Hopp til innhold

Flåtten har våknet: – Sjekk dyrene deres

Nå har flåtten våknet til live, og blodsugeren har allerede fått tatt et jafs av nordnorske husdyr.

Flåttfunn hos dyrlegene Bodø

Ikke så flått funn hos Dyrlegene Bodø.

Foto: Veterinær, Linda Bakken Bø

I dag ble det funnet flått på en katt hos Dyrlegene Bodø. Veterinær, Linda Bakken Bøe, ber folk være oppmerksomme på at flåttsesongen er i gang.

– Sjekk dyrene deres etter de har luftet seg, særlig om du vet de har vært i høyt gress eller annet flåtterreng, oppfordrer veterinæren.

Behandle problemet

Linda Bakken Bøe, veterinær Dyrlegene i Bodø

Linda Bakken Bøe er veterinær ved Dyrlegene i Bodø.

Foto: Ola Helness / NRK

Bøe forteller at det er helt vanlig å oppdage flått, og at det ikke er nødvendig å ta i bruk flåttmiddel bare på grunnlag av at flåttsesongen er i gang.

– Dersom dyret har et problem med at det setter seg flått ofte bør man vurdere flåttbehandling, men det er ikke nødvendig å behandle dyr som ikke har for vane å tiltrekke seg flått, sier hun.

Veterinæren anbefaler likevel alle dyreeiere å se over pelsen til dyrene regelmessig nå som plussgradene har ankommet Nord-Norge.

– Om du finner flått, skal den vris rundt og dras ut i en rask bevegelse. Undersøk flåtten etter den er fjernet, og se om den har alle åtte beina intakt, sier Bøe.

Trives i plussgrader

Arnulf Soleng fra Folkehelseinstituttet forsker på flått

Arnulf Soleng fra Folkehelseinstituttet ber folk om å følge nøye med på flåttbitt.

Foto: Privat

Flåttekspert, Arnulf Soleng, fra Folkehelseinstituttet forteller at flåtten dukker opp når det blir varmere temperaturer, og at det er vanlig at veterinærer finner flått på dyr når temperaturene er over fem varmegrader. .

– I dag så jeg på værmeldingene at det var seks varmegrader i Bodø, så da er det ikke rart om man finner flått på husdyr nå, sier Soleng.

Flåtteksperten bekrefter at flåtten kan ta med seg forskjellige sykdommer, som ikke er bra for mennesker eller dyr. Han forteller at det er viktig å følge med på bittene, og se etter symptomer som kan antyde sykdommer.

– Symptomer på Borrelia er en rød ring rundt bittet. Hunder kan også begynne å halte og oppleve leddsmerter, forteller flåttforskeren.

Folkehelseinstituttet skal gjøre flåttundersøkelser i nord nærmere sommeren. Forskerne skal se etter sykdommen TBE som har blitt oppdaget hos flått sør i landet.