjen har en fast bemanning, og de som er borte er de som er innleid. Innen hotell- og restaurantnæringen er vi begynt å merke en nedgang, men ikke dramatisk. Innenfor havbruk går det rimelig godt med laksen, mens de er begynt å få problemer i oppdrett av hvitfisk, og avsetningen av den, sier Eide.

Få konkurser

Antall konkurser i Nordland ligger på omtrent samme nivå i januar og februar som det gjorde i fjor. Fra 1. januar og frem til i dag har vært 32 åpninger av konkurser og tvangsoppløsninger. På landsbasis er det derimot ei voldsom økning i antall konkurser og tvangsavviklinger, med 40-50 prosent økning i januar.

- Den trenden ser vi går videre nå i februar, sier underdirektør Karl Erik Rørmark i Konkursregisteret.

Bedre for Nordlaks

Nordlaks

Tidligere i år permitterte fiskeribedriften Nordlaks på Stokmarknes 130-140 personer.

Foto: NRK

Tidligere i år permitterte fiskeribedriften Nordlaks på Stokmarknes 130-140 personer, på grunn av mangel på råstoff. Men nesten alle disse er nå tilbake i jobb igjen.

- På fileten er det full drift, mens det er ett skift på slakteriet. Men fra og med neste uke forventer vi at det er full fart også der. På fileten har vi klart å kjøpe opp fisk i markedet, og på slakteriet har vi egen fisk, sier fabrikksjef Kristian Eilertsen ved Nordlaks.

Usikker på fremtiden

Men Fellesforbundet i Nordland er usikker på konsekvensene av finanskrisa.

- Nordland er ett eksportfylke, og kan ikke isolere seg fra det som skjer ute i verden. Vi er usikker på hvordan fremtiden vil se ut. Men vi er i aktiv dialog med myndighetene, og har forventninger om at pakken fra staten 26.januar med investeringer i offentlige bygg skal begynne å virke, sier Eide.